Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο σημερινός δήμαρχος βρίσκεται στη δίνη των σημαντικών προβλημάτων που δημιούργησε και ο ίδιος και το κόμμα που τον στήριξε στις προηγούμενες εκλογές. 
Ο ίδιος δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την αδυναμία του να δημιουργήσει το όραμα του δήμου. Περιορίστηκε σε μια μέτρια και κάτω διαχείριση των πραγμάτων του δήμου. Δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα το θέμα της παλαιάς δημοτικής επιχείρησης. Σύρθηκε στη λύση που δόθηκε τελικά με την ίδρυση μιας νέας δημοτικής επιχείρησης την οποία προίκισε με τις συσσωρευμένες ζημιές της προηγούμενης. Το προσωπικό των κοινωνικών προγραμμάτων ενώ δεν ήθελε ποτέ να αφομοιωθούν στο δήμο και να αναγνωρίσει έτσι την κοινωνική εικόνα του δήμου σύρθηκε υπό την πίεση των εργαζομένων να πάρει την απόφαση να μετακινηθούν οι εργαζόμενοι στο δήμο. Το ζήτημα της παλαιάς αλλά και της νέας δημοτικής επιχείρησης δεν έκλεισε ποτέ κι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην στάση του δημάρχου.
Ζήτημα έργων. Ο ισχυρισμός του δημάρχου ότι δεν υπάρχουν χρήματα ενώ στην αρχή εύρισκε απήχηση και στους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους και στους δημότες όλοι κατάλαβαν στη συνέχεια ότι, πρώτον, το γεγονός αυτό δεν αφορά κανένα αλλά οφείλεται σε επιλογές προηγουμένων διαχειριστικών περιόδων όπου ο σημερινός δήμαρχος συμμετείχε στις αποφάσεις αυτές και υπέγραφε!! Δεύτερον, δεν ενδιαφέρει κανένα το γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει χρήματα αλλά  τον ψήφισε να λύσει αυτό το ζήτημα που πρώτος εκείνος το ήξερε εκ των προτέρων.
Τρίτον, κι αν ακόμη συμβαίνει αυτό υπάρχουν πάντα λύσεις για μια σοβαρή, χρηστή και παραγωγική διοίκηση αν και μόνον αν υπάρχει διάθεση και γνώση και ικανότητα.
Τρίτο ζήτημα, η δημιουργία ποδηλατόδρομων στην πόλη αρχίζει να αμφισβητείται τελευταία όταν άλλοι ακόμη δήμοι απέρριψαν την δημιουργία τους. Η κατασκευή των ποδηλατόδρομων σε σχηματισμένους δρόμους με άλλες προδιαγραφές δεν αντέχει την ύπαρξη ποδηλατόδρομων. Τούτο δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορούν να κατασκευαστούν πουθενά. Εκεί που μπορεί να υπάρξουν ας κατασκευαστούν εκει που δεν είναι δυνατόν δεν είναι λύση η κατασκευή με το επιχείρημα ότι κάνουμε έργο!!
Ο σημερινός δήμαρχος προσπαθεί να υπερασπιστεί το έργο αυτό αλλά ματαίως αφού οι δημότες ούτε γνώριζαν τις προθέσεις του δημάρχου προεκλογικά ούτε όμως και θα ήθελαν όλοι τουλάχιστον την κατασκευή του. Ο δήμαρχος έπρεπε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και να πάρει την άποψη των δημοτών . Είναι ανάγκη σε τόσο μείζονα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του δημότη να ακουστεί η φωνή του δημότη.
Προβλήματα με τις τακτικές του δημάρχου απέναντι στην αντιπολίτευση, την οποία ποτέ δεν άκουσε ποτέ δεν σεβάστηκε. Κι όμως όφειλε και τις απόψεις να ακούει και με σεβασμό να αποδέχεται τους ισχυρισμούς της. Δεν είναι δυνατό να θέτει η αντιπολίτευση ζητήματα σοβαρά της πόλης κι εκείνος να προχωρεί στη δική του πορεία απαξιώνοντας τις θέσεις του 60% της πόλης!! Προκάλεσε την απομάκρυνση των δημοτικών συμβούλων είτε της αντιπολίτευσης είτε της συμπολίτευσης. Γι' αυτό έγιναν και ομαδούλες η δημοτική παράταξη του δημάρχου γιατί ούτε εκείνους έπεισε για την δυνατότητά του.
Τα ζητήματα των Ο.Τ. 365-366 και 61 ούτε τα άγγιξε. Μάλιστα δε παρ' όλες τις καταγγελίες και τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης και των δημοτών δεν άκουσε ποτέ τίποτα. Οι δημότες - κάτοικοι της περιοχής των ΟΤ 365-366 έχουν καταφύγει στα δικαστήρια κέρδισαν δίκες και καμιά φροντίδα από την πλευρά του δήμου. Έτσι έκανε και η ΝΔ, δεν άκουσε δεν πήρε μηνύματα δεν είδε τίποτα και βρέθηκε σε χρόνο μηδέν στην αντιπολίτευση, διαλυμένη, προσπαθώντας να ανασυγκροτηθεί. Το ίδιο ετοιμάζεται να γίνει και στο δήμο εξ αιτίας της βαρυκοϊας του δημάρχου!!
Καταγγελίες για τις καταλήψεις πεζοδρομίων, κοινόχρηστων χώρων συνεχώς και ο δήμαρχος απαθής ούτε καν ασχολείται με τα ζητήματα αυτά θεωρώντας ότι αυτοί που τα λένε λειτουργούν υπό το μένος της αντιπολίτευσης και της ιδιοτέλειας. Λάθος τραγικό του δημάρχου. Ακόμη ένα λάθος!!
Έστησε ένα τοίχος γύρω του και χωρίς να ρωτά κανένα παρά μόνο ένα δύο ανθρώπους νομίζει ότι μπορεί να διοικεί!! Δεν γίνονται ούτε καν προσυμβούλια του συνδυασμού για τα δημοτικά συμβούλια για να εκφράσουν την άποψή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολιτεύσεως. Τους απαξιώνει συνεχώς κι αυτούς. Κι εκείνοι αντιδρούν με σιωπή με τη δημιουργία ομάδων όπου εκεί θάβουν το δήμαρχο. Αντιδήμαρχος θάβει τον δήμαρχο όπου βρεθεί και όπου σταθεί ενώ όταν είναι παρών ο δήμαρχος λέει τα καλύτερα!! Υποκριτές αλλά απαξιωμένοι από όλους.
Η καθαριότητα!! Το συνεργείο καθαρισμού που δόθηκε σε εργολάβο δρα ανενόχλητο και χωρίς έλεγχο. Αναφέρονται περιστατικά που φέρουν το συνεργείο να εξυπηρετεί δημότες παρά να καθαρίζει τους δρόμους. Κι όμως ο δήμαρχος δεν ακούει. Ακόμη αμφισβητείται αν ο εργολάβος χρησιμοποιεί τελικά τον ακριβή αριθμό εργαζομένων όπως ορίζει η συμβατική του υποχρέωση. Κανείς έλεγχος!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που συναντά ο δήμαρχος είναι το.. χρίσμα. Η Νέα Δημοκρατία που στήριξε τον δήμαρχο στις προηγούμενες εκλογές, δεν είναι στη κυβέρνηση. Μάλιστα δε είναι σε κατάρρευση, προσπαθεί να ανασυνταχθεί. Θα είναι έτοιμη και με δυναμική τον επόμενο Ιούνιο, Ιούλιο για να δει ποιόν θα στηρίξει στις εκλογές; Θα μπορεί να ελπίζει ο δήμαρχος σε μια ακόμη στήριξη ή θα εμφανιστούν και άλλοι υποψήφιοι από τον ίδιο χώρο ή ακόμη και από άλλους, που θα δημιουργήσουν μια άλλη δυναμική; έκανε ο δήμαρχος κάτι να γεφυρώνει τα χάσματα μεταξύ εστιών ψήφων; Όχι, βέβαια!! Η στροφή του κόσμου όπως φάνηκε στις τελευταίες εκλογές προς κατευθύνσεις  που δεν δεσμεύονται από κόμματα, η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στους πολιτικούς, η απογοήτευση που χάρισε η Νέα Δημοκρατία στους ψηφοφόρους της, η συνεχιζόμενη αλαζονεία των στελεχών του κόμματος της ΝΔ δεν θα είναι θετικό στοιχείο ελπίδας για τον δήμαρχο να ξαναπάρει μια στήριξη. Όλα υπό αμφισβήτηση. Κι όμως ο δήμαρχος εξακολουθεί όχι μόνο να μην ακούει αλλά και να γίνεται χειρότερος ακόμη. Το έδειξε ακόμη και με το τελευταίο περιστατικό με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ τον κατηγορεί ο κ. Ζαφειρόπουλος ότι δεν συνεργάζεται ενώ όχι μόνο οφείλει αλλά είναι είναι υποχρεωμένος. Τον κατηγορεί ότι θέτει εκβιαστικά διλήμματα στο δήμο Χαλανδρίου με την στάση του αυτή.
Θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλα ζητήματα, προβλήματα που έχει ο σημερινός δήμαρχος. Όμως δεν θα τα αναφέρουμε όλα. Το στίγμα της συσσώρευσης αυτών των προβλημάτων που δώσαμε είναι μια παρανυχίδα στα προβλήματα που συναντούν κάθε ημέρα οι δημότες. Εμείς απλώς καταγραφή κάναμε των προβλημάτων και δεν μπήκαμε και στην ουσία της διοίκησης με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Δεν μπήκαμε στην ανάλυση των ζητημάτων που συναντά γενικότερα η αυτοδιοίκηση, δεν αναφέραμε ότι ο σημερινός δήμαρχος δεν έχει ασχοληθεί με το ζήτημα του Καποδίστρια 2, μείζον ζήτημα, το οποίο έρχεται πολύ σύντομα. Δεν αναφέραμε τα οικονομικά στοιχεία του δήμου, δεν αναφέραμε σπατάλες που γίνονται αυθαίρετα και αλόγιστα σε άχρηστες παροχές με μόνο κριτήριο το κέρδος της ψήφου. Πολλά δεν αναφέρουμε. Έχουμε, όμως, χρόνο. Θα έλθουν όλα στο φως Είναι καιρός να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Η ψήφος δεν είναι πια ένδειξη φιλίας, την ψήφο του ο δημότης θα σκεφθεί να τη δώσει εύκολα τώρα και σ' αυτό θα βοηθήσουμε εμείς με τη καταγραφή των προβλημάτων και την φανέρωση της αλήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...