Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Πληροφορίες για επικείμενο κλείσιμο του μοναδικού ελληνικού σχολείου στην Κορυτσά

Η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις πληροφορίες για επικείμενο κλείσιμο του ελληνικού σχολείου στην Κορυτσά, εξαιτίας της μη καταβολής των λειτουργικών εξόδων του σχολείου και των μισθών του προσω-πικού από τις Ελληνικές Αρχές, επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης.


Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης ως απαράδεκτη, εάν, όπως είπε, οι πληροφορί-ες αυτές επιβεβαιωθούν και αναφέρθηκε στη σημασία των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό – και όχι μόνον, αφού στο σχολείο αυτό σπουδάζουν πολλά παιδιά της ευρύ-τερης περιοχής άσχετα από την καταγωγή τους. Η σημασία της λειτουργίας του μοναδικού ελληνικού σχολείου στην Κορυτσά δεν είναι μόνο εκπαιδευτική. Η πολυετής λειτουργία του δεν υπηρετεί μόνον την Ελληνική Παιδεία και τον Πολιτισμό για τους βορειοηπειρώτες, αλλά συμβάλλει τα μέγιστα και στη βελ-τίωση των σχέσεων των δύο κρατών.


Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μη καταβολή των λειτουργικών δαπανών από πλευράς του ελληνικού κρά-τους από τον περασμένο Ιανουάριο. Μια κατάσταση, η οποία οδηγεί στη μη συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και την ευσυνειδησία των εκπαιδευτικών, που συνεχίζουν έως σήμερα με θέρμη να κρατούν πολύ ψηλά το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σχολείο που υπη-ρετούν. Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια τέτοια ενέργεια της κυβέρνη-σης. Οι περικοπές μπορούν να γίνουν σε άλλες δαπάνες και όχι στο σχολείο της Κορυτσάς. Πολύ περισσό-τερο δε όταν το ενδεχόμενο κλείσιμο του σχολείου έρχεται την περίοδο που επίκειται η απογραφή του πληθυσμού στη γειτονική χώρα και πρέπει να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Βορειοηπειρώτες να απογραφούν στον τόπο τους, δηλώνοντας την εθνική καταγωγή τους.


Εδώ και δεκαετίες περίμεναν οι Βορειοηπειρώτες στην Κορυτσά να δουν ελληνικό σχολείο στην πόλη, το οποίο τώρα κινδυνεύει από την εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης που δεν μπορεί να αντιληφθεί την σημασία του. Ανάλογες δυσκολίες υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και για το σχολείο της Χει-μάρρας, γεγονός που φανερώνει την έλλειψη ευαισθησίας για τέτοιου είδους θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...