Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΜΕ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
www.atticanet.gr

Ενημέρωση στα ΜΜΕ για τις εκλογές διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, από τον καθηγητή της Νομικής Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών  κ. Σπύρο Φλογαΐτη που συνοδεύτηκε από τον Γενικό Γραμματέα Πάτροκλο Γεωργιάδη.
Ο κ. Φλογαϊτης συναντήθηκε και πάλι όπως επεσήμανε, όπως και πριν από δύο χρόνια που είχε αναλάβει τις εκλογές του 2007, με τα ΜΜΕ σε μια προσπάθεια βελτίωσης όλης της διαδικασίας των εκλογών συμπεριλαμβανομένης και της ενημέρωσης των πολιτών. Κύριο στίγμα της τοποθέτησης του κ. Φλογαϊτη ήταν η προσπάθεια που γίνεται για να γίνονται συνέχεια όλο και καλύτερα οι εκλογές.
Πρώτη είδηση της ενημέρωσης ήταν το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις Ευρωεκλογές και επεκτείνεται στο 20% των εκλογικών τμημάτων σ’ αυτές της 4ης Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο θα μεταβιβάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών και με sms από τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Η εταιρεία Singular που αναλαμβάνει την τεχνική υποστήριξη των εκλογών από το 1981 έχει εντολή να βελτιώνει τεχνολογικά το σύστημα.
Δεύτερη είδηση ότι για πρώτη φορά σ’ αυτές τις εκλογές στο ηλεκτρονικό σύστημα μετάδοσης μπαίνουν και οι σταυροί προτίμησης στην Περιφέρεια Αττικής.
Και τρίτη είδηση η κοινή σύσκεψη Υπουργείου Εσωτερικών και Δικηγορικού Συλλόγου για την εφαρμογή της σωστής διαδικασίας από τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Οπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Φλογαϊτης, η διαδικασία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην καταμέτρηση των σταυρών με ευθύνη των δικαστικών αντιπροσώπων. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που ενεργεί ως Εκλογοδικείο, έχει εκδώσει σειρά αποφάσεων (νομολογίας) που αναδεικνύει αμέλειες και αβλεψίες των διαστικών αντιπροσώπων. Ο κ. Φλογαϊτης έχει βάλει σκοπό την διόρθωση αυτών των μειονεκτημάτων στην διαδικασία και επεσήμανε ότι ο νόμος προβλέπει και κυρώσεις.
Ο Υπηρεσιακός Υπουργός ζήτησε ευθαέως την σ΄τηρηξη των ΜΜΕ στην όλη διαδικασία. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία είπε, που χρειάζεται κινητοποίηση τεράστιου όγκου μέσων και ανρθώπων που δεν ασχολούνται στη καθημερινότητά τους με τις εκλογές.
Το 2,5% του εκλογικού σώματος είναι νέοι εκλογείς. Επίσης υπάρχουν και 12.175 διπλοεγγεγραμμένοι που όπως εκτιμάται δεν είναι πολλοί αλλά αποτελούν ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί σιγά – σιγά. Επίσης υπάρχουν και 1.169.941 ετεροδημότες. Για τους ετεροδημότες φτιάχνονται ειδικά τμήματα που είναι αναρτημένα στο site του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά όπου έχουμε λιγότερους από 40 δεν στήνονται κάλπες διότι παραβιάζεται η μυστικότητα της ψήφου. Ετσι δεν θα ψηφίσουν 7.521 ετεροδημότες. δεν θα ψηφίσουν σε ειδικές κάλπες.
Τέλος επισημάνθηκε ότι τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται μεταξύ 21:30 και 22:00.
Ενημέρωση για την καμπάνια έκανε ο Γενικος Γραμματέας του ΥΠΕΣΔΔΑ κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε τον στόχο της παρακίνησης των ψηφοφόρων για την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή. Ετσι η καμπάνια περιλαμβάνει σποτς για ειδικές κατηγορίες όπως τους ετεροδημότες, τους νέους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα ΑΜΕΑ. Με την ίδια θεματολογία θα γίνουν και καταχωρήσεις στο τύπο. Με παρέμβαση μάλιστα της Ενωσης Τοπικών Εφημερίδων προβλέπονται και καταχωρήσεις στον τοπικό τύπο της Αττικής. Την καμπάνια έχει αναλάβει η διαφημιστική εταιρεία MASS ATHENS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...