Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

Πριν από λίγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε:



« Ενεργοποίησα, σήμερα, με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τη σχετική πρωτοβουλία που είχα αναλάβει κατά τη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη διενέργεια προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τα θέματα της Διαφάνειας.
Ταυτόχρονα, του ζήτησα να προχωρήσει σε άμεση συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που, μέχρι τον Ιούνιο, θα καταρτίσει νομοσχέδια για την πάταξη της Διαφθοράς, σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου… Όμως, σήμερα, ανέλαβα και μια δεύτερη πρωτοβουλία:
Επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ζητώ διακομματική διαβούλευση απ’ όλα τα κόμματα. Από μηδενική βάση.
Αποστέλλω σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων, με την οποία ζητώ να προηγηθεί διακομματική διαβούλευση πάνω στις αρχές που θέλουμε να διέπουν τον εκλογικό νόμο. Ώστε να καταγραφούν οι συμφωνίες εκεί που είναι δυνατές κι οι διαφωνίες εκεί που είναι αγεφύρωτες.
Και στη συνέχεια να διαμορφωθεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάσει των αρχών επί των οποίων προκύπτει ευρύτερη συμφωνία. Ώστε να μη συγχέονται οι διαφωνίες επί τεχνικών λεπτομερειών, με τις διαφωνίες αρχών.
Προτείνω, λοιπόν, διακομματική συζήτηση από μηδενική βάση με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων.
Γιατί με το υπάρχον νομοσχέδιο, προκύπτει διαπιστωμένη διαφωνία απ’ όλες τις πλευρές
Αν και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια σημεία του, όπως στη διαίρεση των πολύ μεγάλων περιφερειών, δεν μπορούμε να δεχθούμε, ούτε βουλευτές ‘’δύο ταχυτήτων’’, ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών.
Η διαβούλευση αποτελεί διέξοδο, αλλά και ‘’πρόκληση’’ για να φανεί η συναινετική διάθεση όλων, σε ένα μείζον ζήτημα, που μόνο συναινετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...