Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ 'ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ'

'Πράσινο' φώς για την εφαρμογή απο τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές δόθηκε από την κυβέρνηση μετά τη χθεσινή σύσκεψη. Η επιτροπή έδωσε το σχέδιο εφαρμογής του ΚΑΠΟΔΟΣΤΡΙΑ 2' που άλλαξε όνομα και έγινε 'ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ'. Η διοικητική μεταρρύθμιση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, συνδεδεμένη με τον νέο εκλογικό νόμο. Η ΝΔ εξέφρασε την αντίθεσή της στον εκλογικό νόμο ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε να αποσπάσει το μέρος αυτό από το πακέτο χωρίς να σημαίνει και αναποφασιστικότητα στην εφαρμογή του από τώρα. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στη σύσκεψη ότι ο νέος αυτός νόμος 'πακέτο' θα συνατήσει μεγάλες αντιδράσεις αλλά είναι αποφασισμένος να εφαρμοστεί.



Οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης προγραμματίζονται στις 14 Νοεμβρίου αντι για τις αρχές Οκτωβρίου όπως ήταν καθορισμένες.

Η εισήγηση της διοικητικής μεταρρύθμισης δεν αναφέρει ή τουλάχιστον δεν δημοσιοποιήθηκε, γεωγραφικές δομές αλλά αναφέρει τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, την αναγκαιότητα, την χρηματοδότηση, τον έλεγχο των πράξεων από επτά διευθύνσεις του υπουργείου και όχι μόνο.


Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε παραδείγματα της διοικητικής κατάστασης δήμων σήμερα οι οποίοι δεν έχουν ούτε ένα οικονομολόγο ούτε και μηχανικό κι όμως είναι δήμοι. Ανέφερε παραδείγματα κοινοτήτων μέσα στην Αττική που λειτουργούν αυτόνομα και που αυτοί θα ενσωματωθούν σε μεγαλύτερα σχήματα οπωσδήποτε.


"Καλλικράτης", το όνομα ενός εκ των δύο αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα, είναι η κωδική ονομασία της νέας αρχιτεκτονικής των δήμων τις βασικές αρχές της οποίας παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ρακγούσης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τους νέους δήμους και περιφέρειες.


Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η χωροθέτηση θα πραγματοποιηθεί στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου.


Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, η νέα αρχιτεκτονική αφορά και τα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης τα οποία προσεγγίζονται συνολικά και ενιαία.


Με το πρόγραμμα "Καλλικράτης" θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στη θέση των 76 νομαρχιών δημιουργούνται δεκατρείς αιρετές περιφέρειες. Από τους 1034 δήμους που υπάρχουν σήμερα θα θεμελιωθούν λιγότεροι από 370, ενώ τα περίπου έξι χιλιάδες νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν σε δύο χιλιάδες. Επιπλέον θα θεμελιωθούν επτά γενικές διοικήσεις που θα αντικαταστήσουν τις δεκατρείς σημερινές κρατικές περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει στο Σύνταγμα.


Οι γενικές διοικήσεις θα έχουν όσες αρμοδιότητες δεν μπορούν να παραχωρηθούν από το Σύνταγμα τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και ευαίσθητες αρμοδιότητες, όπως την μετανάστευση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών


Με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθώς και εκείνη του θεματικού και τοπικού αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής.


Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ραγκούσης η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει το "όχημα" για την πράσινη ανάπτυξη. Θα αναλάβει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας, θα διαχειρίζεται πόρους των ΠΕΠ και ΕΣΠΑ και θα αντιμετωπίζει τα περιφερειακά προβλήματα, ενώ ειδικά για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για ζητήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα.


Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μόνο 213 δήμοι έχουν πιστοποίηση για διαχειριστική επάρκεια των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, 250 δεν διαθέτουν ούτε ένα οικονομολόγο, και 500 περίπου λειτουργούν με ένα μόνο μηχανικό, ενώ στην Αττική επιβιώνουν 20 κοινότητες.


Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια και ανακοίνωσε ότι οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν εφεξής με το ΦΠΑ έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει και αυτή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής


Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου ελέγχουν των πόρων της αυτοδιοίκησης, θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο ενώ θα συσταθεί και αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ.


Κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται για να στηριχθεί η αλλαγή αυτή αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται, είπε ο κ. Ραγκούσης.


Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η "έξυπνη" κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.


Τέλος, θα δημιουργηθεί διοικητική "βοήθεια στο σπίτι" για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο "δημοτικός ανταποκριτής", δηλαδή ο πολυδύναμος υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...