Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Όλες οι δημοτικές παρατάξεις βρίσκονται σε εγρήγορση εν όψει εκλογών αλλά και θέρους. Όπως πάντα, σε κάθε νέα εκλογική αναμέτρηση υπάρχει προετοιμασία.
Η πόλη μας δεν εξαιρείται. Όλοι οι υπάρχοντες δημοτκοί συνδυασμοί θα εξακολουθήσους ν υφίστανται και θα συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση. Έτσι όλοι προετοιμάζονται, συσκέπτονται, μετρούν, έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και με τους δημότες.
Ο σημερινός δήμαρχος εναγωνίως προσπαθεί να βρει νέα στοιχεία να ανανεώσει τη δημοτική παράταξη και να στείλει μήνυμα ότι αναπλάθεται αφού τα μηνύματα που πήρε και παίρνει είναι αρνητικά για το σχήμα του οποίου ηγείται. Δυστυχώς για εκείνον, έτσι τουλάχιστον μας μεταφέρεται, δεν είναι αισιόδοξα. Η διεύρυνση που προσπαθεί να κάνει δεν φαίνεται να έχει την τύχη που επιδιώκει. Από την άλλη εκκρεμεί η υπόθεση της κομματικής στήριξης. Η ΝΔ δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει σε αυτό το ζήτημα. Όσο κι αν εκείνος δηλώνει ότι έχει πάρει την κομματική στήριξη, διαψεύδεται αμέσως απο τις επίσημες θέσεις της ΝΔ δια στόματος των υπευθύνων. Ας μας επιτραπεί, επίσης, να γνωρίζουμε ότι στη ΝΔ υπάρχει μεγάλος προβληματισμός ειδικά μάλιστα για το δήμο μας. Τα κομματικά όργανα του τόπου, που υποτίθεται ότι είναι και υπεύθυνα για την εισήγηση, μπορεί να έχουν μια προτίμηση στο πρόσωπο του σημερινού δημάρχου αλλά δεν εκφράζονται και επίσημα ούτε και με ορμή. Κρατούν μια επιφύλαξη. Η Νομαρχιακή της ΝΔ φαίνεται να θέλει να προωθήσει την υποψηφιότητα αυτή κάνοντας κινήσεις άνευ περιεχομένου και προσπαθεί να παίξει με την υποψηφιότητα. Τα πρόσωπα που συμμετέχουν σ' αυτή τη διαδικασία δεν φαίνεται να έχουν σημαντικές επιρροές στα πράγματα. Άλλωστε μη ξεχνούμε ότι η εισήγηση στήριξης για ενα πρόσωπο που κατέχει θέσεις ευθύνης 20 χρόνια, χωρίς να δίνει το ανάλογο αποτέλεσμα αποτελεί και στοιχείο επιφύλαξης.
Το βλέμμα, όμως, όλων δεν είναι στο κόμμα αλλά στο ενδεχόμενο μιας άλλης υποψηφιότητας που μπορεί να εκκολάπτεται. Εκεί είναι το ζήτημα. Θα υπάρξει μια άλλη υποψηφιότητα και ποιά θα είναι. Ποιές επιρροές θα έχει στη τοπική κοινωνία και ποιές στο κόμμα της ΝΔ; Αυτό είναι το ζητούμενο.
Έτσι η όλη κατάσταση καθίσταται δύσκολη και απρόβλεπτη. Η πτώση της εκλογικής δύναμης της ΝΔ μετρημένη στις τελεταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι μηδενική παράμετρος! Αντίστροφα μάλιστα, ίσως να αποτελέσει ισχυρή και ουσιαστική. Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι απο τη σημερινή διοίκηση έχουν ήδη στραφεί στην φανερή στήριξη της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά ενώ οι ίδιοι είχαν στηρίξει σφόδρα την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη. Σήμερα, προκειμένου να δείξουν την στήριξη αυτή, ξεχνούν τι έλεγαν για τον Αντώνη Σαμαρά και εμφανίζονται, επιφανειακά βεβαίως, να στηρίζουν τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά.
Εμείς θα θέσουμε το ερώτημα, αν η κ. Μπακογιάννη ανακοινώσει το νέο κόμμα πριν τις εκλογές σε ποιό κόμμα θα ανήκουν; Ζητούν σήμερα την στήριξη της ΝΔ και διόλου απίθανο να στηρίζουν στο άμεσο μέλλον το νέο κόμμα της κ. Μπακογιάννη.
Παρ' όλο, λοιπόν, που οι άνθρωποι της σημερινής διοίκησης έχουν γυρίσει ανάποδα και στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά, αυτό δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις!! Είναι ασφαλώς ανακόλουθο. Αν η σημερινή διοίκηση, σύσσωμη, βρίσκεται κοντά στο Σαμαρά πώς δηλώνεται αυτό, πώς αποδεικνύεται τελικά;
Ας μας επιτραπεί, επίσης, να μεταφέρουμε (απο ρεπορταζ και πληροφορίες) ότι η ΝΔ και μάλιστα η κορυφή της ηγεσίας γνωρίζει πολύ καλά την ''ανθρωπογεωγραφία'' του δήμου και της κατάστασης, έχει σαφή και εμπεριστατωμένη εικόνα.
Απο την πλευρά της αντιπολίτευσης. Απο τη στιγμή που ο κ. Λώλας, πιεζόμενος να μην είναι ξανά υποψήφιος, δήλωσε την πλήρη αποστασιοποίησή του (δυστυχώς) απο τις εκλογές, πολλές υποψηφιότητες ανεδείχθησαν. Όλοι πέρασαν απο διάφορες φάσεις προσπαθώντας να επιβληθούν ως υποψήφιοι. Κατέληξαν δύο, οι οποίοι προσπάθησαν να φανούν ότι διευρύνουν τις επαφές τους για να δώσουν χαρακτήρα ανεξάρτητης κίνησης, χωρίς κομματικές στηρίξεις. Σ' αυτή την προσπάθειά τους όμως αφ' ενός δεν βρήκαν την κατάλληλη ανταπόκριση αλλά το άλλο μάτι έπαιζε προς την πλευρά του κόμματος. Όταν, λοιπόν, εμφανίστηκε μια ομάδα πολιτών δίπλα τους και συζητώντας περισσότερο την διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής το ΠΑΣΟΚ άνοιξε τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων δημάρχων μέσα απο το διαδίκτυο και τότε δύο απο την ομάδα αυτή υπέβαλαν δήλωση υποψηφιότητας, οι κ.κ. Μανιατογιάννης και Χρηστάκης. Αποτέλεσμα η ομάδα που συζητούσαν για μια διευρυμένη συμμετοχή και έξω απο κομματικές στηρίξεις διεσπάσθη.
Έτσι, αυτή την ώρα, οι μεν δύο αναμένουν την απόφαση του κόμματος του ΠΑΣΟΚ να ''χρίσει'' τον υποψήφιο, οι δε της υπόλοιπης ομάδας συνεχίζουν την προσπάθειά τους και μετρούν τις δυνάμεις τους και ομολογούμε ότι τηρούνται δημοκρατικές δαδικασίες αλλά και δεοντολικές ώστε να διασφαλίζεται στοιχειωδώς τουλάχιστον η συνοχή της ομάδας. Επικεφαλής αυτής της ομάδας πολιτών δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, τουλάχιστον. Ζυμώνεται μια υγιής κατάσταση υπό την επιρροή σοβαρών ανθρώπων και θα τολμήσουμε να πούμε ότι με ανιδιοτέλεια προσπαθούν να πείσουν και να πειστούν. Έχουν απορρίψει την σημερινή κατάσταση και στις πρακτικές της σημερινής διοίκησης ακόμη και του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου και δηλώνουν ότι αν μην τι άλλο επιθυμούν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.
Ο κ. Τσούτσιας, είναι ήδη στο πολιτικό γίγνεσθαι. Φαίνεται να είναι αποστασιωποιημένος απο τις διεργασίες των άλλων και έχοντας σταθερούς στόχους κινείται στο ίδιο πλαίσιο αυτό που είχε καθορίσει απο την αρχή της τετραετίας αλλά που έδειξε κατά τη  διάρκειά της. Η άλλη μορφή διοίκησης και διαχείρισης των πραγμάτων για την δημοτική αυτή παράταξη περιορίζεται στην άσκηση της κριτικής με καθαρό και υγιή τρόπο αφ' ενός αλλά απο την άλλη η νέα πρόταση για ''δράση για μια άλλη πόλη'' δεν φαίνεται με καθαρό τρόπο. Η παρουσία της δημοτικής αυτής παράταξης έδειξε ασφαλώς την έντιμη διαχείριση της εξουσίας αλλά απο την άλλη δεν έπεισε για κάτι ουσιαστικό σε ποιό μοντέλο διοίκησης θα συμφωνούσε αφ' ενός αφ' ετέρου δεν έπεισε οτι επιθυμεί την κατάκτηση της εξουσίας για να δώσει στην πράξη το πολιτικό στίγμα και την πολιτική πρακτική.
Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι η πολιτική παρουσία και το ενδιαφέρον της δημοτικής αυτής παράταξης στην τετραετία ήταν σημαντική, παίρνοντας πολλές φορές θέσεις ευρύτερης πολιτικής και προσπάθησε να ξετυλίξει μέσα απο τις εκδηλώσεις της το πολιτικό της πιστεύω.  Είναι βέβαιο ότι εδραίωσε σήμερα μιας πολιτική επιρροή στα δημόσια πράγματα πολύ καλύτερη απο όλους τους άλλους συνδυασμούς όχι, όμως, ικανή να διεκδικήσει την δημοτική αρχή. Ίσως να μην είναι και στις επιδιώξεις της και μ' αυτήν έννοια αυτό που είναι αποτελεί μια σπουδαία πραγματικότητα χρήσιμη για τον τόπο.
Η πλευρά της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης, στην τετραετία που πέρασε δεν φάνηκε να έδωσε κάτι διαφορετικό, κάτι πιο ουσιώδες, κάτι πιο δυναμικό. Σταθερή στις απόψεις και στις θέσεις της παρέμεινε στις ίδιες θέσεις της αυτές που επεδίωκε και επιδιώκει πολλά χρόνια. Η παρουσία της ''Δράσης για μια άλλη πόλη'' ίσως να περιόρισε έτι περισσότερο την όποια δυναμική είχε αυτή δημοτική παράταξη. Χωρίς να μπαίνει θέμα σύγκρισης και ανταγωνισμού η ''Δράση'' στρίμωξε την ''Αγωνιστική'' παράταξη, βγάζοντας τις ίδιες ίσως απόψεις με περισσότερο και δυναμικότερο τρόπο με αποτέλεσμα να φαίνεται αφοπλισμένη η ίδια. Έτσι φάνηκε να είναι και κουρασμένη στην τετραετία που πέρασε. Η κούραση αυτή μάλλον προέρχεται απο την ισχυρότερη παρουσία μιας αδελφής δημοτικής παράταξης και υπ' αυτή την έννοια θα δικαιολογείτο απόλυτα η ενοποιημένη συμμετοχή των δημοτικών αυτών παρατάξεων στις εκλογές.
Να μην ξεχνούμε, επίσης, τώρα με την εφαρμογή ''Καλλικράτη'' τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να έχουν μέχρι και 42 υποψήφιους, πράγμα αρκετά δύσκολο. Και ΄σ' αυτό να προσθέσουμε ότι το 1/3 αυτών πρέπι να είναι γυναίκες. Για όλους τους συνδυασμούς ο παράγοντας αυτός θα είναι πολύ δύσκολος ίσως για μερικούς και καθοριστικός για την ίδια τους τη συμμετοχή.
Ο μεγιστος, λοιπόν, αριθμός συνδυασμών θα πρέπει να είναι επτά και ο μικρότερος τέσσερις. Η αναμέτρηση σίγουρα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, θα φέρει τη νέα δημοτική αρχή στο δεύτερο γύρο. Όσο μάλιστα είμαστε στους επτά συνδυασμούς θα είναι περισσότερο διασπασμένη η εκλογική δύναμη ενώ όσο οδεύουμε προς τους τέσσερις μπορεί να έχουμε δεύτερο γύρο αλλά τα ποσοστά θα είναι της ίδιας δυναμικότητας.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να ομολογήσουμε είναι ότι η υπόθεση δημοτικές εκλογές είναι ένα παιχνίδι σκάκι για πολύ καλούς παίχτες.
 Η εβδομάδα που έρχεται θα δώσει ειδήσεις και θέματα, θα ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα και θα μας δώσει ''τροφή'' να γράψουμε νέες εκτιμήσεις και πολλά σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...