Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

΄ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΄΄ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄

Η δημοτική παράταξη ΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄ θα προσφύγει στην Περιφέρεια και στον ελεγκτή νομιμότητας με θέμα αναφοράς την σύμβαση ρύθμισης χρέους, την οποία πρόκειται να υπογράψει η δημοτική αρχή με την ΕΥΔΑΠ.

Το ζήτημα ανέκυψε όταν η δημοτική αρχή δια του δημάρχου εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο την αποδοχή σύμβασης ρύθμισης χρέους του δήμου με την ΕΥΔΑΠ. Το ύψος των οφειλών του δήμου βρίσκεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ. Το χρέος προέκυψε απο την μη πληρωμή της κατανάλωσης του νερού απο τον δήμο, ως όφειλε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο ποτέ δεν ανέφερε η δημοτική αρχή ούτε καν στο δημοτικό συμβούλιο.

Πριν τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ο δήμαρχος με έντεχνο τρόπο απέκρυψε την μεγάλη αυτή οφειλή παραπλανώντας τους δημότες λέγοντας ότι τα οικονομικά του δήμου είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Να σημειώσουμε εδώ ότι ούτε είχε αποδεχθεί τις μεγάλες οφειλές σε δάνεια όταν σύσσωμη η σημερινή αντιπολίτευση ισχυρίζονταν ότι οι οφειλές υπάρχους και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Τις αιτιάσεις αυτές ο δήμαρχος είχε ΄΄κατακεραυνώσει΄΄ κατηγορώντας όλους για κακή πληροφόρηση και αστήρικτους ισχυρισμούς.

Ο δήμαρχος αυτοαναιρείται με τις εξελίξεις, οι οποίες, δυστυχώς, δεν γίνονται γνωστές στους δημότες αφού αδυνατούν να έχουν την πληροφόρηση.

Για την επίλυση του ζητήματος του χρέους προς την ΕΥΔΑΠ ο δήμος προχωρεί στην υπογραφή σύμβασης με αυτή, η οποία κατά τη δική μας άποψη είναι επαχθής για τα συμφέροντα του δήμου. Οι όροι που αναφέρονται ανοίγουν το δρόμο για την μεταβίβαση του δικτύου ύδρευσης του δήμου στην ΕΥΔΑΠ. Υπό την έννοια αυτή και με βάση τις δικές μας εκτιμήσεις θα μπορούσε να απαλοιφθούν οι όροι περί διαχείρισης του δικτύου απο την ΕΥΔΑΠ ή ακόμη και οι όροι που αναφέρονται στο πλαφόν κατανάλωσης του νερού των 12 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που θέτει η ΕΥΔΑΠ για την τετραετία.
Γιατί να υπάρχουν αυτοί οι όροι; Μήπως επειδή θεωρούμαστε, ως δήμος, αφερέγγυοι, αναξιόπιστοι αφού ποτέ δεν είμασταν συνεπείς στις υποχρεώσεις μας; Κι αυτό θα πρέπει να αποτελεί στοιχείο επιβολής όρων μνημονίου; Κάπως έτσι έρχονται πάντα όροι που εκτιμώνται αργότερα για το επαχθές τους.

Εμείς θεωρούμε ότι τώρα θα πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα και να μην υπογραφεί η σύμβαση αυτή ή τουλάχιστον να εξαλειφθούν οι όροι αυτοί ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της διαχείρισης του δικτύου απο το δήμο. 
Ο κ. δήμαρχος, ως νομικός, θα έπρεπε πρώτος εκείνος να διακρίνει το αρνητικό των όρων της σύμβασης και να μην ισχυρίζεται στο δημοτικό συμβούλιο και στις αιτιάσεις μας ότι δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας λέγοντας ότι ΄΄αν προκύψει θέμα, αν αποφασίσουμε τότε αν ......΄΄!!!

Θα καταφύγουμε, λοιπόν, στον ελεγκτή νομιμότητας κι αν η αρχή θεωρήσει ότι οι όροι δεν χαρακτηρίζονται καταχρηστικοί, εμείς θα πειστούμε για την άποψη του δημάρχου αλλά θα επανέλθουμε όταν κι εφόσον προκύψει ζήτημα στο μέλλον. Αν όμως η αρχή αποφανθεί ότι έχουμε δίκιο για τις ανησυχίες μας τότε ο δήμαρχος θα είναι υπόλογος απέναντι στους δημότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...