Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έδειξε για ακόμη μια φορά ότι η δημοτική αρχή αυτοεγκλωβίζεται, περιχαρακώνεται σε απόψεις και θέσεις συντηρητικές και το σπουδαιότερο, άκαμπτες. Η έλλειψη διάθεσης για πραγματική συναίνεση και συνεργασία τουλάχιστον για τα μείζονα ζητήματα της πόλης απο την πλευρά της δημοτικής αρχής είναι ολοφάνερη. Επιδιώκει τον διαχωρισμό εμφανώς και διακεκεριμένα της συμπολίτευσης από την αντιπολίτευση.
Παρ' όλο που οι διαθέσεις της αντιπολίτευσης κατεγράφησαν πολλές φορές με σκοπό την συμφωνία σε ζητήματα όπως η απόφαση για την απόκτηση του οικοδομικού τεραγώνου 365, το οποίο διαχειρίζεται ιδιώτης με αθλητικές εγκαταστάσεις, η δημοτική αρχή με επιφανειακή θεώρηση του ζητήματος αποδέχεται ουσιαστικά οτι ο δήμος αδυνατεί να διαχειριστεί την περιουσία του.
Η δημοτική αρχή πιστή στην παραδοσιακή αντίληψη της παραταξιακής πειθαρχίας ζητά πάντα την ψηφοφορία στα ζητήματα της πόλης απ΄όπου προκύπτει πάντα η ψήφιση των ζητημάτων αυτών κατά πλειοψηφία. Καθόλου τιμητικό για την σημερινή διοίκηση.
Σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι αξιοπρόσεκτο, φανερώνεται κι ένα ζήτημα στο οποίο η δημοτική αρχή καταδεικνύει τις αστοχίες και την κακή διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων.
Το γεγονός ότι χθες αναδείχθηκε τεράστια οφειλή ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ, που είχε ως συνέπεια την υποχρέωση του δήμου να έλθει σε συμφωνία μαζί της για τον δικανονισμό της οφειλής αναγκάζοντάς τον να πληρώνει επι τέσσερα χρόνια κάθε μήνα 41000 ευρώ πλέον των τρεχουσών υποχρεώσεων, δείχνει την ασυνέπεια της δημοτικής αρχής αλλά ταυτόχρονα την ανακολουθία λόγων και πράξεων. Ο δήμαρχος προεκλογικά δήλωνε ότι ο δήμος χρωστά αλλά στα πλαίσια μιας ήπιας πολιτικής χωρίς ακρότητες, όπως σε άλλους δήμους, αποκρύπτοντας την αλήθεια απο τους δημότες. Σήμερα αποδεικνύεται ότι τα χρέη ήταν πολύ περισσότερα.
Δεν φτάνει όμως αυτό. Η ΕΥΔΑΠ, θεωρώντας εκ των προτέρων ότι ο δήμος είναι αναξιόπιστος απαιτεί με συγκεκριμένους όρους στη σύμβαση να προχωρήσει ο δήμος σε προγραμματική σύμβαση στα μέσα της τετραετίας της αποπληρωμής του χρέους με σκοπό την αποτίμηση και αξιολόγηση του δικτύου ύδρευσης της πόλης, που αποτελεί το μεγαλύτερο, ίσως, περιουσιακό στοιχείο με σκοπό να της μεταβιβαστεί η διαχείριση με μακροχρόνια σύμβαση. Είναι πρωτοφανές για μια σύμβαση μεταξύ δημοσίων φορέων να υπάρχει αυτού του επιπέδου δέσμευση που ουσιαστικά θυμίζει ένα είδος ΄΄μνημονίου΄΄!!!
Βεβαίως κατέληξε ο δήμος σ΄αυτή την εισήγηση κάτω απο τις βαριές οικονομικές υποχρεώσεις που κατ΄ουσίαν προέκυψαν απο τις αστοχίες, αδυναμίες και κακοδιαχείρισης στο παρελθόν. Κλήθηκε, λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο να συναινέσει σε μια σύμβαση αυτού του επιπέδου και βέβαια η συμπολίτευση είπε ΄΄ναι΄΄, η αντιπολιτευση αρνήθηκε να συναινέσει.
Αυτό, κατά τον δήμαρχο, αποτελεί και έλλειψη διάθεσης απο την πλευρά της αντιπολίτευσης για διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης. Οιμέ!!
Η δημοτική αρχή κατά την ταπεινή μας άποψη κάνει τραγικά λάθη και εκτιμούμε ότι οδηγείται σε αυτούς τους τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων απο έλλειψη δημοκρατικών αρχών και ίσως και αδυναμιών. Η δημοτική αρχή προκαλεί χρησιμοποιώντας μεθόδους που αγγίζουν τα όρια του αυταρχισμού.
Κρίμα γιατί με τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας και την βαθύτατη οικονομική κρίση απο την οποία χτυπιέται ο λαός, η δημοτική αρχή επιδεικνύει με κάθε τρόπο την απόφασή της να βρεθεί απομονωμένη στις άκρως πεπαλαιωμένες αντιλήψεις του συντηρητισμού πολλών δεκαετιών πριν.
Δυστυχώς!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...