Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 'ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2'

Η 'ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ' κατέθεσε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και λήψη θέσεων στο μείζον ζήτημα της εφαρμογής του 'ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2'.
Όπως αναφέρει η κυβέρνηση η βούλησή της είναι να εφαρμοστεί άμεσα και να ισχύσει από τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Η σημερινή διοίκηση του δήμου δεν θα επιθυμούσε να φέρει το ζήτημα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε και να κατατεθούν οι απόψεις και να γνωρίζει ο δημότης τι θα συμβεί. Ο κ. Τσούτσιας πήρε την πρωτοβουλία και ζητά να συζητηθεί το θέμα.


Το αίτημα του κ. Τσούτσια έχει ως εξής:


«Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια άλλη πόλη»
Προς τον πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου,
Γραφείο δημάρχου, Τμήμα συλλογικών οργάνων

Υποβολή πρότασης για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο
Θέμα: Διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος.

Κε Πρόεδρε,

Η περίοδος που διανύουμε είναι η πλέον κρίσιμη για την ύπαρξη των Βριλησσίων ως αυτοτελούς Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι κρίσιμη όμως και για την ίδια την αυτοδιοίκηση.
Όπως γνωρίζετε, επιταχύνεται ο χρόνος ανακοίνωσης και εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης (Καποδίστριας ΙΙ), η οποία μεταξύ άλλων, προβλέπει συνένωση των σημερινών ΟΤΑ με πληθυσμιακά κριτήρια. Οι νέοι Δήμοι μάλιστα, θα συσχετίζονται με τον κυοφορούμενο νέο εκλογικό νόμο και την κατανομή των βουλευτικών εδρών της χώρας. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με όσα επισήμως έχουν ανακοινωθεί, τα Βριλήσσια θα πάψουν να αποτελούν αυτοτελή Δήμο. Θεωρούμε συνεπώς καταρχήν, ότι όλα αυτά επείγει να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο.

Επιπλέον προτείνουμε να εξετάσει το δημοτικό συμβούλιο πρότασή μας, που ως δημοτική παράταξη δια του παρόντος καταθέτουμε, περί διοργάνωσης τοπικού δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι οποιουδήποτε σεναρίου συνένωσης του Δήμου Βριλησσίων με άλλους Δήμους.

Γνωρίζουμε βεβαίως, ερμηνεύοντας το άρθρο 216 του Δημοτικού & Κοινοτικού Κώδικα «περί διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων», ότι η οποιαδήποτε απόφαση των δημοτών του Δήμου Βριλησσίων επί του συγκεκριμένου θέματος δεν μπορεί να έχει υποχρεωτική ισχύ. Θα έχει όμως αδιαμφισβήτητη πολιτική βαρύτητα.

Θεωρούμε ότι με την διενέργεια δημοψηφίσματος θα δοθεί η δυνατότητα στους δημότες να εκφράσουν τη γνώμη τους για ένα καθοριστικό για την καθημερινότητά τους ζήτημα και θα σταλεί, προς κάθε κατεύθυνση, ένα ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας που θα κατοχυρώνει τη θέση του Δήμου μας εν’ όψει των εξελίξεων.

Τέλος πιστεύουμε, ότι μέσα σ’ ένα κλίμα απόκρυψης και παθητικής αποδοχής των στόχων και των συνεπειών της νέας διοικητικής αναδιάρθρωσης, -που θα πλήξει ανεπανόρθωτα το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, εμείς οφείλουμε ως δημοτικό συμβούλιο να ανοίξουμε δημόσια και ανοιχτά τη συζήτηση και να εξασφαλίσουμε όρους για την ουσιαστική ενημέρωση των δημοτών, αν θέλουμε να ισχυριζόμαστε στο μέλλον ότι οι αποφάσεις μας ήταν σύμφωνες με την ουσία του ρόλου και της αποστολής μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...