Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Με μεγάλα κέρδη έκλεισαν τα Ασιακτικά χρηματιστήρια σήμερα το πρωί. Ο Dow Jones έκλεισε επίσης με κέρδη 1,68% και ο S&P 500 με κέρδη 1,8%. Ο Nikkei με κέρδη 2,62%.

Χθες τα Ευρωπαϊκά έκλεισαν απίσης με κέρδη. Η Γερμανία με 1,47%, η Αγγλία 1,48% και η Γαλλία 1,66%.
Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι όλες οι αγορές σημειώνουν κέρδη, υπάρχει σχετική ευφορία θα λέγαμε, ενω΄η Ελληνική αγορά υποφέρει. Το ζήτημα είναι η οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζει η χώρα και η έλλειψη αξιοπιστίας στη διεθνή αγορά.
Η είδηση που βγήκε χθες για την έκδοση τοξικού ομολόγου το 2001-2002 από την Golden Sachs με σκοπό την διευθέτηση του προϋπολογισμού της χώρας και που δεν είχε γνωστό ποτέ έκανε τα όργανα της ΕΕ να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες που κλόνισε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας και ενίσχυσε τις υποψίες περί αδυναμίας να επιλυθούν τα προβλήματα της χώρας.
Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα spreads πάνω από τις 300 μ.β. αναγκάζοντας ακόμη και Ελληνικές τράπεζες να πουλούν ελληνικά ομόλογα είτε για να αποκτήσουν ρευστότητα είτε για να περιορίσουν ζημιές ΄προεξοφλώντας άνοιγμα των spreads ακόμη περισσότερο.
Τα δημοσιεύματα του Ευρωπαϊκού τύπου κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Τα όργανα της ΕΕ δίνουν μεν την πολιτική στήριξη, όπως ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αλλά μένουν εκεί κι αυτό αφήνει περισσότερο θολό το τοπίο. Το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου μάχεται να αποκομίσει την πολιτική στήριξη, την οποία έλαβε, δεν ικανοποιεί αφού τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αμφισβητούνται για το αποτέλεσμα ενώ αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις από τις κοινωνικές τάξεις. Τα μέτρα αγγίζουν τα όρια της ανοχής των Ελλήνων και η λήψη νέων σκληρότερων μέτρων κατά τις επιταγές της ΕΕ θα βρουν απέναντί τους την έξαρση των κοινωνικών τάξεων.
Είναι πράγματι ένας γρίφος η κατάσταση αυτή και βλέποντας αυτό οι αγορές, που το γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τους Έλληνες που τώρα αρχίζουν να το μαθαίνουν, αποστασιοποιούνται από την Ελληνική αγορά, πουλώντας και μετοχικούς τίτλους και ομόλογα, με συνέπεια την κατάρρευση του Ελληνικού χρηματιστηρίου.
Οι τράπεζες κινδυνεύουν να μείνουν απο ρευστότητα. Μάλιστα έγινε χθες γνωστό (φήμες) ότι Ελληνική τράπεζα ζήτησε από ευρωπαίκή αντίστοιχη δάνει τριών μηνών ύψους 600 εκατομ. ευρώ και της δόθηκαν 150 εκατομ. για τρεις εβδομάδες.
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει τη στήριξη, μέχρι τώρα τουλάχιστον, της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως της κοινωνίας ως πότε όμως; Κι αν τα μέτρα δεν διαχειριστούν καλά και δεν αποδόσουν ποια θα είναι η επόμενη κίνηση; Θα αναλάβει το ΔΝΤ; Θα εκδοθεί ευρωομόλογο; Κι αυτό θα είναι η νέα λύση;
Ας σημειώσουμε επίσης, ότι η μικρομεσαί επιχέιρηση αυτή τη στιγμή έχει στεγνώσει, επιχειρήσεις κλίνουν, ρευστότητα μηδέν, οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν γιατι κι εκείνες δεν έχουν, η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή εκμηδενίζεται, πώς θα λοιπόν θα ανακάμψει η Ελληνική οικονομία; Ούτε νέες επενδύσεις διαφαίνονται στον ορίζοντα. Η ανεργία ανεβαίνει σε πολύ επικίνδυνα σημεία.
Σ' αυτό το χάος των προβλημάτων πως να ανακάμψει και το χρηματιστήριο;
Σήμερα ίσως να υπάρξει κάποια θετική αντίδραση, η οποία δεν μπορεί να σημαίνει και κάτι. Παρασυρμένο το Ελληνικό χρηματιστήριο από την άνοδο των ξένων πιθανό να σημειώσει μικρή ανάκαμψη.


Ίδομεν!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...