Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Σταθερά θα μείνουν για ακόμη μια χρονιά τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού του Δήμου Μελισσίων για τις οικείες και τα καταστήματα, εισήγηση του Δημάρχου Μανώλη Γραφάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλύοντας την υπάρχουσα κατάσταση στην καθαριότητα και στα οικονομικά στοιχεία αυτής, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι τα έξοδα της υπηρεσίας αποτελούν περίπου το 40% του ετήσιου λειτουργικού κόστους του Δήμου, ενώ για το 2009 τόνισε ότι το λειτουργικό έλλειμμα του Δήμου προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τις υπηρεσίες καθαριότητας, κήπων και ηλεκτροφωτισμού.

Για το 2009 τα έξοδα των υπηρεσιών αυτών φαίνεται ότι θα διαμορφωθούν τελικά σε 4.570.000 ευρώ, ενώ τα έσοδα αναμένεται να κινηθούν περίπου σε 3.750.000 ευρώ.

«Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεσμεύθηκε ότι κάθε χρόνο οι αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών δε θα υπερβαίνουν τον πληθωρισμό για τις οικίες και τα καταστήματα», σημείωσε ο κ. Γραφάκος και συμπλήρωσε: «Έτσι φέτος με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός είναι στα επίπεδα του 1%, αλλά και αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, προτείνονται μηδενικές αυξήσεις για τις οικίες και τα καταστήματα και αυξήσεις 10% για τα μεγάλα καταστήματα που ρυπαίνουν περισσότερο. Με την πρόταση αυτή έχουμε καλύτερη αναλογία συμμετοχής στα ανταποδοτικά τέλη όσων έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, όσων ρυπαίνουν και όσων επιδίδονται σε οχλούσες δραστηριότητες».

Επίσης, χαρακτήρισε «απολύτως λογική και συμπλέουσα με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για εργαζομένους και επιχειρήσεις της πόλης την ενέργεια της Δημοτικής Αρχής, διευκρινίζοντας ότι το πνεύμα αυτής της απόφασης ήταν «να βοηθήσουμε κι εμείς από την πλευρά μας να αναθερμανθεί κάπως η οικονομία, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το εισόδημα των δημοτών».

Για το 2010 ο στόχος που τέθηκε είναι να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες προς τους πολίτες και στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Μελισσίων προχωρά στην προμήθεια μιας νέας σκούπας, ενός νέου απορριμματοφόρου ανακύκλωσης και ενός νέου πλυντηρίου κάδων, ενώ αναμένεται η πρόσληψη 15 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες αυτές σε αντικατάσταση υπαλλήλων που είτε συνταξιοδοτούνται, είτε λήγουν οι συμβάσεις τους.

Παράλληλα, στόχος είναι να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο ο οδοκαθαρισμός ώστε μία φορά την εβδομάδα να καθαρίζεται κάθε δρόμος της πόλης, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε εναλλακτικές μορφές όπως ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Μάλιστα, για το λόγο αυτό θα οργανωθεί ειδική καμπάνια για τη μείωση των απορριμμάτων της πόλης που πάνε στη χωματερή. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ενταθεί η προσπάθεια κάθε πολίτη για διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή», εξήγησε ο Δήμαρχος.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο κ. Γραφάκος υπενθύμισε ότι διανύουμε τον τελευταίο χρόνο της παρούσας δημοτικής περιόδου και στάθηκε με έμφαση στο γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες είναι πολύ πιθανό να είναι η τελευταία περίοδος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, καθώς προχωρά η ενοποίηση των ΟΤΑ και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας.

Με το δεδομένο αυτό ανακοίνωσε την αναστολή –προς το παρόν- του σχεδίου που έχει εκπονηθεί για την υπηρεσία καθαριότητας, κήπων και ηλεκτροφωτισμού, με το επιχείρημα ότι εφ’ όσων οι κυβερνητικές προθέσεις γίνουν τελικά πράξη, «τότε θα πρέπει η διοίκηση του νέου ΟΤΑ που θα περιλαμβάνει και την πόλη μας, να προχωρήσει σε ενιαίο, συνολικότερο σχεδιασμό των υπηρεσιών που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα».


                                                                                                                                       Από το Γραφείο τύπου του Δημάρχου Μελισσίων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...