Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τα αποτελέσματα των εκλογών με πιο προσεκτική ματιά έδειξαν τα εξής:

Πρώτον, ψήφισαν το 65% των εγγεγραμμένων στους καταλόγους ή απο τους 18200 εγγεγραμμένους προσήλθαν οι 12053 δημότες.
Απ' αυτούς ο κ. Ιωαννίδης πήρε τους 4634, ο κ. Μανιατογιάννης 3254, ο κ. Τσούτσιας 1578, ο κ. Βήττος 1092 και ο κ. Ζήσης 790. 
Το 35% των εγγεγραμμένων ή 6370 ψηφοφόροι δεν εμφανίστηκαν.
Το πρώτο που παρατηρούμε είναι ότι οι ψηφοφόροι δεν πείστηκαν απο το λόγο των υποψηφίων ή δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για τη δημόσια ζωή. Εντάχθηκαν στους αδιάφορους θεωρώντας ότι έτσι αντιδρούν στην απαξιωμένη πολιτική ζωή του τόπου. Κυριάρχησε η εντύπωση ότι ''όλοι ίδιοι είναι''.

Δεύτερον, στον δεύτερο γύρο φάνηκε καθαρά ότι και άλλοι απ' αυτούς που ψήφισαν στον πρώτο γύρο ότι δεν θα ήθελαν να ψηφίσουν αλλά προσήλθαν για διάφορους λόγους ο καθένας. Ένας απ' αυτούς μπορεί να είναι η ανάδειξη συγκεκριμένων υποψηφίων σε διάφορα ψηφοδέλτια. 
Στο δεύτερο γύρο οι ψηφίσαντες ήταν 9451, δηλαδή η αποχή έφτασε 49,5%, σχεδόν οι μισοί δεν προσήλθαν να ψηφίσουν.
Έτσι ο κ. Ιωαννίδης ανεδείχθη δήμαρχος της πόλης με 4570 ψηφοδέλτια που αντιπορσωπεύει το 25% των εγγεγραμμένων. Έχασε απο τον πρώτο 64 ψηφοδέλτια. 
Ο κ. Μανιατογιάννης έλαβε στον δεύτερο γύρο 3915 ψηφοδέλτια ή 661 παραπάνω απο τον πρώτο γύρο. Θεωρώντας ότι κράτησε τις δυνάμεις του πρώτου γύρου κέρδισε ακόμη 661 ψηφοφόρους στο β' γύρο. Ένα μέρος των ψηφοφόρων μετακινήθηκαν προς τον κ. Μανιατογιάννη που δεν ήταν αρκετοί για να δώσουν την απαιτούμενη δυναμική.

Έτσι η εκλογική δύναμη της ΝΔ έδειξε να είναι 25% ενώ του ΠΑΣΟΚ 18% θεωρώντας ότι οι δυνάμεις αυτές ανεδείχθησαν απο τον α' γύρο αφού και οι δύο εκπροσωπούσαν το κόμμα τους. 

Έτσι ο δήμος αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι είναι καθαρά νεοδημοκρατικός αλλά με ισχνή πλειοψηφία. Αυτό ίσως να ανατραπεί στην πορεία αν το νέο κόμμα της κ. Μπακογιάννη απορροφήσει εκλογική δύναμη και ασφαλώς θα είναι κατά κύριο λόγο απο το χώρο της ΝΔ. 

Οι ψηφοφόροι τελικά έδειξαν καθαρά στο δεύτερο γύρο την πλάτη τους στο πολιτικό σύστημα αρνούμενοι να συμμετέχουν στη διαδικασία και τοποθετώντας όλους απέναντί τους.

Το 75%, τελικά θα λέγαμε ότι είπαν όχι στη σημερινή διοίκηση εκφράζοντας εμμέσως την διαφωνία τους με τον τρόπο διοίκησης είτε με τα δεδομένα του δεύτερου γύρου είτε και του πρώτου.
Η πλευρά του κ. Μανιατογιάννη κατάφερε να ανεβάσει το πσοσοτό του απο 18% στο 22% απο τον α' στον β' γύρο. 
Συμπεραίνουμε ότι οι δυνάμεις των κομμάτων αποτελούν μια μεγάλη μειοψηφία που αθροιστικά βρίσκεται στο 47% μέγιστο!! 
Το 25% διοικεί και το 18% είναι η μείζονα αντιπολίτευση!!!
Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι δεν κατάφεραν όλοι οι δημοτικοί συνδυασμοί να ερεθίσουν τους ψηφοφόρους, δεν κατάφεραν να τους προκαλέσουν το ενδιαφέρον, δεν κατάφεραν να τους δείξουν ότι τελικά είτε με μνημόνιο είτε χωρίς ο λαός είναι αδιάφορος και υπ' αυτή την έννοια αναρωτιέται κανείς αν και στο μέλλον θα είναι έτσι οι ψηφοφορίες.
Η αμερινοποίηση της ανάδειξης των αρίστων, των καλυτέρων της κοινωνίας θα αποτελεί στοιχείο ουσιαστικής δημοκρατίας (;), δυστυχώς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...