Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 'Η ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ;

Η δημοτική αρχή άνοιξε το ζήτημα της αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της πόλης. Η πρόθεση αυτή της δημοτικής αρχής ενώ στην αρχή θεωρήθηκε σημαντική και χρήσιμη ίσως να αποδειχθεί ως κίνηση εντυπώσεων παρά μια κίνηση ουσίας.
Οι πληροφορίες μας λέγουν ότι η ανάθεση της υπόθεσης στον μελετητή κ. Σταματιάδη δεν ήταν αρχικά για το ΓΠΣ αλλά προέκυψε στη πορεία. Η αρχική πρόθεση ήταν να διευθετηθεί η κατάσταση του 3ου Λυκείου.
Οι μελετητές έκαναν την εργασία που τους ανατέθηκε επισημαίνοντας στη διοίκηση ότι η πορεία της αναθεώρησης περιέχει πολεοδομικές και γεωλογικές μελέτες όπως ορίζει ο νόμος. Η σημερινή μελέτη στερείται των μελετών αυτών, πράγμα που σημαίνει ότι η παραδοθείσα μελέτη πάσχει. Δείγμα της εκτίμησης αυτής είναι το γεγονός ότι ο κ. Σταματιάδης, βασικός εισηγητής της μελέτης στο ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής ήταν απών. Έτσι δεν ακούστηκε η θέση του βασικού μελετητή.
Είναι γεγονός, επίσης, ότι ο κ. Σταματιάδης απέστειλε μήνυμα στην Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων για να τους γνωστοποιήσει ότι η πορεία της υλοποίησης της κατασκευής και ίδρυσης του 3ου Λυκείου μάλλον δύσκολα θα γίνει ή ακόμη ακόμη ότι υπάρχει κίνδυνος να μην υλοποιηθεί. Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο ΔΣ παρέλαβαν επίσης και εκείνοι το μήνυμα του κ. Σταματιάδη, το οποίο είχαν στη συνεδρίαση αλλά όταν το ανέφεραν ήλθε η απάντηση του δημάρχου λέγοντας ότι η υπόθεση του 3ου Λυκείου είναι στο 'παρά ένα' και επίκεινται ανακοινώσεις.
Όμως μελέτες δεν υπάρχουν που υποστηρίζουν της κατασκευή του 3ου Λυκείου και φαίνεται ότι ο μελετητής έχει ενημερώσει τη διοίκηση περί αυτού αλλά εκείνη επιμένει δηλώνοντας ότι το 3ο Λύκειο θα γίνει.
Όμως η υπόθεση αυτή ωχριά μπροστά στην αναθεώρηση του ΓΠΣ όταν αυτή προβλέπει και την ένταξη στο σχέδιο πόλης και την περιοχή Κρασσά. Μια περιοχή, η οποία δοκιμάζεται από πολλά χρόνια και εκεί υπάρχουν συμφέροντα δημοτών που έχουν αγοράσει εκτάσεις  και αγωνιούν.
Πρέπει όμως να πούμε ότι στο παρελθόν και άλλοι δήμαρχοι έκαναν προσπάθεια να εντάξουν την περιοχή στο σχέδιο πόλης χωρίς αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η ένταξη προϋποθέτει την καταγραφή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, για το οποίο δεν γνωρίζει κανείς αν έγινε, πώς έγινε και βέβαια αν αυτό χρειάζεται επικαιροποίηση από τότε που έγινε, αν έγινε.
Η μελέτη εισηγείται την ένταξη καθορίζει μάλιστα και όρους δόμησης. Συντελεστής δόμησης 0,3, κάλυψη 40% και ύψος 4,1 μέτρα. Αυτοί οι όροι θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι εναρμονισμένοι με το περιβάλλον άλλωστε γιατί υπάρχουν οι μελετητές και η μελέτη. Παρ' όλα αυτά, όμως, υπήρξαν φωνές ότι οι όροι αυτοί δεν μπορεί να αποδεχθούν διότι ο συντελεστής 0,3 θεωρείται πολύ μικρός. Η άποψη αυτή μπορεί να έχει τη λογική της εξυπηρέτησης των δημοτών (ίσως με σκοπό την αποκόμιση εκλογικών κερδών) όμως αντιβαίνει και στην άποψη της μελέτης, η οποία καθορίζει με επιστημονικό τρόπο τους συντελεστές δόμησης καί όχι μόνο.
Οι γεωλογικές και πολεοδομικές μελέτες έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί από την Α' φάση της αναθεώρησης ενώ τώρα βρισκόμαστε στο τέλος της Β' φάσης. Αν και κατά πόσο η δουλειά αυτή θα μπορέσει να θεωρηθεί έγκυρη και αποτελεσματική και να έχει το ουσιαστικό και τυπικό αποτέλεσμα θα το δείξει η πορεία. Δεν θα ήταν όμως σκόπιμο από την αρχή μιας τέτοιας δουλειάς όχι μόνο να επισημαίνεται αλλά και να υλοποιείται όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά ζητήματα;
Σε ότι αφορά το 3ο Λύκειο, η δημοτική αρχή τουλάχιστον στην αρχή επιθυμούσε την διευθέτηση του ζητήματος χωριστά από το ΓΠΣ ενώ στη συνέχεια αλλάζοντας άποψη (ίσως υπό την καθοδήγηση μελετητών ή άλλων) επέμενε και επιμένει στην ένταξή του στο ΓΠΣ. Κανείς δεν γνωρίζει ως σήμερα ποιός είναι ο δρόμος που ακολουθεί η διοίκηση κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι άλλες απόψεις εκφράζει η δημοτική αρχή άλλες η μελετητική ομάδα άλλες (πιθανόν) η τεχνική υπηρεσία του δήμου.
Οι δύο κινήσεις από την πλαυρά του κ. Σταματιάδη, πρώτον να μην παραστεί στο τόσο σοβαρό ζήτημα της παρουσίασης της μελέτης στο ανοιχτό ΔΣ και η αποστολή μηνύματος στην αντιπολίτευση και στη Ένωση Γονέων μας βάζει σε πολλές σκέψεις.
Η πρώτη είναι ίσως η ίδια αυτή η αναθεώρηση όχι μόνο να αποτύχει αλλά και να είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι θα αποτύχει. Δεύτερον, το τρίτο Λύκειο για τη συγκεκριμένη θέση μάλλον οδηγείται σε αποτυχία είτε ενταγμένο στο ΓΠΣ είτε χωριστά. Να τονίσουμε ότι διαβάζοντας και εμείς το μήνυμα του κ. Σταματιάδη διαπιστώνουμε κι ένα απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την διαδιακασία που ακολουθήθηκε ώς τώρα. Επισημαίνοντας αυτό εμείς σκεφτόμαστε ότι τελικά οι μελέτες γιατί έγιναν για να δούμε αν το 365-366 θα παραμείνει με τον ίδιο χαρακτηρισμό ή το θέμα της Ναυτικής Βάσης απλώς να παραταθεί η θέση μας ή η ΔΕΗ πρέπει να φύγει αλλά ας το αφήσουμε γι' αργότερα;
Σκέψεις που οδηγούν τον κόσμο σε απογοητευτικά μονοπάτια και που βέβαια αναρρωτιέται αν το όλο εγχείρημα είναι θέμα ουσίας ή μια κίνηση εντυπωσιασμού από τη πλευρά της δημοτικής αρχής εν όψει των δημοτικών εκλογών που βέβαια κοστίζει κάτι πάρα πάνω αλλά πρέπει να γίνει;
Θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...