Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

.Βόμβα: Συμφωνία.. με το ζόρι για επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών ύψους €108 δις

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης θα αναγκαστούν να βρουν κεφάλαια ύψους 108 δις ευρώ στους επόμενους έξι με εννέα για να προστατέψουν το τραπεζικό σύστημα με βάση συμφωνία που επετεύχθη από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ – Σύμφωνα με πηγές των FT τα φρέσκα αυτά κεφάλαια θα επιτρέψουν στις τράπεζες να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια στο 9% αφού πρώτα προβούν στην απαραίτητη απομείωση της αξίας των χαρτοφυλακίων τους ώστε να ενσωματωθούν οι απώλειες από αναδιάρθρωση χρέους των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και ιδιαίτερα της Ελλάδας.



Το αρχικό ύψος για την επανακεφαλαιοποίηση υπολογιζόταν στα 80 δις ευρώ αλλά νέα δεδομένα υποχρέωσαν στην αναπροσαρμογή του προς τα πάνω. Οι πηγές αναφέρουν πως η συμφωνία επετεύχθη με μεγάλη δυσκολία καθώς η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία προέβαλλαν ενστάσεις για την υποχρέωση αύξηση του επιπέδου κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών φοβούμενες τις συνέπειες στα κρατικά τραπεζικά συστήματα εξαιτίας πιθανής αδυναμίας πολλών τραπεζών να ανταπεξέλθουν.


Η νέα συμφωνία επιτάσσει την εποπτεία των κρατών ώστε η αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας να μην προκληθεί από τη μείωση των τραπεζικών δραστηριοτήτων ή του δανεισμού στην πραγματική οικονομία, κάτι το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί πρακτικά.


Η Angela Merkel μιλώντας μετά την επίτευξη της συμφωνίας ανέφερε: “Πιστεύω ότι οι ΥΠΟΙΚ έκαναν πρόοδο ώστε να πετύχουμε πιο φιλόδοξους στόχους μέχρι την Τετάρτη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...