Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ 1,5 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ

Στο τελεταίο δημοτικό συμβούλιο ελήφθη απόφαση, κατόπιν εισήγησης του δημάχρου, η λήψη νέου δανείου 1.500.000 ευρώ.
Τα χρήματα πρόκειται να δαπανηθούν σε δύο σκοπούς. Τα 780.000 ευρώ θα διατεθούν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας δημοτικής επιχείρησης, η οποία κρίθηκα αναγκαία από την πλευρά της διοίκησης χωρίς να τεκμηριώσει την θέση αυτή επί της ουσίας.
Τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την συμμετοχή του δήμου στος δαπάνες κατασκευής των αγωγών ακαθάρτων.

ΣΧΟΛΙΟ

Η λήψη δανείων είναι μια εύκολη λύση για όλους. Όμως ως πότε θα μπορεί να λαμβάνει δάνεια ο δήμος; Και ως πότε θα πρέπει ο δήμος να καταφεύγει στη δανειοληψία για να εξυπηρετήσει κακοδιαχείριση και άστοχες ενέργειες; Η τακτική αυτή είναι μια λύση αλλά δεν είναι η ενδεδειγμένη πάντα για συνετούς και σοβαρούς διαχειριστές.
Ο τρόπος αυτός οδηγεί το δήμο είτε στη χρεωκοπία είτε στην υποθήκευση της οικονομικής δυνατότητας του δήμου να παράγει έργο στο μέλλον. Το επιχείρημα που επικαλείται και ο σημερινός δήμαρχος είναι η έλλειψη χρημάτων, ρευστότητας. Πώς, όμως, προήλθε αυτό; Από τις άστοχες και εύκολες λύσεις της λήψης δανείων.
Είναι μια πολιτική πρόχειρη και μη παραγωγική αλλά ούτε μια διοίκηση χαρακτηρίζεται επιτυχής από την παραγωγή κάποιων έργων αλλά απο την συνετή και σοφή διοίκηση. Οι ισορροπίες αυτές είναι στις υποχρεώσεις ενός δημάρχου, ο οποίος δεν θα δώσει εξετάσεις στο έργοα μόνο αλλά και τον τρόπο που τα έκανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...