Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πολλές ειδήσεις έβγαλε το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε τις παραλείψεις, τις αστοχίες και τις αδυναμίες της δημοτικής αρχής, χωρίς να αποσύρονται οι ευθύνες και απο την αντιπολίτευση στη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας.
Η συζήτηση αφορούσε (μοναδικό θέμα, την οικονομική κατάσταση του δήμου.
Ο κ. δήμαρχος ύστερα απο πολλές πιέσεις και παρατηρήσεις όλων των πτερύγων έφερε την αναλυτική κατάσταση των δανειακών υποχρεώσεων του δήμου. Η πρώτη είδηση είναι ότι οι πληροφορίες που έδινε στο παρελθόν η δημοτική αρχή για το ύψος των δανείων ήταν ανακριβείς. Το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων σήμερα είναι στα 7,3 εκατομ. ευρώ. Δεν ήταν ούτε 6,8 εκατομ. που είπε στην προηγούμενη συνεδρίαση ούτε και οκτώ.
Σ' αυτά να προσθέσουμε τις υποχρεώσεις του δήμου έναντι τρίτων στο 1,5 εκατομ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην εισήγηση, το ύψος των υποχρεώσεων του δήμου ανέρχεται στο 8,8 εκατομ. ευρώ. Σ' αυτό να προστεθεί και η υποχρέωση απέναντι στην ΕΥΔΑΠ, ύψους 1,5 εκατομ. ευρώ οπότε οι άμεσες υποχρεώσεις του δήμου συνολικά είναι 10,3 εκατομ. ευρώ.
Στην εισήγησή του ο κ. δήμαρχος ήταν αρκετά αναλυτικός υπακούοντας στις εκκλήσεις του επικεφαλής του συνδυασμού ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ να είναι εμπεριστατωμένος και ακριβής,΄περιέγραψε τις δυσκολίες της δημοτικής αρχής κατά τη διάρκεια του 2010 αλλά και οι δυσκολίες στην παρούσα φάση εξ αιτίας της έλλειψης θεσμικού πλαισίου εφαρμογής στο πρόγραμμα ΄΄Καλλικράτης΄΄, λόγω αργοπορείας της κυβέρνησης να δόσει τις απαραίτητες ΚΥΑ για την εφαρμογή.
Αναδείχθηκε, επίσης, χθες το ζήτημα του Ο.Τ. 365 - 366 επι των οδών Κισσάβου και Μητροπούλου. Η δημοτική αρχή δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της πόλης και ασφαλώς τα οφειλόμενα απο την πλευρά της εταιρείας που χρησιμοποιεί τα ακίνητα αυτά. Διεφάνη ότι η δημοτική αρχή συζητά στη βάση της συνέχισης της χρήσης απο τους ιδιώτες και όχι να περιέλθει στη χρήση του δήμου. Φάνηκε ότι ο δήμος δεν θα ήθελε να αναλάβει αυτή τη χρήση εξ αιτίας των οικονομικών δυσκολιών του στη παρούσα φάση, τουλάχιστον. Έτσι επιτρέπει στον καθένα να ερμηνεύσει αυτή την πρόθεση ως έλλειψη δυναμικής και αποφασιστικότητας προκειμένου να εκμεταλλευθεί την περιουσία του δήμου προς όφελος των δημοτών.
Ζήτημα ανέκυψε ακόμη μια φορά η υπόθεση της δημοτικής επιχείρησης, για την οποία η δημοτική αρχή δαπάνησε περί τα δύο εκατομ. ευρώ για στοχίες και έλλειψη συντονισμού ίσως και ενδιαφέροντος ή για την εύρυθμη λειτουργία της και της αποδοτικότητάς της.
Σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων ο δήμαρχος έδωσε ένα στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει στην τετραετία. Είπε ότι θα δώσει κοινωνικό χαρακτήρα στη διαχείριση των πραγμάτων με εφαρμογές πράσινης ανάπτυξης.
Τελικά η εικόνα που αποκόμισε το δημοτικό συμβούλιο απο τη χθεσινή συνεδρίαση για την οικονομική κατάσταση του δήμου είναι ότι, ο δήμος θα δοκιμαστεί στο επόμενο διάστημα στις οικονομικές αντοχές του αλλά και στις προθέσεις του για την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...