Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ξαναγράφεται το Μεσοπρόθεσμο από το 2011 έως το 2014 – Έρχονται νέα μέτρα 9,2 δις ή 4,2% του ΑΕΠ - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον με το ΔΝΤ

Καταρχήν συμφωνία για μέτρα ύψους 9,2 δις. ευρώ ή 4,2% του ΑΕΠ υπήρξε χθες μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας.



Από αυτά τα 2,5 δις. ευρώ θα ληφθούν φέτος προκειμένου να καλυφθεί το φετινό δημοσιονομικό κενό στα κρατικά ταμεία που φθάνει το 1,7 δις. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 6,7 δις. ευρώ θα έρθουν με τον προϋπολογισμό του 2012.


Στην δεύτερη τηλεδιάσκεψη μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Τρόικας οι ξένοι ζήτησαν επίσπευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο λόγω της πρωτοφανής ύφεσης στην οποία έχει «βυθιστεί» η ελληνική οικονομία, προτάθηκε να ξαναγραφεί.


Να σημειωθεί ότι και το 2012 το ΔΝΤ βλέπει ύφεση 2,2% για την Ελλάδα, όταν στην προηγούμενη έκθεση του έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ. Φέτος το τέρας της ύφεσης θα φθάσει το 5,5%.


Υπό αυτές τις συνθήκες, κυβέρνηση και Τρόικα κατέληξαν χθες στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να επανεξετάσουν ριζικά όλες τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου μέχρι και το 2014,που επικυρώθηκαν και ψηφίστηκαν προ διμήνου μόλις από την ελληνική Βουλή.


Έτσι τα μέτρα και οι στόχοι του νέου Μεσοπρόθεσμου θα συζητηθούν πλέον στην κυβερνητική επιτροπή που θα συνεδριάσει σήμερα στις 11.30.το μεσημέρι .


Ωστόσο, η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων θα συνεχίσει την επεξεργασία των στοιχείων, όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011και την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος.


Οι επαφές για την ανακατανομή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος.


Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι αποκλίσεις στον φετινό προϋπολογισμό θα καλυφθούν μέσων των οδυνηρών περικοπών που θα γίνουν στους μισθούς, τις συντάξεις και στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων καθώς επίσης και από την επιβολή του νέου Τέλους των ακινήτων και την εξίσωση στον ΕΦΚ ανάμεσα σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.


Ενώ από το 2012 θα έρθει νέα μείωση στο αφορολόγητο ποσό και πιο αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες.


Τι έγινε νωρίτερα....


Ανοιχτό παραμένει το πακέτο των μέτρων που θα προβλέπει τόσο ο φετινός προϋπολογισμός όσο και οι επόμενοι μέχρι το 2014. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Ευ. Βενιζέλου με τους επιθεωρητές της τρόικα, με τη συνέχεια των συζητήσεων να δίνεται στην Ουάσιγκτον. Κατά τις πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε επίσπευση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει ανακατανομή των προβλεπόμενων μέτρων. Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το ΥΠΟΙΚ υπήρξε μια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, συνεχίστηκε σήμερα η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και των επικεφαλής της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).


Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος. Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος.


Στην συζήτηση από ελληνικής πλευράς μετείχαν, επίσης ο ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς.


Το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.


Σε συμφωνία για τις περικοπές στο δημόσιο τομέα κατέληξαν σύμφωνα και με τις τελευταίες πληροφορίες ελληνική πλευρά και τρόικα. Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και των επιθεωρητών της τριμερούς που ξεκίνησε λίγο μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 23.00 το βράδυ και αναμένονται άμεσα οι σχετικές ανακοινώσεις... Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ επισημαίνουν ότι η συζήτηση για τεχνικής φύσεως θέματα θα συνεχιστεί στην Αθήνα.


Την ίδια ώρα άλλες πηγές, προσκείμενες στην τρόικα, επισημαίνουν ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επιθεωρητών της τρόικα και του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου δεν εξασφαλίζει και την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.


Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις μετά την τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας με τον υπουργό Οικονομικών. "Θα πρέπει να έλθουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις", τόνισαν.


Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, αύριο, Τετάρτη και ώρα 11.30 συγκαλείται κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.


Στη σύσκεψη, κατά τις πληροφορίες, θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα των επαφών, μέσω τηλεδιάσκεψης, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας.


Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ είναι μη ανατρέψιμη, απαντώντας στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να θέσει σε δημοψήφισμα τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.


"Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ είναι μία αμετάκλητη και θεμελιώδης εθνική επιλογή την οποία ο ελληνικός λαός προστατεύει με τις θυσίες του γιατί γνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι. Η Ελλάδα δε, λόγω του μεγέθους της, δεν είναι ούτε μπορεί να καταστεί ποτέ το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης. Γνωρίζουμε όμως ότι τα δημοσιονομικά μας μεγέθη και οι οικονομικές μας δομές συνιστούν ένα πρόβλημα για την Ευρωζώνη, το οποίο με την εφαρμογή του προγράμματος και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε οριστικά",τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...