Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΒΟΤΑΝΙΣΜΑ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΑΓ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ

Αγαπητοί φίλοι της φύσης και εθελοντές,



Την Κυριακή 15 Μαϊου στις 11, θα βοτανίσουμε τα δενδράκια που φυτέψαμε τον περασμένο χρόνο.


Τόπος συνάντησης : Παπαφλέσσα και Ρήγα Φεραίου


Λίγα λόγια για το βοτάνισμα από τον φορέα διαχείρισης του Εθνικού δρυμού Πάρνηθας.


Το βοτάνισμα περιλαμβάνει την αφαίρεση κάθε είδους βλάστησης (χόρτου), ξένης προς τα φυτά. Η απομάκρυνση της ανεπιθύμητης βλάστησης περιορίζει τον ανταγωνισμό που δέχεται το φυτό από τα χόρτα και επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξή του. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στα φυτά για καλύτερη αξιοποίηση της υγρασίας και των θρεπτικών στοιχείων με αποτέλεσμα την εντονότερη και γρηγορότερη ανάπτυξής τους. Η βλάστηση αφού αφαιρεθεί δεν απομακρύνεται, αλλά τοποθετείται στην επιφάνεια της λεκάνης γιατί σκιάζει το έδαφος και το εφοδιάζει με θρεπτικά στοιχεία κατά την αποικοδόμησή της. Το βοτάνισμα γίνεται καταρχήν με τα χέρια κι όπου είναι απαραίτητο με τη βοήθεια εργαλείων, όπως το σκαλιστήρι αλλά με μεγάλη προσοχή για να μην πληγωθεί το φυτό.


Το σκάλισμα ακολουθεί το βοτάνισμα ή γίνεται ταυτόχρονα με αυτό. Το σκάλισμα πρέπει να γίνεται όταν η υγρασία του εδάφους είναι στο άριστο, δηλαδή ούτε πολύ ξηρό, ούτε λασπώδες. Γι’ αυτό τα σκαλίσματα πραγματοποιούνται μετά από βροχή ή πότισμα. Τα σκαλίσματα έχουν σημαντική επίδραση στην επιβίωση και αύξηση των φυτών. Συνήθως γίνονται 1-2 σκαλίσματα την άνοιξη.


Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να βοτανίσουμε, μια βόλτα στην φύση αυτήν την εποχή είναι υπέροχη. Έχουν ανθίσει τα περισσότερα αγριολούλουδα και ευωδιάζει ο τόπος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...