Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Η Γαλλία, η Γερμανία και οι ευθύνες τους

Τα αντανακλαστικά λειτούργησαν πάλι και το γαλλογερμανικό δίδυμο θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι μετά από μια εβδομάδα φρίκης στα χρηματιστήρια. Προσκαλών ο Γάλλος πρόεδρος, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο στόχαστρο των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.



Η εφημερίδα Süddeutsche του Μονάχου εκτιμά ότι λόγω των προεδρικών εκλογών του χρόνου τον Απρίλιο Σαρκοζί αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη εβδομάδα της πολιτικής του καριέρας. Και συνεχίζει: «Ανήκει μαζί με την Άγκελα Μέρκελ στους ελάχιστους πολιτικούς, από τους οποίους εξαρτάται η τύχη του ευρώ και επομένως των Ευρωπαίων. Η Γερμανία έχει αναλάβει την υποχρέωση να βοηθήσει τον Σαρκοζί να επιβιώσει. Αν αποτύχει το Παρίσι, το Βερολίνο δεν θα μπορέσει ποτέ πια να κρατήσει την Ευρώπη. Ο πρόεδρος και η καγκελάριος είναι καταδικασμένοι να πορεύονται μαζί, περισσότερα από ότι ίσως να ήθελαν.


Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro περιγράφει πολύ παραστατικά τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. «Μοιάζουν σαν επιστημονικά θερμόμετρα της οικονομίας», επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Η διάγνωσή τους φέρνει την βροχή ή την καταιγίδα, ωστόσο, ολόκληρη η διαδικασία που χρησιμοποιούν συγκρίνεται με τον τρόπο που λειτουργεί ο γαστρονομικός κλάδος με τον κριτή να δίνει ή να αφαιρεί αστεράκια . Όποιος όμως διατείνεται ότι οι οίκοι αυτοί λένε την αλήθεια, λέει παραμύθια, Το χειρότερο είναι ότι τους αποδίδεται νομιμοποίηση και οι αποφάσεις τους επηρεάζουν. Παρόλα αυτά οι πολιτικοί προσανατολίζουν την πολιτική τους με μόνο κριτήριο να αρέσει σε αυτούς τους επαγγελματίες του περίπου».


dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...