Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ



Η ποιότητα του δημόσιου χώρου αντικατοπτρίζει το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων της πόλης, αποτυπώνει την ταυτότητά της και συνιστά προνομιακό χώρο προβολής των οικονομικών πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων. Η έμφαση στον δημόσιο χώρο υλοποιεί το δικαίωμα του πολίτη να αποκαταστήσει την ποιότητα της καθημερινής του ζωής στην πόλη και τη γειτονιά του.


Στην Ελλάδα ο δημόσιος χώρος συνήθως προκύπτει συμπτωματικά, ως περίσσευμα από την ανοικοδόμηση, κι όχι ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολεοδομικών πρωτοβουλιών και κυκλοφοριακών παρεμβάσεων. Η ταυτότητά του συντίθεται από ένα μωσαϊκό χώρων, όπως πλατείες, πεζόδρομοι, καθώς και χώροι παραμελημένοι και αναξιοποίητοι, που δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιηθούν ως χώροι ανήκοντες στο κοινό.


Το αστικό (και περιαστικό) πράσινο αποτελεί δείκτη βιωσιμότητας του αστικού ιστού. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η συμβολή των ελεύθερων χώρων, και ειδικότερα του αστικού πρασίνου στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, κυρίως όταν πρόκειται για ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες πόλεις. Στο Δήμο μας ο μεγάλος όγκος πρασίνου οφείλεται στους ιδιωτικούς κήπους και όχι στο δημοτικό πράσινο.


Το πρόγραμμά μας το οποίο είναι πρωτοποριακό και ρεαλιστικό θα διπλασιάσει το πράσινο, δημιουργώντας ενιαίο δίκτυο πρασίνου για όλη την πόλη.


Βασικοί άξονες της πολιτικής μας:


Δημιουργία υπερτοπικών χώρων πρασίνου με ανάπλαση και δενδροφύτευση του δάσους Θεοκλήτου, της περιοχής Κρασά και των δύο ρεμάτων Χαλανδρίου και Βριλησσού.


Αυτή η επέμβαση είναι απαραίτητη διότι ο Δήμος μας θα περικυκλωθεί από μεγάλες επιφάνειες δένδρων και θάμνων που θα φιλτράρουν τον αέρα και τα αιωρούμενα σωματίδια που έρχονται από τα καμένα δάση της Πάρνηθας και της Πεντέλης.


Προτείνονται αισθητικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στους χειμάρρους του Δήμου για επίτευξη λειτουργικής αντιπλημμυρικής συνέχειας και προστασίας και για ανάδειξη του οικολογικού και κοινωνικού ρόλου της χειμάρριας και παραχειμάρριας περιοχής, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της κοίτης των πρανών και των μη αστικοποιημένων παραρεμάτιων περιοχών. Έτσι διευκολύνεται η κίνηση των αερίων ρευμάτων μέσα στην πόλη μας η οποία με τη σειρά της θα συμβάλλει στη βελτίωση των ατμοσφαιρικών και κλιματολογικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής ( φαινόμενο της "θερμικής νησίδας").


Ειδικά στο κέντρο της Πόλης έχει δημιουργηθεί το φαινόμενο της "θερμικής νησίδας", ( αποτέλεσμα και των κλιματικών αλλαγών) που έχει ως συνέπεια το διπλασιασμό των αναγκών για κλιματισμό των κτιρίων. Για να μειωθεί δραστικά το φαινόμενο απαιτείται να συνδεθούν μεταξύ τους οι χώροι πρασίνου και αυτό γίνεται στους δρόμους που υπάρχουν δενδροστοιχίες.


Μέτρα που θα παρθούν άμεσα:


• δημιουργία αλληλοσυνδεόμενου και συνεχούς συστήματος αστικού πρασίνου που θα συνδέεται με το περιαστικό πράσινο του Δήμου.


• εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις οδικών αρτηριών, με κριτήρια όχι μόνο αισθητικά, αλλά και προστασίας από την ηχορύπανση και αερορύπανση.


• βελτίωση των βιοκλιματικών και πολεοδομικών συνθηκών.


• δημιουργία νέων πλατειών και χώρων πρασίνου στις ξεχασμένες γειτονιές.


• προτείνεται άμεσα η ανάπλαση, βελτίωση και αξιοποίηση των υφιστάμενων μεγάλων και μικρότερων χώ¬ρων πρασίνου, η κατάρτιση σωστών προδιαγραφών για το ποια είδη φυτών, σε τι μεγέθη, με ποια ποιότητα και σε τι ποσότητες πρόκειται να εγκα¬τασταθούν στους χώρους πρασίνου. Εγκατάσταση νέων ποικιλιών χλοοτάπητα που απαιτούν ελάχιστο νερό.


• δενδροφυτεύσεις στις αυλές των σχολείων, των παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων.


• εγκατάσταση αυτομάτου δικτύου άρδευσης με τηλεχειρισμό για τη σωστή διαχείριση του νερού.


• παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την προστασία της υγείας των δημοτών.


• εγκατάσταση πράσινων στεγών στα δημόσια κτίρια.


Με την ολοκλήρωση του προγράμματός μας θα πετύχουμε να αντιστοιχούν 20 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, ώστε να φθάσουμε τα όρια των διεθνών προδιαγραφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...