Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο.Τ.61 (ΠΡΩΗΝ TENNIS CLUB)

Σήμερα συζητήθηκε η υπόθεση της επανεπιβολής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης απο την πλευρά του δήμου στο Ο.Τ. 61 πρώην Tennis club.
Ο δήμος αφού έχασε τις προθεσμίες κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αίτησης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης επανήλθε με νέα αίτησή του προκειμένου να αποκτήσει το οικόπεδο αυτό.
Η υπόθεση θα συζητείτο πριν τις εκλογές αλλά μετά απο παρέμβαση του δημάρχου προγραμματίστηκε για μετά τις εκλογές και μάλιστα πολύ μετά απ' αυτές.
Την περασμένη Τετάρτη 30 Απριλίου ήλθε για συζήτηση το θέμα απόντος του δημάρχου και της δημοτικής αρχής. Έγινε η πρώτη διερεύνηση του ζητήματος μεταξύ των μελών της επιτροπής και σήμερα με την παρουσία του δημάρχου και στελεχών της διοίκησης και ασφαλώς με την παρουσία του ιδιοκτήτη του οικοπέδου επανήλθε η επιτροπή εξετάζοντας τις θέσεις και τις απόψεις όλων των μερών.
Η δημοτική αρχή εκλήθη να στηρίξει την άποψη ότι ο χώρος αυτός είναι αναγκαίο να περιέλθει στο δήμο επειδή κατά βάση ο δήμος έχει ανάγκη ελεύθερων χώρων. Ταυτόχρονα έπρεπε να τεκμηριώσει στην επιτροπή την οικονομική δυνατότητα του δήμου να ικανοποιήσει τον ιδιοκτήτη στις απαιτήσεις του οι οποίες να σημειώσουμε έχουν καθοριστεί από δικαστική απόφαση.
Η δημοτική αρχή έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό λήψη δανείου ύψους 9,35 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά του ακινήτου, χωρίς να έχει διασταυρώσει αυτή τη δυνατότητα απο κάποιο πιστωτικό ίδρυμα.
Το σημείο αυτό αποτελεί και το αδύναμο σημείο του δήμου αφού οι διατάξεις που απορρέουν απο τον ΄΄Καλλικράτη΄΄ δεν αφήνουν κανένα περιθόριο να λάβει δάνειο απο κάποιο πιστωτικό ίδρυμα εξ αιτίας του γεγονότος ότι έχει εξαντληθεί η δανειοληπτική του ικανότητα.
Αυτό το σημείο τελικά αποτελεί την υπερασπιστική βάση της αντίθετης πλευράς που ισχυρίζεται ότι ο δήμος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα κι επομένως δεν μπορεί να δεσμεύσει το ακίνητο με ελλειπείς δυνατότητες, που έχουν σαν συνέπεια την αφαίρεση απο τον ιδοκτήτη κάθε δυνατότητας εκμετάλλευσής του. Αυτό, επίσης, το σημείο κρύβει, ενδεχομένως, και άλλες διεκδικήσεις απο την πλευρά του ιδιοκτήτη για το μέλλον και εναντίον του δήμου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή θα απορρίψει την εκ νέου αίτηση του δήμου αφού αδυνατεί εκείνος να τεκμηριώσει την θέση του οτι μπορεί να αποπληρώσει με κάποιο τρόπο την υποχρέωση.
Αύριο το πρωί, το αργότερο, η επιτροπή θα δημοσιεύσει την απόφαση αυτή που θα αποτελεί βασική εισήγηση προς τον υπουργό, ο οποίος θα αποφασίσει τελικά για την τύχη του Ο.Τ. 61 και ασφαλώς την τύχη όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Είναι άξιο να αναφέρουμε ότι η υπόθεση αυτή άρχισε το 1998 με την απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου που προχώρηση στην παύση των οικοδομικών εργασιών του ιδιοκτήτη, ο οποίος είχε αρχίσει να το εκμεταλλεύεται. Απο τότε όλες οι διοικήσεις ναι μεν δήλωναν ότι επιθυμούν να περιέλθει στο δήμο αλλά απο την άλλη έφτασαν στο σημείο να χάσουν τις προθεσμίες να πληρώσουν τον ιδιοκτήτη και να έλθουμε σήμερα να βρίσκεται ο δήμος σε δυσάρεστη και μειονεκτική θέση έναντι της τότε σοβαρής διεκδίκησης του 1998!!
Το αποτέλεσμα αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης για την οποία ο δήμος ήδη έχει δαπανήσει αρκετά χρήματα σε δικαστικούς αγώνες αντανακλά την έλλειψη σοβαρότητας του ζητήματος απο την πλευρά των δημοτικών αρχών και που μπορεί να έχει ακόμη δυσάρεστες συνέπειες στο μέλλον αν και εφόσον ο σημερινός ιδιοκτήτης δικαιωθεί. Και θα έχουν συνέπειες ασφαλώς και οι δημότες πληρώνοντας χρήματα χωρίς αντίκρισμα αφ΄ετέρου είναι δυνατόν ο ιδιοκτήτης να εγείρει αξιώσεις για διαφυγόντα κέρδη τόσα χρόνια που βρίσκεται απέναντι απο το δήμο.
Το ζήτημα θα έλθει στο δημοτικό συμβούλιο πολύ σύντομα ώστε πέραν της ενημέρωσης θα αποτελέσει και σημείο τριβής και σκληρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, η οποία αρχίζει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος με αυτά τα δεδομένα σήμερα.
Στην περίπτωση που ο δήμος κερδίσει την υπόθεση και δεν μπορέσει να πάρει δάνειο απο οπουδήποτε τότε δεν αποκλείεται η επιβολή φορολογίας στους δημότες για την πληρωμή της οικονομικής υποχρέωσης απέναντι στον ιδιοκτήτη.
Στο θέμα θα επανέλθουμε πολύ σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένας ανιχνευτής σωματιδίων του CERN θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου

Επιστήμονες στη Γερμανία δοκιμάζουν μια νέα συσκευή απεικόνισης η οποία έχει ενσωματωμένο έναν ανιχνευτή μικρών σωματιδίων που αναπτύχθηκε σ...