Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΔΡOΜΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ CDS

Επενδυτές θεωρώντας ότι πλησιάζει η ώρα της επίσημης χρεοκοπίας της χώρας αρχίζουν να πιέζουν για την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου. Οι αγορές προεξοφλούν την χρεοκοπία της χώρας και πιέζουν να την χαρακτηρίσουν selective default.



Το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι απίθανο αφού ήδη η ΕΚΤ εμμέσως πλήν σαφώς αναγνωρίζει ότι δεν είναι δυνατό να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενο συνεχούς βοήθειας προς τις οικονομίες με προβλήματα όπως η Ελλάδα, η Πορτγαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.


Δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο σε δεύτερη φάση να ενταχθεί και η Γαλλία στο στόχαστρο των οικονομιών με δημοσιονομικό πρόβλημα.


Υπό το πρίσμα αυτό και με εξελίξεις όπως οι απαιτήσεις κρατών περί εγγυήσεων απο την Ελλάδα για τη συμμετοχή τους στο μηχανισμό στήριξης και το Rollover των ομολόγων, η κυβέρνηση φάνηκε να χάνει τον συντονισμό της κι αυτό αποτελεί δείγμα αποτυχίας και ανικανότητας για τους ανθρώπους των αγορών.


Το σύστημα περιπλέκεται έτι περισσότερο όσο ο καιρός περνά ενώ η κυβέρνηση στην Ελλάδα προσπαθεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μνημονίου αναβάλλοντας ωστόσο αποφάσεις περί αποκρατικοποιήσεων και διαθρωτικών αλλαγών και που πολλές φορές υποχωρεί σε πιέσεις απο κλαδικούς συνδικαλιστικούς χώρους για να επανέλθει με ευνοϊκότερους όρους.


Αυτό καθυστερεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων απέναντι στις αγορές, οι οποίες λειτουργούν με τεχνοκρατικούς και όχι με πολιτικούς όρους και οι οποίες προεξοφλούν την χρεοκοπία της χώρας.


Μπροστά σ΄αυτές τις αρνητικές εξελίξεις η κυβέρνηση φαίνεται αδύναμη να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και μεθοδικά το πρόβλημα ενώ η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία προσπαθεί να οχυρώσει τη δική της οικονομία ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται απόψεις αντίθετες με τις αρχές της αλληλεγγύης των κρατών της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...