Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Κούρεμα» 50% στις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα προωθεί το Υπ. Οικονομικών – Αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών - Στο 20% μειώνεται ο ΦΠΑ

«Κούρεμα» στα ποσά των δόσεων που προβλέπει η ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.



Η μηνιαία δόση των 500 ευρώ πρόκειται να μειωθεί στα 250 ευρώ, σύμφωνα με τροπολογία η οποία πρόκειται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στην Βουλή.


Η μείωση κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της αδυναμίας χιλιάδων πολιτών να πληρώσουν μέσα στην κρίση ένα τέτοιο ποσό οφειλής- εκτός των άλλων έκτακτων εισφορών που τους περιμένουν - για να μπορέσουν να πάρουν φορολογική ενημερότητα.


Πρόκειται για μία κίνηση η οποία όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών θα έχει θετική επίδραση στις εισπράξεις του Δημοσίου, οι οποίες πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φετινό εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η « μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού προσεγγίζει τα 3 δις. ευρώ, με την τρόικα να ανησυχεί ιδιαίτερα για αυτή την κατάσταση.


Στο τομέα υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων θα συμβάλουν και οι ιδιώτες, δικηγορικά γραφεία και ελεγκτικές εταιρίες, που θα αναλάβουν τον έλεγχο των 10.000 φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας.


Εκτιμούν ακόμη ότι οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με τα φορολογικά μέτρα που προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (εισφορά αλληλεγγύης, μείωση αφορολόγητου, τέλος επιτηδεύματος, περικοπές μισθών ) θα καλύψουν μέρος της υστέρησης στα κρατικά ταμεία.


Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν και αλλά εισπρακτικά μέτρα τα οποία θα έρθουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση με σκοπό να κατατεθεί τέλος Νοεμβρίου στην Βουλή.


Μεταξύ αυτών είναι η αυτοτελή φορολόγηση (έως 20%) των εισοδημάτων από ελεύθερα επαγγέλματα και ατομικές επιχειρήσεις με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, η επιβολή προστίμων στους καταναλωτές που δεν ζητούν αποδείξεις και το καθιέρωση ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» για όλους τους πολίτες.


Ειδικά για το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», ο προσδιορισμός του διαθέσιμου δηλωμένου εισοδήματος κάθε νοικοκυριού θα γίνεται επί τη βάση, όχι μόνο της δήλωσης αλλά και διαφόρων διασταυρώσεων και αλγοριθμικών κριτηρίων. Έτσι θα τεκμηριώνεται πλήρως, τόσο ως προς το μέρος της κατανάλωσης, όσο και ως προς το μέρος της αποταμίευσης.


Από τη νέα χρονιά υποχρεωτική θα είναι η χρήση της φοροκάρτας. Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις, στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για την επιβολή προστίμου σε όσους καταναλωτές εντοπίζονται από τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ να μην έχουν μαζί τους αποδείξεις από αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών.


Το ύψος του προστίμου δεν θα συναρτάται από το ύψος των αγορών, αλλά θα είναι αυτοτελές και θα ανέρχεται στα 100 ευρώ.


Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα έσοδα από ατομικές επιχειρήσεις θα προβλέπεται η επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% (ή και 25%) στα κέρδη.


Οι αγρότες θα υποχρεωθούν να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν, όπως και οι επιτηδευματίες.


Ακόμη, εξετάζει τα να υπάρξει σημαντική μείωση του ορίου πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης (σήμερα το όριο είναι 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα) και να διαμορφωθεί από 5.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ.


Σε ότι αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, προωθείται η απόφαση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε ορισμένα «ακριβά» νησιά του Αιγαίου όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος κ.ά.


Στα ακίνητα, προωθείται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η εξίσωσή τους με τις λεγόμενες αγοραίες τιμές, που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους ιδιοκτήτες και την κτηματαγορά, ενώ «αντισταθμιστικά» μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις δεν εκτιμάται ότι θα προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο.


Ακόμα, επί τάπητος είναι η επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης και στα εισοδήματα από ακίνητα.


Τέλος, για τον ΦΠΑ πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση του κατά 3 μονάδες σε 20% από 23% που είναι σήμερα.


Τούτο θα έχει εφαρμογή μόνο για τον ανώτερο συντελεστή. Αρχικά εξετάστηκε ταυτόχρονη μείωση και του χαμηλού συντελεστή από 13% σε 10%, ωστόσο υπολογίζεται ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ, καθώς το 70% των εσόδων από ΦΠΑ προέρχονται από τον χαμηλό συντελεστή, στον οποίο υπάγονται τα τρόφιμα.


Στο τραπέζι έπεσε και πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 15% και 18%, ωστόσο επίσης απορρίφθηκε, καθώς θα προκαλούσε σαρωτικές ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων.


Εφόσον ο ΦΠΑ μειωθεί σε 20% από το 2012, με αυτόν τον συντελεστή θα επιβαρύνονται, μεταξύ άλλων, τα καύσιμα, η ένδυση, η υπόδηση, η αγορά αυτοκινήτου, τα αλκοολούχα ποτά, τα είδη οικιακής χρήσης, οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.


Στον ίδιο συντελεστή θα βρεθεί και ο κλάδος της εστίασης, ο οποίο τον Σεπτέμβριο δέχθηκε το «χτύπημα» της αύξησης του φόρου από το 13% στο 23%.


Τρόφιμα, τιμολόγια ΔΕΚΟ, εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς όπως και άλλα αγαθά θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στον ΦΠΑ 13%.


Οι συζητήσεις για την οριστικοποίηση των νέων φορολογικών ρυθμίσεων θα ξεκινήσουν με την επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου από τις Βρυξέλλες και αφού θα έχει κάτσει η «σκόνη» από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...