Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Απουσία σχεδιασμού

Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να αποδείξει ότι βρίσκεται σε πανικό.


Το αποδεικνύει, καθημερινά, η απουσία σχεδιασμού και μελέτης των ενεργειών της, καθώς και η παντελής έλλειψη συγκρότησης ή ακόμη και απλής λογικής στις αποφάσεις που λαμβάνει.


Αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη εξαγγελία της περί συγχώνευσης του Ινστιτούτου Γεωλο-γικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Π.Α.Α.).


Με ποιά κριτήρια άραγε προωθείται η συγχώνευση αυτών των τριών φορέων ;


• Οργανωτικά, το μόνο κοινό τους σημείο είναι ότι ανήκουν απλά στο ίδιο Υπουργείο.


• Επιστημονικά, η μόνη συνάφεια του ΙΓΜΕ με το ΚΑΠΕ είναι η γεωθερμία, ενώ οριακή είναι η συνάφεια αντικειμένων του ΚΑΠΕ με το ΕΚΠΑΑ, κυρίως σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα εκπο-μπών CO2.


• Λειτουργικά το ΚΑΠΕ δεν έχει πλεονάζον προσωπικό, ενώ το ΕΚΠΑΑ έχει έλλειψη επιστημό-νων.


• Οικονομικά, πέραν του αναγκαίου εξορθολογισμού που πρέπει να γίνει στο μισθολογικό κόστος του ΙΓΜΕ, όσον αφορά το ΚΑΠΕ η λειτουργία του δεν επηρεάζει τον κρατικό προϋπολογισμό αφού κατά 85% είναι οικονομικά ανεξάρτητο.


Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, αντίστοιχοι φορείς λειτουργούν αυτόνομα, διότι η σπουδαιότητα της αποστολής τους είναι ιδιαίτερα νευραλγική για την οικονομική ανάπτυξη.


Άραγε, πως μπορεί να συμβαδίζει για την κυβέρνηση, από τη μία η στρατηγική σημασία του ορυ-κτού πλούτου ή η σπουδαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας και η περαιτέρω διείσδυση των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και από την άλλη η συγχώνευση και άρα η συρρίκνωση τόσο σημαντικών για την ανάπτυξη της χώρας φορέων ;


Πώς μπορεί να προχωρήσει σ' αυτή τη συγχώνευση δίχως συγκεκριμένο σχέδιο, μελέτη ή προ-γραμματισμό και το κυριότερο δίχως απλή λογική ;


Αποδεικνύεται, για ακόμη μια φορά, ότι η ασυνάρτητη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε δεν ξέρει, είτε φοβάται την έννοια της ανάπτυξης. Είναι προφανές ότι η έννοια αυτή δεν υπάρχει στο DNA της.


Διότι, διαχρονικά, το ΠΑΣΟΚ διαλέγει πάντα τον εύκολο δρόμο. Το δρόμο των οριζόντιων περι-κοπών και της ισοπέδωσης. Δρόμο που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...