Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Κλειδώνει το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον το επικαιροποιημένο πακέτο λιτότητας του Μεσοπρόθεσμου

Στα 4,74 δις. ευρώ διαμορφώνεται η "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο του έτους, με τα έσοδα να παραμένουν αναιμικά και τις δαπάνες να υπερβαίνουν κατά 1,2 δις ευρώ τον προβλεπόμενο στόχο.



Με αυτά τα δεδομένα μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τη Παγκόσμιας Τράπεζας.


Στην διάρκεια της Συνόδου πρόκειται να αποκρυσταλλωθούν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος για το οποίο η Τρόικα ζήτησε να ξαναγραφεί.


Το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο θα είναι «εμπροσθοβαρές» κάτι που θα επισπεύσει την εφαρμογή μιας σειράς από μέτρα που είχαν τοποθετηθεί για αργότερα.


Τα μέτρα αυτά σκοπεύει να ανακοινώσει την Δευτέρα η κυβέρνηση η οποία χθες ήρθε αντιμέτωπη με μία θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό ΠΑΣΟΚ για το πρώτο κύμα παρεμβάσεων στην ελληνική οικονομία που ανακοίνωσε.


Όπως έχει ήδη ενημερωθεί η Τρόικα από τα τεχνικά της κλιμάκια η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν βαδίζει όπως θα έπρεπε και οι παρεμβάσεις κρίνονται αναγκαίες.


Στο οκτάμηνο η υστέρηση των εσόδων υπολογίζεται στα 3,517 δισ. ευρώ ενώ η υπέρβαση των δαπανών ξεπερνά τα 1,2 δις. ευρώ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα έσοδα έχουν περιοριστεί σε 30,7 δις. ευρώ από 32,397 δις. ευρώ πέρυσι.


Οι φόροι κινούνται με αργούς ρυθμούς καθώς από τους άμεσους έχει καλυφθεί το 57,6% της χρονιάς ήτοι 11,836 δις. ευρώ και τους έμμεσους το 61,2% ή 18,5 δις. ευρώ. Το υψηλότερο ποσοστό 73,8% ή 1,9 δις. ευρώ εμφανίζει ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών και τη μεγαλύτερη υστέρηση οι φόροι ακινήτων καθώς έχει εισπραχθεί το 41% ήτοι 300 εκατ. με στόχο 732 εκατ. ευρώ.


Η πορεία των πρωτογενών δαπανών επιβεβαιώνει τις προηγούμενες ανησυχητικές προβλέψεις για υπέρβαση κατά τους τελευταίους μήνες του χρόνου. Στα 34 δις. ευρώ ευρώ διαμορφώνονται οι δαπάνες κατά το οκτάμηνο του έτους με ετήσιο στόχο αύξηση 0,7% έναντι των 32,6 δις. ευρώ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.


Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο ΟΑΕΕ και το ΤΑΠ -ΟΤΕ έχουν καλύψει την ετήσια επιχορήγηση, καθώς το μεν πρώτο έχει πάρει το 100% ή 800 εκατ. ευρώ και το δεύτερο το 101,8% ήτοι 560 εκατ. με πρόβλεψη 550 εκατ. ευρώ.


Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι απορροφήσεις και στο ΙΚΑ 93,1% ή 2.710 εκατ., ΝΑΤ 75,7% ή 855 εκατ. και ΟΓΑ 77,8% ή 3,578 δις. . Στον ΟΑΕΔ η επιχορήγηση φθάνει στο 51,6% ή 549 εκατ. με στόχο 1.064 εκατ. από το Μεσοπρόθεσμο.


Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 18,09 δις. ευρώ και είναι αυξημένο 22,1% σε σχέση με τα 14,81 δισ. του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010, υπερβολικά μακράν του ετήσιου στόχου μείωσης 3,9%.


Παρότι όμως είναι αυξημένο έχει συγκρατηθεί τεχνητά μέσω της δραστικής περικοπής των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς δεν έχει δαπανηθεί ούτε το 50%, μόλις 3,59 δισ., από την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου 7,55 δισ. για επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...