Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ ΠΑΡΝΗΘΑ

Κυριακή 28-2-10

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ - εκπαίδευση - ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ"
εκπαίδευση χειμερινού βουνού με τον εκπαιδευτή Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης - Δημήτρη Μπουραζάνη.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν υγεία και στοιχειώδη φυσική κατάσταση
ΚΟΣΤΟΣ 20 Ε - δηλώσεις μόνο με καταβολή του ποσού στον Διαμαντή την Τετάρτη - εως 15 άτομα
Η εκπαίδευση επιχορηγείται από τον σύλλογο
Τα ορειβατικά υλικά και εξοπλισμός δίνονται από τον σύλλογο
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: Σταθμός Δουκ. Πλακεντίας, ΩΡΑ: 6:00
ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Χάθηκε στην Πάρνηθα
Θηλυκό μπίγκλ, 2 ετών 11 κιλά
Φοράει κόκκινο περιλαίμιο με
Ασημί πατουσάκια και έχει τσιπάκι.
Καστανόξανθο και μαύρο άσπρο τρίχωμα.
Όποιος έχει πληροφορίες ή γνωρίζει για την Πένυ μας να επικοινωνήσει στα τηλ:
6947 747566 – 6946 020604
--------------------------------------------------------------------------------
ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΝΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ.
ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΑΙΜΟ PITBULL 8 ΜΗΝΩΝ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΦΕ ΑΝΟΙΧΤΟ/ΧΡΥΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ
ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ στις ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΣ, ΦΙΛΟΘΕΗ,ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ ΚΛΠ.

ΦΟΡΑΕΙ CHIP ΚΑΙ ΛΟΥΡΙ ΓΙΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΙΛΙΚΗ.

ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΔΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 6938 344006 & 6944 050052.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ"

Δεν μας «άφησε» το Βουτσικάκι να ανέβουμε (χιονοθύελλα στην κορυφογραμμή Πετσαλούδα)

Μας επέτρεψε μόνο να αγγίξουμε λίγο τις βαριά χιονισμένες και επικίνδυνες πλαγιές του .

Η ομίχλη δεν άφηνε ούτε περιθώρια για θέα στην Καζάρμα , το Μπορλέρο. τη Νιάλα , παρά μόνο για κλεφτές ματιές στη λίμνη Πλαστήρα από κάτω μας .

Η 40 μελής ομάδα μας έφτασε με πολύ κόπο και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στην Πετσαλούδα (1824 μ) , όπου φυσούσαν ισχυροί άνεμοι .

Οι 11 που συνέχισαν την πορεία στην κορυφογραμμή , έζησαν μια δύσκολη ώρα σε συνθήκες πραγματικής χιονοθύελλας , που δεν είχαμε ξαναζήσει .
Παρά τις ακραίες συνθήκες , όλοι μας επιστρέψαμε στο καταφύγιο ενθουσιασμένοι και γεμάτοι εμπειρίες από την 6άωρη περιπέτεια μας στις πλαγιές των Αγράφων .
Χιονοδρομικό κέντρο – το όνειρο του κάθε βλαχοδήμαρχου
Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εδώ , είδαμε τα έργα της ορεινής οδοποιίας να συνεχίζονται εντατικά . Τώρα τα είδαμε τελειωμένα .
Έγινε η παράκαμψη της Νεράιδας και στρώθηκε με άσφαλτο η διαδρομή μέχρι το καταφύγιο.
Και αναρωτιέμαι γιατί , για ποιόν ?
Ποιος θα έρθει εδώ , στις πλαγιές των Αγράφων που μάλλον δεν προσφέρονται , όταν σε μικρή ακτίνα υπάρχουν άλλα μεγάλα χιονοδρομικά ?

Αναβατήρας δεν λειτουργεί ευτυχώς , αλλά μόνο χιονοστρωτήρας (ratrack) , ο οποίος στρώνει έναν μακρύ διάδρομο (πίστα) , για όσους από τους χλιδάτους τζιπάδες της λίμνης νοικιάζουν snowmobiles (very sic)
Το χιονοδρομικό κέντρο Καραμανώλη και το νέο “ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων” βρίσκεται σε υψόμετρο 1.540 μ , 6 μόλις χιλιόμετρα πάνω απο το χωριό Νεράιδα που δεσπόζει της λίμνης Πλαστήρα .
Το μικρό χιονοδρομικό είναι το “κερασάκι στην τούρτα” για την “ανάπτυξη” της περιοχής και όπως όλα τα χιονοδρομικά η λειτουργία του επιδοτείται.
Τα έσοδά του δεν επαρκούν για τη φροντίδα και τη συντήρησή του την αναλαμβάνει η νομαρχία ή η Αναπτυξιακή μέσα από διάφορα προγράμματα , όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλες οι επιχειρήσεις των χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα .
Στο τέλος του 2007 ήταν που περισσότεροι απο 30 ορειβατικοί και χιονοδρομικοί σύλλογοι απο όλη την χώρα , ανάμεσα τους και ο Βριλησσός ,εκφράσαμε την αντίθεση μας στην δημιουργία νέων χιονοδρομικών κέντρων σε ορεινούς όγκους της χώρας μας, διότι με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνονται υπέρμετρα τα ορεινά οικοσυστήματα.
Τότε αλλά ακόμα και σήμερα , το όνειρο κάθε βλαχοδήμαρχου ή νομάρχη ήταν η δημιουργία ενός νέου χιονοδρομικού κοντά στο χωριό του , γεγονός που οπωσδήποτε θα έφερνε την ανάπτυξη στον τόπο του .
Ρωτάγαμε λοιπόν και τότε και τώρα ?
Δεν επαρκούν τα χιονοδρομικά που έχουμε ?
Φυσικά και μας φτάνουν !
Δεν χρειαζόμαστε νέα χιονοδρομικά στα Βαρδούσια , στη Γραμμένη Οξιά, στον Κίσαβο, στον Όλυμπο, στη Βελβενδό, στην Τριγγία, στα Πιέρια , στον Γράμμο ,στα Άγραφα και δεν ξέρω που αλλού .

Η κατασκευή ενός νέου χιονοδρομικού απαιτεί την δεκάδες χιλιόμετρα ασφαλτόδρομων σε δασικές ή αλπικές ορεινές ζώνες, το κτίσιμο κτηρίων σε αλπικές τοποθεσίες και τέλος, την εγκατάσταση πυλώνων και συρματόσχοινων για τους αναβατήρες .

Και τότε αλλά περισσότερο τώρα με την οικονομική κρίση , ο βλαχοδήμαρχος θα πρέπει να δει σοβαρά την οικονομική βιωσιμότητα .

Η χειμερινή περίοδος διαρκεί όλο και λιγότερο - ήδη περιορίζεται στους 3 μήνες - είτε λόγω του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είτε λόγω άλλων μετεωρολογικών φαινομένων, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την επιβίωση ενός τόσο μεγάλου αριθμού χιονοδρομικών κέντρων στη χώρα.

Αντίθετα, υπάρχουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν μικρότερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας, δεν επιβαρύνουν το ορεινό οικοσύστημα και αναπτύσσονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όπως για παράδειγμα η αναρρίχηση, το ράφτινγκ, το καγιάκ, η ποδηλασία, το ορειβατικό σκι, η πεζοπορία σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, οι παραδοσιακοί οικισμοί, κλπ.

Παραδείγματα πετυχημένης εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης αποτελούν το Πάπιγκο και η Κόνιτσα, όπου οι παραπάνω φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες αναπτύσσονται σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Στίς Άλπεις όπου υπάρχει ακόμα χιόνι , πολλά χιονοδρομικά κέντρα κλείνουν ή αλλάζουν αντικείμενο.

Η νομοθεσία για την λειτουργεία κέντρων κάτω απο τα 2500 m είναι πολύ αυστηρή .

Tέλος όσα παραμένουν σε λειτουργεία έχουν τιμές ίδιες ή χαμηλότερες του Παρνασσού και των άλλων ελληνικών χιονοδρομικών !

Συνδιάσκεψη για τον εθελοντισμό, το περιβάλλον και τους θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης

Στις 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη με θέμα: Την οριζόντια συνεργασία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τοπικής Αυτοδιοίκησης για το περιβάλλον και τον εθελοντισμό, με πρωτοβουλία του ‘'Έργου Πολιτών» και την συμμετοχή 25 δικτύων και ενώσεων των οργανώσεων της Κοινωνίας πολιτών καθώς και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Νέας Γενιάς, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ,

Το όλο ζήτημα επικεντρώνεται στην κοινωνική Σύμπραξη ενεργών πολιτών για την συμμετοχική Δημοκρατία στην τοπική Αυτοδιοίκηση, με σημείο αναφοράς τον εθελοντισμό και το περιβάλλον σε ένα χώρο που η συμμετοχή των πολιτών σήμερα κρίνεται εξαιρετικά αναγκαία για την προώθηση θεσμικών αλλαγών.



Σκοπός της συνδιάσκεψης, είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συνεργασίας των εμπλεκόμενων οργανισμών και δικτύων για την θεσμική ανάπτυξη του χώρου την κοινωνική οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη .



Ειδικότερα σε σχέση με την της οριζόντια συνεργασία στο επίπεδο της τοπικής Αυτοδιοίκησης θα τεθούν ζητήματα του αστικού περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης για όλους .



Λαμβάνοντας υπόψη, ότι ο εθελοντισμός αποτελεί κοινωνικό κεφάλαιο και ουσιαστικό πόρο κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, καθώς και κινητήρια δύναμη για την πράσινη ανάπτυξη, η συνδιάσκεψη αυτή στοχεύει να δώσει άμεσα αποτελέσματα σύνθεσης θέσεων και προτάσεων. Με στόχο πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην τοπική Αυτοδιοίκηση για τον εμπλουτισμό των τοπικών επιχειρησιακών σχεδίων και προγραμμάτων.



Στην Συνδιάσκεψη καλούνται όλα τα δίκτυα και ενεργοί πολίτες να μιλήσουν για τον συντονισμό και την οριζόντια συνεργασία των δικτύων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Με θεματικές: τον εθελοντισμό, το περιβάλλον και τους θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης εν όψει του Ευρωπαϊκού έτους εθελοντισμού 2011Να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τον κοινωνικό αποκλεισμό, την αδιαφάνεια, τις κοινωνικές αδικίες και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.Για να αντιμετωπίσουμε μαζί με τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον πολιτικό αποκλεισμό που υπάρχει στη χώρα μας στην οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση.Για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τον εθελοντισμό στη χώρα μας.Οι οργανώσεις με ανθρωπιστική, πολιτιστική και περιβαλλοντική δράση δεν είναι οι 30 που μονοπωλούν τη δημόσια διαβούλευση, αλλά πάνω από 7500 ενεργές σε όλη την Ελλάδα.Αυτές οι συλλογικές οργανώσεις με εκατοντάδες χιλιάδες ενεργούς πολίτες είναι το κοινωνικό κεφάλαιο που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά με τις αξίες του εθελοντισμού στην ανόρθωση της χώρας, Αυτά τα κοινωνικά δίκτυα είναι η κοινωνική βάση για την συμμετοχική Δημοκρατία.ΣΥΜΠΡΑΞΗ Μ.Κ.Ο.Βασίλης Τακτικός Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα των προσκόπων Πτολεμαίων και Λευκαδίτη 1Επικοινωνία: «Έργο Πολιτών»Τηλέφωνο: 210 7487431

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...