Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η ΝΕΑ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η νέα δημαρχιακή περίοδος συμπίπτει με την εφαρμογή μιας σπουδαίας διοικητικής μεταρρύθμισης. Είτε συμφωνεί κανείς στη νέα διοικητική δομή της δημόσιας διοίκησης επι του συνόλου της είτε όχι, καλούνται οι δήμοι να εφαρμόσουν τον νόμο όπως ακριβώς έχει ψηφιστεί απο τη Βουλή.
Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη, να βελτιώσει τον νόμο με παρεμβάσεις ουσίας και να ικανοποιήσει τη βούληση των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι προϊόν εμπειρίας.
Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έχουν το καθήκον να διεκδικήσουν τις βελτιώσεις αυτές με πειθώ και ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Να απεμπλακούν απο τα συνήθη σύνδρομα της διαχείρισης της εξουσίας, που οδήγησαν τους δήμους σε οικονομικό μαρασμό.

Ο ΄΄Καλλικράτης΄΄ αφήνει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και πρωτοβουλιών. Στην διάθεση και τη δυναμική του δημάρχου αφήνεται η εφαρμογή όλων των δυνατοτήτων του νόμου. Η συμβολή της αντιπολίτευσης μπορεί να είναι καθοριστική στις εξελίξεις αυτές. Υπο την έννοια αυτή ο δήμαρχος θα δώσει το ερέθισμα να πείσει ότι μεταβαίνουμε σε μια άλλη μορφή διαχείρισης έξω απο αντιπαραθέσεις άνευ ουσίας και η αντιπολίτευση οφείλει να βρεθεί δίπλα στο δήμαρχο και να στηρίξει τις νέες εξελίξεις. Έτσι διαμορφώνεται ένα κλίμα παραγωγής σημαντικού έργου αφού όλοι έχουν στόχο το συμφέρον του πολίτη.

Μια απο τις πρώτες ενέργειες που θα μπορεί να κάνει ο δήμαρχος είναι η κατάρτιση του προϋπολογισμού. Η βάση των ενεργειών και των στόχων μιας δημοτικής περιόδου. Η κατάρτιση του π/υ μπορεί να είναι η συνισταμένη, η σύνθεση των απόψεων όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου ή ακόμη και των θέσεων των δημοτικών συμβούλων. Ο διάλογος για τον π/υ δεν θα είναι σημείο διαφοροποιήσεων και αντιπαραθέσεων αλλά η αρχή μιας συνολικής θεώρησης των εξελίξεων μέσα απο το μάτι του ΄΄Καλλικράτη΄΄. Οι αρχές όλων των δημοτικών παρατάξεων δεν διαφοροποιούνται. Κύριος στόχος είναι η ΄΄νέα πόλη΄΄.

'Ολες οι πλευρές του δημοτικού συμβουλίου οφείλουν να κινηθούν στην κατεύθυνση αυτή. Δεν διεκδικεί κανείς πρωτεία και δάφνες. Διεκδικεί, όμως, μια άλλη πόλη, μια άλλη διαχείριση, με περισσότερο δημοκρατία και συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...