Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Συσσωρευμένα προβλήματα απο άστοχους χειρισμούς της δημοτικής αρχής αλλά και απο τις συνεχόμενες αναβολές επίλυσής τους φέρνει το δήμο και τη δημοτική αρχή σε πολύ δύσκολη θέση.
Η δημοτική αρχή έχει να ανατιμετωπίσει πολλά και σημαντικά προβλήματα.
Πρώτον, η πολλές φορές υποσχόμενη απο τη δημοτική αρχή κυκλοφοριακή μελέτη. Θέμα που απασχόλησε πολλές περιοχές του δήμου και που αγγίζει νέες αν το κρίνουμε απο την παρουσία πολλών δημοτών με ισχυρά αιτήματα στα τελευταία δημοτικά συμβούλια. Η μεγάλη διαμπερής κυκλοφορία, η μετατόπιση της λύσης του προβλήματος στο μέλλον και η έλλειψη εμπεριστατωμένης κυκλοφοριακής μελέτης δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη πόλη, που κάνει τους δημότες να επανασταστούν αφού η δημοτική αρχή συνεχώς υπόσχεται και τίποτα δεν έχει κάνει ώς τώρα. Επιβαρυντικό στοιχείο στην υπόθεση είναι οι τοπικές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στις οποίες κατέφυγε η δημοτική αρχή έφερε περισσότερα προβλήματα.
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο υπο την πίεση της παρουσίας των εξαγριωμένων δημοτών και την πίεση της αντιπολίτευσης να προχωρήσει ο δήμος σε μελέτη έφερε το δήμαρχο να συναινέσει στο αίτημα και υποσχέθηκε ότι στο πρώτο, το πολύ στο δεύτερο δημοτικό συμβούλιο θα φέρει το θέμα της μελέτης κυκλοφοριακού στην πόλη.
Το δεύτερο σημαντικό θέμα, που αντιμετωπίζει ο δήμος είναι η τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της πόλης. Το θέμα εκκερεμεί απο τετραετίας και πλέον. Οι διαδικασίες είναι πολύ αργές εκ της φύσεως του ζητήματος αλλά και οι νωχελικές κινήσεις της δημοτικής αρχής φέρνει το θέμα σε άμεση αντιμετώπιση και λύση του. Η αναθεώρηση του ΓΠΣ συνδέεται ασφαλώς και στη μη ένταχθείσα περιοχή Κρασσά στο σχέδιο πόλης όπου εκεί υπάρχουν ζητήματα ιδιοκτησίας απο δημότες που ζητούν για πολλά χρόνια τη λύση τους. Ένα ζήτημα που συνδέεται, επίσης, με την αναθεώρηση είναι και η απόκτηση του Γ΄Λυκείου της πόλης. Ζήτημα που απασχολεί και αυτούς που έχουν παιδιά στα σχολεία ακόμη αλλά και άλλους δημότες των οποίων η καθημερινότητα θα αλλάξει όταν κοντά στο σπίτι τους εμφανιστεί σχολείο, που θα αλλάξει τις κυκλοφοριακές συνήθειες και γενικά το περιβάλλον.
Τρίτο μεγάλο ζήτημα που θα απασχολήσει και απασχολεί το δήμο είναι οι εξελίξεις στο Ο.Τ. 61, πρώην tennis club, πολυσυζητημένο, αιτία πολλών κακών και σε δημότες και στους ιδιοκτήτες αυτού του ακινήτου. Οι χειρισμοί των δημοτικών αρχών που πέρασαν στα τελευταία χρόνια θόλωσαν την όλη υπόθεση. Σ΄αυτό να προσθέσουμε την έλλειψη ρευστότητας του δήμου που είχαν ως αποτέλεσμα την μεγάλη διάρκεια επίλυσης του ζητήματος. Σ΄αυτό, επίσης, να προστεθεί η έλλειψη στρατηγικής επιλογών απο την πλευρά της δημοτικής αρχής που ούτε γενναίες αποφάσεις πέρνει ούτε και εξασφαλίζει με σιγουριά την όποια επιτυχή εξέλιξη αυτού του ζητήματος.
Τέταρτο ζήτημα είναι η υπόθεση του Ο.Τ. 365-366. Ζήτημα, που στραγγαλίζει την καθημερινότητα των περιοίκων δημοτών και όχι μόνο. Η σκοτεινή πλευρά των χειρισμών της δημοτικής αρχής αφήνει πολλά περιθώρια να υποθέσει κανείς πολλά....Ένα είναι γεγονός πάντως ότι ενώ η δημοτική αρχή είχε κάθε περιθώριο να εφαρμόσει το νόμο και να εκδιώξει τον ιδιώτη και να εναρμονιστεί με τις υποσχέσεις της απέναντι και στους δημότες και στο δημοτικό συμβούλιο προτίμησε όμως να παρατείνει έτι περισσότερο την αμφισβητούμενη σε πολλά ζητήματα λειτουργία της επιχείρησης και ο δήμος να μην μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του!!!!
Πέμπτο μεγάλο ζήτημα είναι η αφομοίωση της εφαρμογής του νόμου ΄΄Καλλικράτη΄΄. Η αδυναμία ταχύτατης λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης μεταφέρει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα νομικά πρόσωπα του δήμου λειτουργούν κουτσαίνοντας. Πολλές φορές και στα όρια του νόμου. Σ΄αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι σε πολλά σημεία η ευθύνη δεν ανήκει στο δήμο αλλά στη κεντρική εξουσία, όπου ζητεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση χωρίς βασικές προϋποθέσεις.
Αυτό, όμως, που είναι ανάγκη να αναγνωρίσουμε στη δημοτική αρχή είναι η δικαιολογημένη έλλειψη οικονομικών πόρων. Η κυβέρνηση αν και είχε υποσχεθεί πολλά σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις και τους οικονομικούς πόρους δεν ανταποκρίνεται, δυστυχώς. Πλέον αυτού οι συνεχείς περικοπές στις χρηματοδοτήσεις και στις αμοιβές των εργαζομένων περιπλέκουν το θέμα. Η δημοτική αρχή και κάθε δημοτική αρχή δικαίως ισχυρίζεται οτι δεν μπορεί να έχει σταθερό προϋπολογισμό και πολύ περισσότερο αυτόν, που υπάρχει, δεν μπορεί να τον υλοποιήσει.
Το οικονομικό ζήτημα είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που έχει επιρροές σε όλες τις δράσεις της δημόσιας διοίκησης. Το σημαντικό είναι ότι δεν διαφαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα. Η δύσκολη συγκυρία, η ύφεση, η εκτροπή των δημοσιονομικών της χώρας και η κατάρρευση όλης της οικονομικής ζωής της χώρας αφήνει κάθε πριθώριο να μην ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες. Τουναντίον βλέπουμε μπροστά μας πολύ δύσκολες μέρες να έρχονται σε ατομικό, συλλογικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Οι όποιες διαμαρτυρίες που άπτονται της οικονομίας κατά την άποψή μας μπορεί να είναι δικαιολογημένες, δυστυχώς δεν θα βρουν τη λύση τους.
Σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές αυτό που αναζητείται είναι η συναίνεση όπως και σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο αναζητείται. Έτσι και στο επίπεδο της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να αναζητηθεί η συναινετική λύση στα προβλήματα. Η διαδικασία προϋποθέτει πολιτική γενναιότητα απ΄όλες τις πλευρές του δημοτικού συμβουλίου και πρώτα απο την ίδια τη δημοτική αρχή. Θα πρέπει να κατανοήσει ότι τακτικές που χρησιμοποιεί όπως ΄΄ως η εισήγηση΄΄ είναι πλήρως ξεπερασμένες και μάλλον προσθέτει νέα προβλήμτα στην πόλη παρά λύνει. Υποχρεούται η δημοτική αρχή να βρεθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποβάλλει τις ξεπερασμένες αυτές λογικές, να πάρει πρωτοβουλίες και να απαλλάξει με τη βοήθεια όλων των πτερύγων του δημοτικού συμβουλίου την πόλη απο τα σημαντική προβλήματα.
Περιμένουμε η νέα περίοδος που ανοίγει τον επόμενο μήνα να φέρει ανατροπές και νέες αντιλήψεις λειτουργίας των δημοσίων πραγμάτων που απο πολύ καιρό αναζητεί για το όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...