Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

TA ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΗ:



΄΄ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ΄΄


ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ 2 ΜΑΙΟΥ 2011


Αγαπητοί φίλοι και συνδημότες


Χαιρόμαστε που απαντήσατε στην πρόσκλησή μας για Δημόσιο Διάλογο με όλες τις δημοτικές παρατάξεις.


Εδώ πρέπει να επισημάνουμε την αντιδεοντολογική διαδικασία που ακολουθήσατε αποφεύγοντας να μας απαντήσετε επίσημα.


Μας παραπέμψατε προφορικά στην ιστοσελίδα σας για να διαβάσουμε τι σκέφτεστε.


Αυτό, σαν επισήμανση, γιατί με την μέθοδο αυτή δείξατε τη στάση σας προς την δημοτική μας παράταξη αλλά και την πρωτοβουλία που πήραμε για Δημόσιο Διάλογο, με επίσημη πρόσκληση.


Βέβαια, η απάντησή σας είναι αρνητική. Ας δούμε, όμως, βήμα – βήμα, τον τρόπο που σκεφτήκατε για να καταλήξετε σ΄αυτή την απόφαση και για αυτό επιτρέψτε μας να την κρίνουμε αφού κι εσείς κρίνατε τόσο εμάς όσο και την πρότασή μας.


Κάνατε το λάθος να μας πείτε ότι ΄΄ αφού η πρόταση Μανιατογιάννη δεν έτυχε ανταπόκρισης επανήλθε ο κ. Ζήσης΄΄.


Πρώτον, αγαπητοί φίλοι, δεν επανήλθαμε εμείς γιατί ουδέποτε είχαμε κάνει άλλη πρόταση σε κανένα. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές κάναμε πρόταση συζήτησης για τα προβλήματα της πόλης με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και μάλιστα Δημόσια.


Μήπως έχετε τη διάθεση να ταυτίσετε τις δημοτικές παρατάξεις βάζοντάς τες στο ίδιο τσουβάλι ώστε να φανείτε ΕΣΕΙΣ οι ξεχωριστοί; Αν ναι έχετε άδικο, γιατί έτσι με σκόπιμο και δόλιο τρόπο υποτιμάτε και υποβαθμίζετε όλους τους άλλους. Θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι δεν είναι έτσι.


Είναι σκόπιμο και σίγουρα ωφέλιμο να κατανοήσετε ότι ο συνδυασμός «Τα Βριλήσσια Των Πολιτών» παραμένει πιστός στις αρχές του και κατά συνέπεια ακολουθεί ανεξάρτητη και αυτόνομη πορεία στα δημοτικά δρώμενα.

Αναφέρετε πιο κάτω ότι ΄΄αφού συμφώνησε (ο κ. Ζήσης) με τον κ. Μανιατογιάννη ότι <<όλα τα θέματα που η αντιπολίτευση θέτει στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος τα απαξιώνει>> ΔΗΛΩΣΕ πως η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο…..΄΄


Εμείς προτείναμε και σας ερωτούμε ευθέως ζητώντας ξεκάθαρη απάντηση, ΄΄εσείς συμφωνείτε με την ακολουθούμενη πολιτική της δημοτικής αρχής; Είστε αντίθετοι με την άποψη ότι στο δημοτικό συμβούλιο ακόμη και οι διαδικασίες πάσχουν;΄΄


Αν συμφωνείτε θα πρέπει να ομολογήσετε ότι αποτελείτε δεκανίκι της δημοτικής αρχής. Αν δεν συμφωνείτε τότε κακώς δεν δέχεστε να συζητήσουμε Δημόσια τα ζητήματα που ανέκυψαν στο μικρό διάστημα αυτής της δημαρχιακής περιόδου.


Αναρωτιέστε, φίλοι μας, ΄΄άραγε γιατί θεωρούνται αναγκαίες αυτές οι συναντήσεις, θα ενημερωθούν οι δημότες ή πάλι όσοι συνήθως παρακολουθούν τις εξελίξεις; Θα λυθούν συγκεκριμένα προβλήματα; Δεν γνωρίζουν οι παρατάξεις τις απόψεις των άλλων συνδυασμών για κάθε ζήτημα; Μήπως; Αλλάξει γνώμη η διοίκηση;΄΄


Επιτρέψτε μας, να σας πούμε ότι με τις παραπάνω σκέψεις έχετε αυτοαναιρεθεί.


Κατ΄αρχήν δεν ισχυριστήκαμε ότι είναι αναγκαίες. Όποιος επιθυμεί και το κρίνει σωστό δέχεται, όποιος θεωρεί ότι δεν συμβάλλει στη δημοκρατική συμμετοχή όλων των παρατάξεων και την διαφανή διαδικασία αρνείται, χωρίς όμως, να μας δίνει μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας. Προφανώς για σας, πραγματικός αγώνας, είναι μόνο η στροφή προς την κοινωνία και η ενεργοποίησή της με την μορφή λαϊκών συνελεύσεων, οι οποίες με βάση τις στατιστικές εμφανίζουν σταθερά περιορισμένη συμμετοχή πολιτών, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό κάθε άλλη μέθοδο επικοινωνίας για περισσότερη συμμετοχή και ενημέρωση.


Είναι παράδοξο αλλά ενώ δέχεστε μόνο την ενεργοποίηση των δημοτών για τη συμμετοχή τους στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφήνετε την πλευρά της διοίκησης, να αποφασίζει και να ενεργεί, χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν σας ενδιαφέρει αν και κατά πόσο οι σημερινές αποφάσεις θα επηρεάσουν το μέλλον αυτής της πόλης. Έτσι έγινε και στο παρελθόν, με την απουσία του στοιχείου της μαζικής συμμετοχής και ενημέρωσης καθώς και τις διεκδικητικής νοοτροπίας η σημερινή πόλη έχει υποστεί την κακομεταχείριση. Όμως είναι αργά για να διορθώσει κανείς, πολλά πράγματα. Απλά θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι οι επιλογές που οδήγησαν την πόλη μας στο σημείο αυτό αποφασίστηκαν όσο εσείς κάνατε συγκεντρώσεις για διάλογο ανάμεσα στο δικό σας περιβάλλον.


Το αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα για το οποίο κι εσείς διαφωνείτε παρότι με τις πολιτικές αυτές δεν εναντιωθήκατε σθεναρά και σε βάθος χρόνου.


Θα σας δώσουμε ένα ακόμη στοιχείο. Η συνάντηση που προτείναμε δεν είχε μόνο σκοπό την αλλαγή της συμπεριφοράς και των πολιτικών της δημοτικής αρχής αλλά είχε σαν στόχο να γνωρίσει ο κόσμος πώς σκέφτονται οι δημοτικές παρατάξεις, γεγονός που δεν γίνεται αφού η διοίκηση δεν δέχθηκε να μεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και η παράταξή σας δεν ασχολήθηκε με αυτό και κατ επέκταση ούτε στο δημοτικό συμβούλιο. Έγινε έτσι, γιατί το προτείναμε εμείς; Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Δεν είναι αυτό σημαντικό και κυρίαρχο στοιχείο δημοκρατίας για μαζική και διαφανή ενημέρωση και συμμετοχή;


Εσείς σε τί αποβλέπετε, τί επιδιώκετε συμμετέχοντας στο δημοτικό συμβούλιο; Μήπως απλά για να παρευρίσκεστε ή για να δώσετε αγώνες για ουσιαστικές και ρεαλιστικές αλλαγές στη διαχείριση, αν μη τι άλλο, του Δήμου;


Αναφέρετε πιο κάτω: ΄΄Συχνά ξεχνάμε ότι κάθε παράταξη εκφράζει ένα ιδιαίτερο ρεύμα αντιλήψεων, αιτημάτων, ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, και προσδοκιών, που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με τα τοπικά ζητήματα. Η πολιτική όλων, εμπεριέχει στοιχεία που τείνουν να ευθυγραμμίζονται με συγκεκριμένες κεντρικές επιλογές΄΄.


Δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο άλλες δημοτικές παρατάξεις εκφράζουν κάποια συμφέροντα. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι δεν εκφράζουμε άλλα συμφέροντα παρά μόνο στηρίζουμε τα συμφέροντα των δημοτών και του δήμου ως θεσμό λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας.


Μέσα από την αδέσμευτη πολιτική σκέψη και αντίληψη της δημοτικής μας παράταξης ασφαλώς και επιδιώκουμε με ισχυρά επιχειρήματα και αντικειμενικά κριτήρια να επηρεάσουμε τη διοίκηση με την προσδοκία να αλλάξουν οι παγιωμένες πολιτικές και πρακτικές. Σ΄αυτό το σημείο εμπίπτει και η πρόταση που κάναμε. Εσείς με τις τοποθετήσεις σας ίσως εκφράζετε κάποια συμφέροντα, που δεν γνωρίζουμε αλλά που σε κάθε περίπτωση έρχονται σε αντίθεση με τις πάγιες εξαγγελίες σας και τις προεκλογικές σας θέσεις.


Δεν θα διαφωνήσουμε ότι το ΄΄τοπικό΄΄ δεν είναι ανεξάρτητο από τις γενικότερες τοποθετήσεις. Για «Τα Βριλήσσια Των Πολιτών», το ενδιαφέρον για την πόλη που ζούμε είναι και θα είναι, ισχυρότερο. Και υπ΄αυτή την έννοια αγωνιζόμαστε να μην γίνουν, άλλα λάθη. Για μας είναι προτεραιότητα πρώτης γραμμής.


Όπως γνωρίζετε οι προσπάθειές σας για ενεργή συμμετοχή των πολιτών κατευθύνονται κυρίως προς το σώμα των φίλων και μελών της παράταξής σας και όπως έχει καταδειχθεί αναποτελεσματικά γιατί ο μεγάλος όγκος των πολιτών δεν ενημερώνεται. Αυτό το λέμε γιατί και στο παρελθόν κάνατε τέτοιες προσπάθειες όμως το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Η πόλη μας άλλαξε προς το χειρότερο και μάλιστα χωρίς τη συμφωνία των πολιτών.


Για την παράταξή μας, άλλωστε, είναι βασικός πυλώνας δημοκρατίας και βασικός μοχλός δράσης η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, για την επίτευξη υψηλών στόχων και για την επίλυση προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. Είμαστε ανοιχτοί σε πρωτοβουλίες και ενέργειες που στοχεύουν αποκλειστικά, αλλά χωρίς διακρίσεις στο συμφέρον των πολιτών και του δήμου μας. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα την διαμορφωμένη αντίληψη και εφαρμογή πρακτικών, στην παράταξή μας, τη διατήρηση ανοιχτής επικοινωνίας για ανταλλαγή απόψεων, θέσεων, αιτημάτων και προτάσεων με όλους εκείνους που μπορεί να τοποθετούνται ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!!


Γράφετε πιο κάτω: ΄΄Προεκλογικά είπαμε ότι η συμμετοχή ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ, είναι δρόμος για ένα μέτωπο αντίστασης και πολιτικού αγώνα΄΄!!


Εσείς θέτετε τα ζητήματα που απασχολούν την πόλη όπως εσείς θέλετε και όχι όπως τα βιώνουν και τα αντιλαμβάνονται ευρύτερα οι πολίτες αυτού του δήμου. Υποστηρίζετε μια άποψη περιχαρακωμένη και άκαμπτη και όσοι ΄΄πιστοί΄΄ προσέλθετε!!


Θα συμφωνήσουμε σε ένα ζήτημα. Μπορείτε να έχετε τη δική σας άποψη. Όμως εκ των πραγμάτων δεν σας παραχωρείται το δικαίωμα μονοπώλησης της λαϊκής συμμετοχής στα τοπικά δρώμενα.


Πάγια θέση του συνδυασμού μας είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών για αναγνώριση προβλημάτων, για ανταλλαγή απόψεων και υποβολή προτάσεων για την προσπάθεια επίλυσής τους. Ωστόσο είναι καλό να παραδεχτείτε ότι μεταξύ μας υπάρχει βαθύ χάσμα νοοτροπίας και αυτό γιατί εμείς δεν αποκλείουμε των διάλογο για πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις που αφορούν ζητήματα του τόπου μας.


Σας προτρέπουμε να αναρωτηθείτε, η πρόσκληση που σας απευθύναμε για δημόσιο διάλογο των παρατάξεων αν έρχεται σε αντίθεση με την θεώρησή σας περί ενεργοποίησης των δημοτών για συμμετοχή.


Εκπλαγήκαμε όταν το διαβάσαμε. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε, τι είναι ο δημόσιος διάλογος, δεν είναι ενεργοποίηση των πολιτών, δεν είναι συμμετοχή, δεν είναι διεργασίες με τη λαϊκή βάση; Τι είναι τελικά;


Για σας η συζήτηση σε επίπεδο επικεφαλής παρατάξεων δεν αποτελεί προτεραιότητα!!! Σας πιέσαμε να συμμετέχετε στο διάλογο αυτό; Δηλώσαμε εμείς ότι η μόνη μας προτεραιότητα είναι αυτός ο διάλογος; Αν έτσι νομίζετε κάνετε λάθος. Αν όχι τότε δημιουργείτε πλασματική εικόνα στους δημότες γιατί έτσι υποτιμάτε και διαστρεβλώνετε την αλήθεια προκειμένου να καπελώσετε κάθε πρωτοβουλία.


Η θέση μας καταδεικνύει την αδυναμία της διοίκησης να πάρει εκείνη την πρωτοβουλία, ως όφειλε, αυτό είναι αλήθεια, όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Εμείς έχουμε πειστεί ότι η διοίκηση δεν πρόκειται να αναλάβει τις ευθύνες της σε μείζονα προβλήματα αυτής της πόλης και κατά συνέπεια περιμένετε να αναλάβει πρωτοβουλία για δημόσιο διάλογο;


Αυτό, δεν αποτελεί για μας επιχείρημα ώστε να μην προκαλούμε δημόσιες συζητήσεις για ενημέρωση των δημοτών, φιλοδοξούμε δε όταν απαιτείται να υποκαταστήσουμε την διοίκηση σε αυτού του είδους τα ζητήματα όσο και αν αυτό φαίνεται υπερβολή. Η πόλη αυτή δεν ανήκει στην διοίκηση, η οποία διεκδικεί το αλάθητο, ανήκει σε όλους τους δημότες. Εμείς θα αγωνιστούμε για την αλλαγή αυτών των ΄΄συνηθειών΄΄.


Αναφέρετε ότι είστε μια παράταξη που θέλετε να αλλάξετε την καθημερινότητά μας. Αυτό επιχειρούμε κι εμείς. Αυτό διεκδικούμε. Με μια διαφορά. Για να το επιτύχουμε θα είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στο διάλογο και με θετική σκέψη στην διαφορετική άποψη.


Θα συμφωνήσουμε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι επακόλουθο ευρύτερων πολιτικών επιλογών.


Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι υποχρέωση και καθήκον κάθε δημοτικής αρχής να σέβεται τους θεσμούς και το πλαίσιο αρχών δημοκρατικής λειτουργίας και όταν διαπιστώνεται έλλειμμα πρέπει να αναδεικνύεται ο θεσμικός ρόλος και ως εκ τούτου η παρέμβαση της αντιπολίτευσης η οποία οφείλει να είναι θεματοφύλακας τήρησης της νομιμότητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, ελέγχοντας αντικειμενικά και υπεύθυνα τις πράξεις της διοίκησης. Εμείς, αυτό επιδιώκουμε και για αυτό επιζητούμε τον ανοιχτό διάλογο με όλους.


Σε ότι σας αφορά είναι φανερό ότι κάνετε αυτό που θέλετε με συγκεκριμένες σταθερές και φιλοσοφικές διεισδύσεις.


Επίσης θα θέλαμε, να σας ευχαριστήσουμε για τα μαθήματα δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής καθώς και για την ευκαιρία που μας δώσατε να γνωρίσουμε πιο καθαρά τον τρόπο που σκέφτεστε και ενεργείτε. Εξυπακούεται ότι οποιαδήποτε προσέγγιση εμπεριέχει τα στοιχεία της καλής πρόθεσης και της διαφάνειας των διαδικασιών για ανταλλαγή απόψεων, μας βρίσκει πάντοτε σύμφωνους.


Στο πλαίσιο αυτό, είναι ατυχές, πλην όμως καταδεικνύεται ότι για πολλούς δεν έχει ξεπεραστεί το ηγετικό σύνδρομο, το κομματικό παρελθόν και η προκαθορισμένη αντίληψη για την πορεία των πραγμάτων. Φαίνεται ότι εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένοι σε ξεπερασμένες πρακτικές και αντιλήψεις με συνέπεια να μην μπορούν να αναδείξουν σύγχρονο πνεύμα και πολιτική έμπνευση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.


Η παράταξή μας συνειδητά και επίμονα απέρριψε αυτά τα σύνδρομα, καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές και ως εκ τούτου δικαιούται να είναι υπερήφανη για τις αποφάσεις της.


Αντίθετα είναι προφανές ότι εσείς διατηρείτε μια αριστερίστικη σκέψη και κουλτούρα, που δεν έχει κανένα πρακτικό περιεχόμενο. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι είναι διαφορετικό, να είναι κανείς αμετακίνητος στην ιδεολογία της αριστεράς και άλλο να θέλει να φαίνεται ότι είναι.


Ενδεχομένως σας εξυπηρετεί αυτού του είδους η διοίκηση γιατί ξέρετε να επιβιώνετε σ΄αυτό το περιβάλλον. Μήπως στηρίζετε εμμέσως πλην σαφώς αυτή τη κατάσταση γιατί κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα είχατε ανάλογες πολιτικές θέσεις και συμπεριφορές;


Μήπως την ενασχόλησή σας με τα κοινά την ταυτίζετε με το όποιο χόμπυ θα μπορούσατε να έχετε; Μήπως δηλαδή ασκείτε μια χομπίστικη πολιτική γιατί έτσι βολεύεστε;


Εμείς σ΄αυτό διαφωνούμε κάθετα. Είμαστε υπέρ της αποτελεσματικής και ρεαλιστικής πολιτικής γιατί αυτή οδηγεί σε αλλαγές, ανατροπές και περισσότερη δημοκρατία.


Καλό είναι να λάβετε υπόψη σας ότι όσοι κινούνται εκτός των τειχών σας δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι ίδιοι μεταξύ τους και φυσικά όποια πρόθεση εκδηλώνεται προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι λανθασμένη.


Έτσι μπορούμε εμείς να ερμηνεύσουμε την απάντηση που μας δώσατε.
Άλλωστε προβληματισμούς βάζουμε όπως κάνατε με την απάντησή σας στην δική μας πρόταση.


Κλείνουμε προσδοκώντας το καλύτερο!!


ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...