Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. ΥΦΕΣΗ 3%. ΕΛΛΕΙΜΜΑ 9%. ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων τους για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012, προχώρησαν κυβέρνηση και Τρόικα.



Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, Ευάγγελος Βενιζέλος, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ Ματίας Μορς της Ε.Ε. και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, συμφώνησαν ότι η ύφεση του χρόνου θα είναι χειρότερη απ’ ότι είχαν προβλέψει αρχικά και θα φτάσει το 3%.


Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις αρχές του μήνα έκανε λόγο για ύφεση 2,5% του ΑΕΠ από 5,5%φέτος.


Εκτός από την ύφεση, επί το δυσμενέστερο θα αλλάξει και ο στόχος για το έλλειμμα αφού η Τρόικα εξακολουθεί να δυσπιστεί με την απόδοση που θα έχει το πρόσφατο «πακέτο» των παρεμβάσεων. Κυρίως από την πλευρά των εσόδων.


Οι ξένοι εκτιμούν ότι η απόδοση που θα έχουν τα νέα μέτρα δεν θα ξεπεράσουν τα 6 δις. ευρώ. Εν αντιθέσει με την κυβέρνηση που κάνει λόγο για 7 δις. ευρώ.


Οι εκτεταμένες όμως απεργιακές κινητοποιήσεις από τους θιγόμενους κλάδους κάνουν την Τρόικα να ανησυχεί. Ως εκ τούτου έχουν αρχίσει να πιέζουν για νέα μέτρα από την στιγμή που το φετινό έλλειμμα , εξαιτίας της αστοχίας των εσόδων θα εξακοντιστεί στο 9%.


Τα νεότερα δημοσιονομικά δεδομένα θα αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2012 που έχουν ξεκινήσει να συντάσσουν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.


Ο νέος προϋπολογισμός τελεί υπό την αυστηρή εποπτεία της των ελεγκτών της Τρόικας και αναμένει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το ποσοστό απομείωσης των ελληνικών ομολόγων.


Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα περιληφθεί και στο νέο προϋπολογισμό, ο οποίος, θα διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με το προσχέδιο.


Ενδεχομένως τούτο να παρατείνει την ημερομηνία κατάθεσης του που έχει ανακοινωθεί για τις 31 Οκτωβρίου, από την στιγμή που θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι αποφάσεις του προγράμματος της εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).


Από την στιγμή που οι αποφάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους καθυστερούν στο Γενικό Λογιστήριο αδυνατούν να υπολογίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το2012.


Σε κάθε περίπτωση αυτές θα είναι αυξημένες εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης και των καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.


Την δυσκολία αναγνωρίζει και η τρόικα καθώς στην ανακοίνωση που εξέδωσε παραπέμπει στις αναθεωρημένες αποφάσεις της21ης Ιουλίου. Μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσει το τοπίου του χρέους για την Ελλάδα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων χωρίς την συμμετοχή των ιδιωτών το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καλύψει για τόκους και χρεολύσια περίπου 70 δις. ευρώ το 2012.


Εφόσον, όμως , τεθούν σε ισχύ οι αποφάσεις της 21ηςΙουλίου και τα ελληνικά ομόλογα κουρευτούν κατά 21% τότε οι δανειακές ανάγκες για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα ξεπεράσουν τα 80 με 90 δις. ευρώ!


Την επισήμανση αυτή έκανε στο «bankingnews» αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος, τόνισε ακόμη ότι εφόσον η Ελλάδα εξασφαλίσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 109 δις. ευρώ από τον μηχανισμό της ευρωζώνης τότε θα έχει εγγυημένη χρηματοδότηση μέχρι το 2020.


H εβδομάδα που ξεκινά είναι πλέον κρίσιμη επισημαίνει το ίδιο στέλεχος καθώς εκκρεμεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η έκθεση της τρόικα και η Σύνοδος Κορυφής που θα προκαλέσει τη διεύρυνση του PSI και την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ.


Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου σηματοδοτεί όχι μόνο την εκταμίευση της έκτης δόσης, αλλά και την πλήρη ανατροπή στο εργασιακό τοπίο με την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι και τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου.


Η αγωνία κορυφώνεται στο οικονομικό επιτελείο, καθώς ανήμερα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ανακοινωθεί η έκθεση της τρόικας από την 5η αξιολόγηση.


Μπορεί οι ξένοι να δίνουν την έγκριση τους για την εκταμίευση της δόσης των 8 δις. ευρώ, αλλά η έκθεση τους αναμένεται να βρίθει από αιχμές ως προς τις καθυστερήσεις που υπήρξαν: Στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, στις δημοσιονομικές αστοχίες (1,8 δις. ευρώ η υστέρηση των εσόδων, 1 δις. ευρώ η υπέρβαση των δαπανών στο 9μηνο) και στις ιδιωτικοποιήσεις.


Τα μαρτύρια, πάντως, δεν πρόκειται να σταματήσουν, αφού της εκταμίευσης της έκτης δόσης αναμένεται να ξανάρθει η τρόικα στην Αθήνα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο βοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...