Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΕΚΤΑΜΙΕΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ 1,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

Με τα χρήματα του τελευταίου δανείου των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ πληρώθηκαν και εξωφλήθηκαν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, τα οποία όφειλε ο δήμος.
Το συνολικό ποσό εκτιμούμε οτι ήταν περί τα 300.000 ευρώ. Από το 1,5 εκατομμύριο που πήρε ο δήμος τα 700, περίπου, ήταν για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νές δημοτικής επιχείρησης και τα υπόλοιπα ήταν για την συμμετοχή του δήμου σε έργα της Νομαρχίας.
Καλά έκανε ο δήμος που πλήρωσε τους εργαζόμενους. 'Ομως πρέπει να πούμε δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, πληρώνονται τελικά οι εργαζόμενοι με δανεικά. Δεν είναι πρώτη φορά αλλά πολλές φορές ο δήμος κατέφυγε στο δανεισμό για οφειλόμενα σε εργαζόμενους.
Δεύτερο, το μετοχικό κεφάλαιο, όπως ορίζει ο νόμος, δεν χρησιμοποιείται για πληρωμή μισθών σε εργαζόμενους. Το μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να είναι και σε πάγια, παραμένει ως ταμείο στην τράπεζα. Αν, λοιπόν, ο δήμος πλήρωσε τους εργαζόμενους με το μετοχικό κεφάλαιο εκτιμούμε οτι είναι παράτυπο να μην πούμε οτι είναι παράνομο.
Για να κατανοήσουμε. Αν το ίδιο έκανε μια ιδιωτική ΑΕ, είτε η εφορία είτε οποιοσδήποτε ελεγκτικός μηχανισμός είτε εποπτεύουσα αρχή θα οδηγούσε την εταιρεία να πληρώσει πρόστιμο ή αν το παράπτωμα είναι πιο σοβαρό μπορεί να οδηγήσει και στην αφαίρεση της άδεις λειτουργίας της εταιρείας. Οι δημοτικές επιχειρήσεις λειτουργούν με καθεστώς τέτοιο, ιδιωτικών επιχειρήσεων με εποπτεύουσα αρχή, την Περιφέρεια, την Νομαρχία και της εφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...