Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί 114 δις. ευρώ αν λειτουργήσουν όλα καλά και 444 δις. ευρώ εάν όλα πάνε στραβά» - Όλα θα εξαρτηθούν από την Μέρκελ

Ενδεχόμενο φιάσκο του Βερολίνου θα ήταν καταστροφικό για την Αθήνα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επισημαίνοντας το κρίσιμο των διαπραγματεύσεων στη σημερινή Σύνοδος Κορυφής. Εάν δεν συμπράξουν οι Γερμανοί σε μία λύση που να κλείνει τελικά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα ευνοούσε τους αντιπάλους του αυστηρού προγράμματος λιτότητας.



Το βασικό θέμα αυτή τη στιγμή είναι το haircut που θα δεχτούν οι τράπεζες. Αν τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραιτηθούν από ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους από την Ελλάδα, το ποσό της απαιτούμενες βοήθειας μέχρι το 2020 θα μπορούσε να περικοπεί στο μισό. Αν οι τράπεζες αποποιηθούν του 60% των απαιτήσεών τους και λειτουργήσει το πρόγραμμα λιτότητας, θα χρειαστούν μόνο 114 δισ. ευρώ από χρήματα των εθνικών προϋπολογισμών για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Αν δεν πετύχει αυτό, τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο στην ευρωζώνη. Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ έχουν ήδη υπολογίσει πόσα χρήματα τότε θα έπρεπε να χορηγήσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα: 444 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, όλοι γνωρίζουν ότι η κρίση χρειάζεται λύση, αλλιώς η παγκόσμια οικονομία απειλείται με διάλυση. Είναι σαφές ότι, αν η Μέρκελ δεν στηριχθεί από τους δικούς της, θα εμφανιστεί το βράδυ στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της ΕΕ ως αποδυναμωμένη καγκελάριος. Σε μία περίοδο, κατά την οποία το ζητούμενο για την ίδια είναι να δείξει ηγετικό προφίλ στην ευρωζώνη, κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε.


Την ίδια ώρα, εδώ και εβδομάδες ο Νικολά Σαρκοζί ασκεί έντονες πιέσεις. Θέλει να υπάρξει αποτέλεσμα στην ευρω-διάσωση πριν από τη σύνοδο του G 20 τον Νοέμβριο στις Κάννες, μια μεγάλη, οριστική λύση. «Αν δεν καταλήξουμε σε απόφαση, πεθάναμε», δήλωσε ο Σαρκοζί πρόσφατα, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...