Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ 25 ΚΡΙΣΙΜΑ ΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Την τελευταία ευκαιρία της για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να παραμείνει στο ευρώ η Ελλάδα κέρδισε ο πρωθυπουργός Γ Παπανδρέου στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των 25 λεπτών που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Α. Mερκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί.



Το ανακοινωθέν της Γερμανίας – Γαλλίας έλεγε η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης.
Για την δήλωση αυτή ο Γαλλογερμανικός άξονας απαίτησε απαρέγκλιτη στάση από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου καθώς και νέα μέτρα.


Η Ελλάδα κέρδισε χρόνο και τίποτε άλλο. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει απομακρυνθεί και είναι προφανές ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τις υποσχέσεις που δόθηκαν θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία.


Ωστόσο η στήριξη αυτή της Ευρώπης είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα έρθει χωρίς ανταλλάγματα...


Με τη σειρά του ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τη γαλλο-γερμανική πλευρά ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις έναντι των εταίρων της, διασφαλίζοντας, την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε Μέρκελ και Σαρκοζί για τα μέτρα που ελήφθησαν στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, παρουσιάζοντας παράλληλα τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στο αμέσως προσεχές διάστημα.


Η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου αποτέλεσε κοινή βούληση και των τριών ηγετών.


Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η τηλεδιάσκεψη διεξήχθη σε καλό κλίμα, ενώ επισήμαναν πως προσδοκία της κυβέρνησης είναι η τρόικα να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και του 2012 με αποτέλεσμα και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων στην ελληνική οικονομία.


Σημειώνεται εδώ ότι παρά τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης να μην είναι κανένας υπουργός παρών στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, τελικά μαζί με τον κ. Παπανδρέου παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς, καθώς και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.


Ποιες διαβεβαιώσεις έδωσε ο Παπανδρέου


Διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση δέκα σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν το «πρόσωπο» του ελληνικού κράτους, έδωσε χθες στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο Γιώργος Παπανδρέου.


Δεν πρόκειται για κάποια νέα μέτρα αλλά για τις διαρθρωτικές αλλαγές του Μεσοπρόθεσμου, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα και δεν θα αφήσει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.


Τούτο θα εξασφαλίσει στην χώρα μας την παραμονή της στην ζώνη του ευρώ, που τις τελευταίες μέρες πλήθος ξένων δημοσιευμάτων έφερναν την χώρα μας να βγαίνει από το ενιαίο νόμισμα.


«Το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κοινό νόμισμα» συμφώνησαν οι ηγέτες των τριών κρατών στην τηλεδιάσκεψη που είχαν αρκεί βέβαια η Αθήνα να υλοποιήσει τις αποφάσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου.


Πρόκειται για αποφάσεις οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 109 δις. ευρώ προς την χώρα μας.


Οι διαβεβαιώσεις που παρείχε ο κ. Παπανδρέου αφορούσε τους εξής 10 τομείς:


1.Αποκρατικοποιήσεις.Αλλάζει το αρχικό πρόγραμμα και επισπεύδεται η πώληση επιχειρήσεων και ακινήτων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 5 δις. ευρώ μέχρι τέλη του 2011. Σειρά παίρνουν:


- Η επέκταση της σύμβασης και η χορήγηση νέων αδειών του ΟΠΑΠ (σ.σ. είχεπρογραμματιστεί έτσι κι αλλιώς για το τρίτο τρίμηνο του 2011) με στόχο την είσπραξη 850 εκατ. ευρώ-


-Η παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για το τέταρτο 3μηνο του 2012. Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν έσοδα της τάξης των 500 – 600 εκατ. ευρώ αναμένουν από τις άδειες που θα διατεθούν στις εταιρίες κινητής τηλεπικοινωνίας που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση του νέου φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων. Το νέο φάσμα θα προσφέρει καινοτόμες εφαρμογές «media player» και online υπηρεσίες στους χρήστες. Πρόκειται για το «φιλέτο» των συχνοτήτων αφού σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες θα μπορούν να αναπτυχθούν πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες ασύρματης σύνδεσης, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα αγορά στη χώρα μας. Τεχνικοί σύμβουλοι για την αποτίμηση του ψηφιακού φάσματος έχουν οριστεί οι Analysys Mason Limited και Aegis Systems LTD.


- Η πώληση του 55% από 65% που κατέχει το δημόσιο της ΔΕΠΑ και η οποία ήταν προγραμματισμένη για το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Το Δημόσιο έχει προσλάβει τις τράπεζες UBS, Rothschild και Alpha Bank, ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών της εταιρίας κυριότητάς του σε ιδιώτες επενδυτές. Έργο των Συμβούλων θα είναι, μεταξύ άλλων, και η ολοκλήρωση της αποτίμηση της option της ΔΕΗ στην εταιρία για το 30% του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά και ο διαχωρισμός της ΔΕΣΦΑ η οποία σήμερα είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ.


-Η πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ που επισπεύδεται ενώ κανονικά ήταν για το πρώτο τρίμηνο του 2011με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ .


- Η πώληση μέσω “sale and leaseback”των πρώτων δημοσίων κτιρίων (τέταρτο 3μηνο 2011).


- Επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου «Ευάγγελος Βενιζέλος». Από τη νέα συμφωνία με τους Γερμανούς τα ποσά των αποκρατικοποιήσεων θα αυξηθούν κατά 250 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η γερμανική Hochtief που διαθέτει το 40% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, φέρεται να εξετάζει την αποχώρηση της από την Ελλάδα. Εφόσον συμβεί αυτό τότε θα πουλήσει και το ποσοστό πουέχει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».


- Η μετοχοποίηση σε ποσοστό έως 100% της εταιρίας ειδικού σκοπού στην οποία θα περάσουν τα δικαιώματα του δημοσίου στα κρατικά λαχεία. Το Δημόσιο προσβλέπει σε έσοδα 50 εκατ. ευρώ – 70 εκατ. ευρώ. Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που επιλέχθηκλαν είναι οι Credit Suisse και Eurobank EFG Equities.


Να σημειωθεί ότι οι 5 επιχειρήσεις και τα ακίνητα του δημοσίου,με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων θα περάσουν αυτόματα στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας κατά τις επιταγές τηςτρόικας. Με «πολύ γρήγορο ρυθμό» θα περνούν σταδιακά και όλες οι άλλες επιχειρήσεις στο Ταμείο, το οποίο μόλις τώρα ξεκινάει την επίπλωση του…


2. Δημόσιοι Φορείςκαι Οργανισμοί. Η κατάργηση και η συγχώνευση φορέων του δημοσίου επιταχύνεται και το χρονικό περιθώριο των εννέα μηνών περιορίζεται στις προσεχείς εβδομάδες. Κάθε υπουργείο αναλαμβάνει να ορίσει τους φορείς που θασυνεχίσουν να λειτουργούν.


3.Εργασιακή εφεδρεία. Εκτός εργασιακής εφεδρείας θα μείνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται κοντά σε συνταξιοδότηση. Το ενδεχόμενο αυτό μελετά η κυβέρνηση, η οποία σπεύδει να συλλέξει στοιχεία με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο μέτρο προκειμένου να τα παρουσιάσει την επόμενη Δευτέρα στην Τρόικα. Στη συνάντηση που είχε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος με εκπροσώπους εργαζομένων από τους πρώτους 11 φορείς που περνούν σε εργασιακή εφεδρεία, τους επισήμανε ότι θα υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους που ετοιμάζονται να πάρουν σύνταξη, ώστε να μην «εγκλωβιστούν» στη 12μηνη εφεδρεία. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου διευκρίνιζε ότι οι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν θα εξαιρεθούν από το μέτρο του 10%. Δηλαδή, το ποσοστό των εργαζομένων που θα μπουν σε εφεδρεία θα υπολογιστεί επί του αριθμού των υπαλλήλων που θα απομείνουν μετά την αφαίρεση όσων υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει εκτός φορέων περισσότερους εργαζόμενους από όσους αρχικά υπολόγιζε η κυβέρνηση. Το μέτρο του 10%


μπορεί εντέλει να ξεπεράσει και το 20% αν συνυπολογιστούν και οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν σημείωνε στέλεχος του υπουργείου.


4.Αγορά εργασίας.Προωθούνται οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα,ανακοινώνεται εντός των ημερών ο νέος «κουτσουρεμένος» κατάλογος με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ ετοιμάζεται ο ενιαίος φορέας είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στη ΓΓΠΣ.


5.Κλειστά επαγγέλματα.Επισπεύδονται οι διαδικασίες και ανοίγουν τώρα και όχι μέχρι το 2013 όλα τα κλειστά επαγγέλματα του φαρμακοποιού, των δικηγόρων, των εκμεταλλευτών ταξίκ.ά., καθώς η τρόικα έχει επισημάνει ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης έχει αποστείλει επιστολή σε όλα τα Υπουργεία για την εφαρμογής της απόφασης.


6. «Πάγωμα» προσλήψεων στο Δημόσιο. Παγώνουν οι προσλήψεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.


7.Φορολογικό. Σε τρεις εβδομάδες θα δοθεί το σχέδιο του νέου φορολογικού νόμου, που προέκυψε μετά από τον κοινωνικό διάλογο με 65 κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς και θατεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι τα δημόσια έσοδα να αντιστοιχούν στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας, όπερ σημαίνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που θα περιλαμβάνει από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής μέχρι την επανεξέταση όλων τωνφοροαπαλλαγών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% - 20% από 23% που είναι σήμερα.


8.Ενιαίο Μισθολόγιο.Θα εφαρμοσθεί από 1ης Οκτωβρίου και θα πιάσει και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Στόχος η εξάλειψη των χρόνιων ανισοτήτων οδηγεί σε ίσες αμοιβές για εργαζόμενο με τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο ανεξαρτήτως χώρου άσκησης της εργασίας. Ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τα 4 επιδόματα που έλεγαν μέχρι σήμερα ότι διατηρούνται, όπως π.χ. το οικογενειακό.


9. Κρατικές δαπάνες. Κάθε δαπάνη κάθε φορέα θα περνάει πρώτα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,όπου δημιουργείται το «Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων». Οι φορείς που δεν θαδηλώνουν αναλυτικά τις δαπάνες τους στο Μητρώο θα τους κόβεται η χρηματοδότηση. Στόχος η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στον οποίο έχει on line πρόσβαση και η τρόικα.


10.Δημοσιονομκοί στόχοι :Για πλήρη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 δεσμεύτηκε η Αθήνα η οποία θα καταθέσει νωρίτερα τον φετινό προϋπολογισμό.


Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς, και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Δ.Παρασκευόπουλος.


Πριν την τηλεδιάσκεψη, ο Γ.Παπανδρέου συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...