Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΑ

Συνεχίζεται η πτώση στο χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται αυτή την ώρα στις 813 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 2,07%. Τραγική η κατάσταση στις αποτιμήσεις των τραπεζών με τις τιμές των μετοχών τους κάθε ημέρα να σημειώνουν και χαμηλότερες τιμές. Ακόμη και η Εθνική, ο leader της Ελληνικής τραπεζικής αγοράς έχει υποστεί τρομακτικές απώλειες. Η τιμή της αυτή τη στιγμή στο ταμπλώ είναι στα 2,82 ευρώ με απώλειες 5%. Όλες οι τράπεζες βρίσκονται στο κόκκινο. Κανένα σημάδι ανάκαμψης, απεναντίας όλοι βλέπουν το μέλλον κατάμαυρο για την χρηματιστηριακή αγορά.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε σήμερα η υποτίμηση των Ελληνικών τραπεζών απο την Moody's κατά δύο κλίμακες.
Εν όψει της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελληνικής οικονομίας, της ενδεχόμενης αποτυχίας του roll over, της μετάδοσης του ιού της κρίσης σε όλη την Ευρωζώνη, οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, θα υποστούν άμεσες συνέπεις στα αποτελέσματά τους και ασφαλώς στην κεφαλαιακής των υποδομής. Τα θεμέλεια του τραπεζικού συστήματος είναι σε άμεσο κίνδυνο.
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οπίο αντμετωπίζουν η Ε.Ε. και όλα τα θεσμικά όργανά της. Η αδρανής στάση, οι συνεχείς δηλώσεις ότι τάχατες θα στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αντίθετα προβληματίζουν και δημιοργούν πανικό χάνοντας και κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στους πολιτικούς που εκπροσωπούν το σύστημα.
Ακόμη κι αν τελικά δοθεί η όποια λύση, τα τραύματα που έχουν δεχθεί οι τράπεζες είναι τόσο βαθειά που αμφιβάλλει κανείς αν θα αντιδράσουν.
Δεν θα συζητήσουμε αν και κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες και είναι άγνωστο αν θα υπάρξουν συνέπειες. Οι κοινωνικές δυνάμεις πια έχασαν τη δυναμική της απαίτησης να τιμωρηθούν όποιοι είχαν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.  Στο μυαλό του κάθενός είναι μόνο η εξασφάλιση της διαβίωσής του. Όλα τ΄άλλα πήγαν στην άκρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...