Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

14/11 OI ΔΗΜΟΤΙΚΙΕΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ 'ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ'


Με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη θα γίνουν οι εκλογές στις 14 Νοεμβρίου. Αυτό επιβεβαιώσε κατά την ομιλία του στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου:


«Πέραν της εμπέδωσης ενός αυτόνομου πολιτικού συστήματος λογοδοσίας και διαφάνειας, απαιτείται και η οικοδόμηση ενός κράτους που τοποθετεί στο επίκεντρο της δράσης του τον πολίτη και τις ανάγκες του. Αυτή είναι η αφετηρία της νέας αρχιτεκτονικής για τη διοίκηση και αυτοδιοίκηση στη χώρα, την οποία προωθούμε και θα ολοκληρώσουμε έγκαιρα, έτσι, ώστε στις 14 Νοεμβρίου του 2010 να εκλέξουμε τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες. Με την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κεντρική διοίκηση του κράτους απελευθερώνεται και αφιερώνεται στην επιτελική, σχεδιαστική, συντονιστική και ελεγκτική δράση. Το Δημόσιο εξοικονομεί τεράστιους πόρους από τη μείωση των βαθμών της διοίκησης σε 3 από 5 που είναι σήμερα και ξεκινά να λειτουργεί με επίκεντρο την εξυπηρέτηση των πολιτών, την εξεύρεση λύσεων για τα καθημερινά τους προβλήματα. Είναι μια τεράστια τομή που θα προσαρμόσει το διοικητικό μοντέλο της χώρας στα πρότυπα κάθε σύγχρονου κράτους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.


Το πρωί της Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στο MEGA είχε επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι επόμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα γίνουν με το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας που θα προκύψει από τον «Καποδίστρια 2» και με αιρετές περιφέρειες. Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης η έλλειψη πόρων δεν αποτελεί εμπόδιο για την υλοποίηση του Καποδίστρια ΙΙ.


Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της Επιτροπής που θα περιγράφουν τον τρόπο λειτουργίας των νέων δήμων αλλά και τις αρμοδιότητές τους πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα λίγο πριν το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τον Ιανουάριο (18-20/1 στην Αθήνα), ενώ η συζήτηση για τον αριθμό των δήμων και των περιφρειών (οι νομαρχίες θα μετατραπούν σε περιφερειακά διαμερίσματα) θα ξεκινήσει αμέσως μετά προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το Μάρτιο.


Σύμφωνα με τα όσα έχει αποκαλύψει η αυτοδιοίκηση gr ο «Καποδίστριας ΙΙ» θα βασισθεί στη μελέτη του ΙΤΑ που σημαίνει ότι οι δήμοι θα μειωθούν από 1034 σε 380 με 400, ενώ έγνωστο παραμένει ποιον θα είναι ο νέος αριθμός των 13 περιφερειών, οι οποίες αποκτούν πλέον αναβαθμισμένο ρόλο, καθώς ο περιφερειάρχης ή το περιφερειακό συμβούλιο θα εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...