Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

.Μόλις ξέσπασε μία μίνι Κινεζική κρίση τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων

Η Shanghai Daily έχει σήμερα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σήμερα, σύμφωνα με το οποίο 7 μεγάλοι επιχειρηματίες στον κατασκευαστικό τομέα 'έφυγαν νύχτα' από την πόλη στις 12 Σεπτεμβρίου αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες υπαλλήλους άνεργους και εκατοντάδες εκατομμύρια χρέη απλήρωτα.



Πρόκειται για μία από τις συνέπειες αυτού που ονομάζεται Κινεζική Μαύρη Τράπεζα και που δεν είναι άλλο από ένα τεράστιο υπόγειο τραπεζικό σύστημα το οποίο αναπτύσσεται με εντυπωσιακού ρυθμούς από την ώρα που η κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει μία πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.


Οι τράπεζες προτιμούν κρατικές επιχειρήσεις όταν πρόκειται να δανείσουν χρήματα και έτσι όταν ιδιώτες επιχειρηματίες χρειαστούν δάνεια αναγκάζονται να πληρώσουν πολύ υψηλά επιτόκια από τα τρέχοντα στην αγορά. Αυτό σημαίνει πως αν ένας επιχειρηματίας βρεθεί ξαφνικά με σημαντικές δανειακές ανάγκες είναι υποχρεωμένος να μπει στο υπόγειο τραπεζικό σύστημα της Κίνας και να αρχίσει να πληρώνει τοκογλυφικά επιτόκια, οδηγούμενος, έτσι μοιραία στην πτώχευση.


Το πρόβλημα για τις τράπεζες που συμμετέχουν στο υπόγειο αυτό τραπεζικό σύστημα βέβαια είναι πως όταν ένας δανειολήπτης 'παρανόμου' δανείου πτωχεύσει, δε μπορούν να κάνουν τίποτα για να διεκδικήσουν τα δάνεια της και έτσι αναγκάζονται να γράψουν ζημίες. Αυτό, όμως, σημαίνει πως όποιος λάβει ένα υπόγειο δάνειο και τελικά διαπιστώσει πως 'δε βγαίνει' μπορεί απλά να μην το αποπληρώσει.


Τί θα συμβεί στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας, άραγε, αν χιλιάδες δανειολήπτες τόσο μεγάλων υπόγειων δανείων βρεθούν σε αδυναμία αποπληρωμής τους εξαιτίας μίας οικονομικής επιβράδυνσης ή της κατάρρευσης της αγοράς κατοικίας κλπ; Τότε, θα κάνουμε λόγο για μία κινεζική τραπεζική κρίση με άγνωστες επιπτώσεις στην εγχώρια και διεθνή οικονομία.


Ένας από του 'φυγάδες' επιχειρηματίες είναι ο Hu Fulin της Zhejiang Center Group, ιδιοκτήτης της πιο δημοφιλούς εταιρίας γυαλιών ηλίου της Κίνας, η οποία κατασκευάζει 20 εκ ζευγάρια το χρόνο και απασχολεί 3.000 υπαλλήλους. Ο ίδιος έχει επενδύσεις και στο real estate αλλά και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εξαιτίας του υπόγειου τραπεζικού συστήματος εκτέθηκε σε τεράστια δάνεια τα οποία τελικά δε μπόρεσε να αποπληρώσει και κατέληξε αυτός πάμπτωχος και οι τράπεζες χωρίς τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα χρήματα τους.


Η Shanghai Daily αναφέρει πως η Κίνα ζει τη δική της μίνι κρίση παρόμοια με αυτή των αμερικανικών τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων. Το ερώτημα είναι αν θα παραμείνει μικρή ή αν θα μεγαλώσει και στη δεύτερη περίπτωση σε ποιο βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...