Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ. ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Έτοιμο το Σχέδιο Πυροπροστασίας


Σε επιφυλακή για τις πυρκαγιές



Εγκρίθηκε ο Γενικός Σχεδιασμός Πυροπροστασίας Νέας Πεντέλης από τον δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Κοσοβίτσα και ήδη βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Δήμου. Τον σχεδιασμό έχει συντάξει ο αντιδήμαρχος κι επικεφαλή της Πολιτικής Προστασίας Αντώνης Φειδοπιάστης.

Στον συγκεκριμένο αντιπυρικό χάρτη, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προληπτικά μέτρα αλλά και ενέργειες καταστολής, καθώς και οι υπεύθυνοι, με τις αρμοδιότητές τους, για όλες τις δράσεις.

Οι βάσεις του Σχεδιασμού

Ο Γενικός Σχεδιασμός Πυροπροστασίας στον Δήμο Νέας Πεντέλης συνοπτικά στηρίζεται:

 Στον συνολικό Εθνικό Σχεδιασμό που αναφέρεται στις εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό που γίνεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αττικής.

 Στον Σχεδιασμό που συντάσσει ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Αθηνών.

 Στο σχέδιο Πυροπροστασίας του ΣΠΑΠ

 Στα σχέδια δράσης πυροπροστασίας των όμορων Δήμων



Αποστολή φυσικά του Σχεδίου Πυροπροστασίας είναι η προστασία από πυρκαγιά των κατοίκων και των περιουσιών τους στον Δήμο Νέας Πεντέλης και του δασικού πλούτου του Πεντελικού βουνού.

Η επιτυχία της πυρασφάλειας στη φάση της «ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ - ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ» για δασικές περιοχές που βρίσκονται στην Ζώνη Ευθύνης του κι όπου ο Δήμος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, εξαρτάται από: την ύπαρξη πλήρους, δοκιμασμένου και καλά συντονισμένου σχεδίου πυρασφάλειας, επί του οποίου περιοδικά θα γίνονται αναγνωρίσεις, δοκιμές κι ασκήσεις για τη βελτίωσή του, από την συνεχή λειτουργία του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΤΟ) του Δήμου, από την πειθαρχημένη συγκρότηση και εκπαίδευση της Εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του Δήμου Νέας Πεντέλης., τον συντονισμό και τον έλεγχο της προετοιμασίας των δασικών περιοχών για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Πρόληψη

Στον τομέα της πρόληψης έχουν ληφθεί τα εξής μέτρα:

● Σύγκληση και λειτουργία ΣΤΟ.

● Προσλήψεις εποχικού προσωπικού για δράσεις Πολιτικής Προστασίας.

● Ενεργοποίηση της Εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του Δήμου Νέας Πεντέλης.

● Συντήρηση - αποκατάσταση δασικών κι επαρχιακών δρόμων.

● Καθαρισμός αστικών - περαστικών δασών και κοινοχρήστων χώρων.

● Καθαρισμός αστικών οικοπέδων.

● Έλεγχος καλής λειτουργίας κι αποκατάσταση βλαβών των πυροσβεστικών κρουνών και των δεξαμενών τροφοδοσίας - πυρόσβεσης που βρίσκονται στη Ζ.Ε. του Δήμου, καθώς και τοποθέτηση νέων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

● Έλεγχος και συντήρηση υλικοτεχνικής υποδομής.

● Ενημέρωση των κατοίκων για τον κίνδυνο πυρκαγιών και λήψη μέτρων αυτοπροστασίας με ειδικό έντυπο.

Πρόληψη κατά τη θερμοπυρική περίοδο

● Συνεχής λειτουργία γραφείου Πολιτικής Προστασίας.

● Λειτουργία κέντρου επιχειρήσεων στο πυροφυλάκιο «ΑΛΕΚΟΣ ΠΕΡΓΑΛΗΣ», στον Λόφο του Προφήτη Ηλία, όλο το εικοσιτετράωρο κατά τη θερμοπυρική περίοδο.

● Συνεχείς περιπολίες των πυροσβεστικών οχημάτων του Δήμου και της Εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του Δήμου Νέας Πεντέλης

Ενέργειες καταστολής

Στρατηγικός στόχος στην εκδήλωση πυρκαγιάς στη Ζ.Ε. του Δήμου είναι η έγκαιρη, άμεση κι αποτελεσματική επέμβαση από την πρώτη στιγμή.

Διοικητική Οργάνωση

Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Προστασίας είναι ο αντιδήμαρχος Αντώνης Φειδοπιάστης, με αναπληρώτρια τη δημοτική σύμβουλο Άννε Δούρου.

Εντωμεταξύ, στο Σχέδιο Πυροπροστασίας επισυνάπτονται και όλοι οι απαραίτητοι χάρτες με τις θέσεις των υδατοδεξαμενών και των πυροσβεστικών κρουνών, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...