Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΥΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΧΡΗΣΤΑΚΗ

Απο το δημοτικό σύμβουλο κ. Τάσο Χρηστάκη πήραμε μια επιστολή, η οποία απευθύνεται στον κ. Γιάννη Τσούτσια. Ο κ. Τσούτσιας είχε αναρτήσει άρθρο στην ιστοσελίδα της δημοτικής παράταξης 'Δράση για μια άλλη πόλη' όπου ανφέρονταν μεταξύ των άλλων και στον κ. Χρηστάκη. Έτσι ο κ. Χρηστάκης θεώρησε αναγκαίο να απαντήσει δια του τύπου στον κ. Τσούτσια. Εμείς δεοντολογικά οφείλαμε να δημοσιεύσουμε και τα δύο ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα απο τον αναγνώστη.

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΥΤΣΙΑ

Για τα Βριλήσσια ρε γαμώτο!



Σκηνικό απαξίωσης εν’ όψει των τοπικών εκλογών


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές κινήσεις των υποψηφίων δημαρχών Βριλησσίων για τις δημοτικές εκλογές. Δεκάδες δημότες, ιδίως όσοι εμφάνισαν την προηγούμενη τετραετία κάποια κοινωνική δράση, προσεγγίζονται να πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Οι ίδιοι και οι ίδιοι γίνονται αποδέκτες προτάσεων από όλους τους αντιμαχόμενους, προς δόξαν του κυρίαρχου παραγοντισμού που αντιλαμβάνεται τις εκλογές σαν κόλπο υφαρπαγής της τοπικής εξουσίας. Προκύπτει έτσι και στην πράξη η ομοιότητα των στελεχών των παρατάξεων εξουσίας, που εμφανίζονται ως διαφορετικοί. Όλοι μπορούν να τα βρουν με όλους. Ο ίδιος που σ' ενα μελλοντικό δημοτικό συμβούλιο θα κατακεραυνώνει τον σημερινό συνομιλητή του, απλώς θα έχει διαλέξει τη λάθος πόρτα και θα έχει βρεθεί στην αντιπολίτευση!


Στο χώρο της πλειοψηφίας φήμες για διαμοιρασμό αξιωμάτων διακινούνται δημόσια και συσχετίζονται με την ένταση των υποστηρίξεων. Οι νέες θέσεις που συστήνει ο «Καλλικράτης» π.χ. «συνήγορος του πολίτη και της επιχείρησης» έχουν μπει κι’ αυτές στη διαπραγμάτευση, ενώ πρόβλημα αποτελεί η σύμπτυξη των προέδρων των Νομικών Προσώπων του Δήμου σε ένα, με συνέπεια τη μείωση των διαθέσιμων αμειβόμενων θέσεων. Παρά το πλεονέκτημα που προσφέρει η χρήση των παραδοσιακών μηχανισμών εξουσίας, κάθε άλλο παρά ηρεμία επικρατεί στο χώρο της πλειοψηφίας. Δημοτικοί σύμβουλοι καταφέρονται δημόσια και επιδεικτικά κατά του επικεφαλής τους και κατά των μόνιμων αντιδημάρχων του. Κάποιοι επιχειρούν να συγκροτήσουν εναλλακτικά σχήματα. Και ενα δεύτερο ψηφοδέλτιο, από τον ίδιο πολιτικό χώρο της Ν. Δημοκρατίας, αυτό του κ. Ν. Ζήση, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις εκλογές, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή της ηγετικής ομάδας του δήμου σε περίπτωση καθυστέρησης απονομής χρίσματος από την Ν. Δημοκρατία. Οι συνδυασμοί υπο διάλυση...


Στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Τους προηγούμενους μήνες διερευνήθηκαν βουλευτές, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και συνδικαλιστές για να ηγηθούν της τοπικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, κατά τον ίδιο τρόπο που ποδοσφαιρικά σωματεία ψάχνουν τον προπονητή που θα τους επαναφέρει στην κορυφή. Λίγες εβδομάδες μετά, επιχειρήθηκε να συγκροτηθεί σχήμα που θα περιλάμβανε και τους δυσαρεστημένους συμβούλους της παράταξης του δημάρχου! Αυτό θα βαφτίζονταν ως υπερκομματικό και ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο! Τελικά, αφού τα προηγούμενα δεν καρποφόρησαν, δύο υποψήφιοι από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένουν το χρίσμα από την κεντρική εκλογική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ που θα αποφανθεί ποιος εκ των δύο θα ηγηθεί της παράταξης! Οι δύο αυτοί δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης κκ. Τάσος Χρηστάκης και Ξένος Μανιατογιάννης προετοιμάζουν τα ψηφοδέλτιά τους και αποστέλλουν διαφορετικά δελτία τύπου, υπό τη σκιά πειστικής δήλωσης του πρώτου στα «Βριλησσιώτικα Νέα» ότι «…αν είμαι εγώ υποψήφιος, ο Ξένος θα είναι το δεξί μου χέρι...»! Μάλιστα, ο κ. Τάσος Χρηστάκης στις συνεντεύξεις που παραχώρησε τόσο στα «Βριλησσιώτικα Νέα» όσο και στη «Βριλησσιακή» δήλωσε σε όλος τους τόνους ότι καταρτίζει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο και ότι ενεργεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος, παρά το ότι ο ίδιος εξαρτά τη συμμετοχή του στις εκλογές από την εξασφάλιση του χρίσματος του ΠΑΣΟΚ!! Θεωρεί μάλιστα ως δεδομένη την αποδοχή της υποψηφιότητάς του και από την Δημοκρατική Αριστερά (Κουβέλης), παρόλο που μοιάζει άτοπο οποιοδήποτε κόμμα να συνομιλεί με κάποιον που δεν θα είναι τελικά υποψήφιος αν δεν τον επιλέξει το ΠΑΣΟΚ! Η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ μένει άναυδη! Μιλάμε για φαινόμενα απίστευτης υποκρισίας και πολιτικού θράσους αυτών που θέλουν να πρωταγωνιστούν στις τοπικές εξελίξεις.


Όλα αυτά βέβαια, ουδόλως θα μας απασχολούσαν, αν δεν αποτελούσαν συμπτώματα της περίφημης πολιτικής κρίσης, που όλοι αναγνωρίζουν αρκεί να μην τους αφορά! Είναι ακριβώς η από-πολιτικοποίηση της πολιτικής, η μάχη για την «καρέκλα», η αντίληψη της πολιτικής ως προσωπικής επένδυσης, που καθιστά θεμιτή οποιαδήποτε μεταμφίεση και κενολογία. Διαλύεται έτσι η κοινωνική βάση των πολιτικών σχηματισμών που κάποιοι αρέσκονται να εκπροσωπούν. Ο απλός ψηφοφόρος πρέπει να μετατραπεί σε υποστηρικτή τιμίων και γελαστών υποψηφίων, για να μετάσχει στα δημοτικά πράγματα. (βλ. π.χ. και την υποψηφιότητα της συζύγου του κ. Πάγκαλου στον δήμο Σαρωνικού!).


Όπως και να ‘χει, ένα είναι βέβαιο: Στο τέλος στα Βριλήσσια θα διαμορφωθούν ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι δημοτικοί συνδυασμοί! Θα στραφούν όλοι στην τοπική θεματολογία για να απευθυνθούν στους δημότες, μήπως αποφύγουν ταυτίσεις με την κυβέρνηση. Αυτοί οι κύριοι δεν θα ψελλίσουν λέξη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η χώρα από τις επιλογές των δικών τους ηγεσιών. Ούτε για όσα θα επακολουθήσουν στο δήμο μας. Δεν φταίνε και δεν γνωρίζουν. Οι εκλογές είναι τοπικές, για το «καλό» της πόλης, τα υπόλοιπα αφορούν τα κόμματα! Οι ποδηλατόδρομοι των Βριλησσίων και οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Κισσάβου είναι γι’ αυτούς το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών! Θα φθάσουμε, οι μεν στα γνωστά πολυτελή και απωθητικά φυλλάδιά τους να εκθειάζουν το ασήμαντο έργο τους, οι δε να συζητούν προτάσεις επί χάρτου αντιγραμμένες από τα προεκλογικά προγράμματα του 2006, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα σ’ αυτή την χώρα!


Κι’ όμως. Οι δυο μεγάλες τοπικές παρατάξεις στήριξαν τον «Καλλικράτη», κάποιοι μάλιστα με πάθος και σε βάρος του προαστίου. Αλλά τώρα ανακάλυψαν ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα έχει δυσκολίες, από τις οποίες πάλι, ποιος άλλος, οι ίδιοι μόνον μπορούν να μας σώσουν!


Οι κομματικές σημαίες θα υποσταλούν. Θα παριστάνουν τους υπεράνω κομμάτων, (να πάλι οι δηλώσεις του ανεξάρτητου κ. Χρηστάκη), θα μιλούν για την κοινωνία των πολιτών, για συμμετοχή που θα διευκολύνουν και θα αναζητούν συνένοχο σε κάθε εκκολαπτόμενο παραγοντίσκο. Αυτοί οι ίδιοι, που πριν λίγους μήνες παρίσταναν τους τοπάρχες στις εσωκομματικές εκλογές για την αρχηγία των κομμάτων τους, τώρα δεν θέλουν ν’ ακούν λέξη για κόμματα, είναι η ώρα των Βριλησσίων! Και μη ρωτήσετε τι έπραξαν στη διάρκεια της τετραετίας, πάμε για νέα αρχή! Θα παρουσιάσουν πάλι ωραία προγράμματα για το πράσινο, για την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη. Και απ’ έξω οι άνεργοι θα ποδηλατούν στους μοναδικούς ποδηλατόδρομους των Βριλησσίων! Για τα Βριλήσσια ρε γαμώτο!


Μα δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Τέλος το «δούλεμα»! Η «Δράση» αναπνέει στον αντίποδα αυτού του σκηνικού. Και ας το σκεφτούν πάλι καλά, όσοι μας προέτρεπαν από τις εκλογές του 2006 σε τέτοιου είδους συνεργασίες. Ως αυθεντική πρωτοβουλία βάσης η «Δράση» θα συνταχθεί με τη διάχυτη λαϊκή οργή και προσδοκία. Να στηρίξει την τοπική κοινωνία απέναντι στην καταστροφική πολιτική του Μνημόνιου. Να συνεχίσει να παρεμβαίνει για να βελτιωθεί η καθημερινότητα στο προάστιο. Διαψεύσαμε όλους όσους φαντάζονταν ότι έπρεπε να δώσουμε διαπιστευτήρια σε κόμματα και παράγοντες για να συμμετάσχουμε στα κοινά. Συμμετείχαμε για πρώτη φορά στις εκλογές του 2006 με σύνθημα «για να ανατρέψουμε μαζί με τους δημότες το τοπικό πολιτικό σκηνικό». Και συνεχίζουμε.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΑΣΟΥ ΧΡΗΣΤΑΚΗ

Απάντηση Τάσου Χρηστάκη στο Γιάννη Τσούτσια



Αγαπητέ συνάδελφε Γιάννη,


μόλις χθες ενημερώθηκα για κάποιες απόψεις σου σχετικά με το πρόσωπό μου, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν στα ηλεκτρονικά μέσα των Βριλησσίων. Ομολογώ ότι εξεπλάγηκα διότι η πολύχρονη φιλική και δημιουργική αυτοδιοικητική και όχι μόνο συνεργασία μας με κοινούς αγώνες καθόλου δεν τις δικαιολογεί. Αντίθετα μου επιτρέπουν να πιστεύω ότι πρόκειται απλά για μια άτυχη στιγμή. Σου είναι άλλωστε γνωστό ότι το ήθος και η εντιμότητά μου, μου επιβάλλουν ειλικρινή και αγαστή συνεργασία με προοδευτικά ικανά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως εσύ, που έχουμε συναντίληψη για τα προβλήματα του Δήμου και τις λύσεις που απαιτούν οι δημότες μας


Γνωριζόμαστε αρκετά τώρα χρόνια από την κοινή μας προσπάθεια για την υπογειοποίηση της Σταυρού-Ελευσίνας, την απόκτηση του χώρου της Ναυτικής βάσης, την απόκτηση του Τεννις Κλαμπ, την αποτροπή καταπάτησης του δάσους Θεόκλητου, την διατήρηση του αμιγούς χαρακτήρα του προαστίου μας, την κατασκευή σχολείων κ.λ.π. Σε ορισμένες περιπτώσεις πετύχαμε τους στόχους μας, σε άλλες λιγότερο και σε άλλες θα πρέπει να συνεχίσουμε. Ούτε εσύ ούτε κι΄ εγώ σκεφθήκαμε τι θα πουν και τι θα κάνουν τα κόμματα, κυβερνητικά ή αντιπολιτευτικά. Κυρίαρχο στοιχείο της δράσης μας ήταν είναι και θα είναι «πρώτα τα Βριλήσσια πρώτα ο πολίτης». Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν στις 14 Νοεμβρίου αλλά τα προβλήματα θα μας περιμένουν και τότε δεν θα μας περισσεύει κανείς. Κατά συνέπεια δε σκοπεύω να ανοίξω μέτωπο προσωπικής αντιπαράθεσης ούτε με εσένα ούτε με τους άλλους επικεφαλής των συνδυασμών. Μοναδικό μέτωπο για μένα θα αποτελούν τα προβλήματα της πόλης μας και η αναζήτηση ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων λύσεων για την αντιμετώπισή τους.


Αύριο αν οι δημότες μας αναδείξουν ως δημοτική αρχή, στόχος μας θα είναι ο Δήμος να συνδυάζει τα παρακάτω:


• το νοικοκύρεμα, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, τη χρηστή διαχείριση στα οικονομικά, τον συνεχή έλεγχο και την κοινωνική ευαισθησία, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους πολύτιμους δημοτικούς πόρους.


• τη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου, με θεσμοθετημένη συλλογική εξουσία, βάζοντας τέρμα στην μονοπρόσωπη αυταρχική εξουσία του Δημάρχου.


• την αποτελεσματική προώθηση του απολύτως αναγκαίου εκσυγχρονισμού και της καινοτομίας(εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πράσινη ανάπτυξη κ.λ.π.) με αυστηρή ιεράρχηση έργων για την αναγέννηση της πόλης, βάζοντας οριστικά τέλος στα έργα βιτρίνας και την υπερχρέωση των δημοτών, αξιοποιώντας στις δύσκολες εποχές που βιώνει η χώρα και το τελευταίο ευρώ, προς όφελος των δημοτών.


• την ανάδειξη του δημότη σε πραγματικό πρωταγωνιστή στη διοίκηση του Δήμου θεσμοθετώντας την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή του στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων με παράλληλη δημόσια γνωστοποίησή τους στην αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του Δήμου μας.


• την ανάδειξη της πόλης μας σε κέντρο πολιτισμού και αθλητισμού δίνοντας ευκαιρίες δημιουργικής ενασχόλησης σε όλους τους πολίτες ιδιαίτερα στη νεολαία και την τρίτη ηλικία.


Για όλα αυτά, εσύ και οι αξιόλογοι συνεργάτες σου όπως και πολλοί άλλοι πολίτες που έχουν μεγάλες δυνατότητες και διάθεση προσφοράς και τους οποίους θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε σε μια πλατιά συμμαχία ενεργών πολιτών, είσαστε και είμαστε εντελώς απαραίτητοι την επομένη των εκλογών για να πάμε όλοι μαζί το Δήμο μας ένα βήμα μπροστά.


Τέλος να κλείσω με κάτι το οποίο πιστεύω ότι γνωρίζεις.


Όσο με αφορά ο τίτλος του Δημάρχου δεν είναι εφαλτήριο για προσωπική ανέλιξη και ικανοποίηση φιλοδοξιών, είναι όμως το αναγκαίο βήμα προκειμένου να εφαρμόσουμε όλα αυτά τα οποία τα τελευταία 20 χρόνια εκπονούμε, διακηρύσσουμε και δεσμευόμαστε. Ένα είναι βέβαιο ότι διαθέτουμε την ισχυρή θέληση, την ικανότητα την εμπειρία και τα στελέχη με τη βοήθεια του Βριλησσιώτη και της Βριλησσιώτισσας, να τα πραγματώσουμε, αν πρώτα βέβαια μας επιλέξουν και αναδείξουν με την ψήφο τους ως νέα Δημοτική αρχή.


Με μεγάλη εκτίμηση, συναδελφικά


Τάσος Χρηστάκης


Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...