Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Bενιζέλος: Από το νέο έτος και μετά το haircut στο ελληνικό χρέος το δημοψήφισμα - Συνάντηση Παπούλια - Σαμαρά την Τρίτη - Τι απαντά η αντιπολίτευση

"Δημοκρατικά εκτονωτική και λυτρωτική διαδικασία" χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος την απόφαση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι "ναι ή όχι στο νομοσχέδιο για τη νέα δανειακή σύμβαση, διαδικασία η οποία θα πραγματοποιηθεί από το νέο έτος και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το haircut στο ελληνικό χρέος", γνωστοποίησε ο κ. Βενιζέλος.


"Ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί και να αξιολογήσει. Ο Έλληνας μπορεί αν πει και όχι εν γνώσει των συνεπειών της κάθε απάντησης. Βρισκόμαστε υπό καθεστώς εθνικού, κοινωνικού και πολιτικού αδιεξόδου. Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης θα διαπραγματευτούμε σκληρά και ενωμένοι. Χρειαζόμαστε την αντιπολίτευση", σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.


"Το δημοψήφισμα θα γίνει γιατί πρέπει να εκφραστεί ο λαός με έναν άμεσο τρόπο. Τώρα είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Τώρα μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα", πρόσθεσε. "Η χώρα ζει ένα δράμα που δεν αντέχει να βιώνει. Πρέπει να επέλθει η κάθαρση, να ξαναγνωριστούμε ως έθνος για να οργανώσουμε τη φυγή προς τα εμπρός, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.


Αμέσως μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς ζήτησε εκτάκτως συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Η συνάντηση Παπούλια - Σαμαρά θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης.


"Κάτω η κυβέρνηση. Εκλογές τώρα. Όχι στον ωμό εκβιασμό και την ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού. Ο εκβιασμός δεν θα περάσει", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος.


Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αναφέρει ακόμη τα εξής: "Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση. Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί με έναν αντιδραστικό νόμο και βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τη θέση του ΚΚΕ με εκείνη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, παρότι αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης ταυτίζεται με της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των παρατρεχάμενών τους. Εκλογές τώρα. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να τις επιβάλλουν και να τις υποδεχθούν με μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Με τη δράση και την ψήφο τους να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων".


Για τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την προαναγγελία του Πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός είναι σε απελπισία, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να υπάρξει μια συντριπτική υπέροχή του 'όχι' στην υποτέλεια. Διερωτήθηκε μάλιστα τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση ο κ. Παπανδρέου και αν θα παραιτηθεί.


"Για μια ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια για να διασώσει το μέλλον το δικό του και του ΠΑΣΟΚ", επισημαίνει από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμμαχία, με αφορμή την προαναγγελία δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση. Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι "για αυτή τη μικροκομματική στόχευση θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές της" και τονίζει ότι "είναι καλύτερα αντί να ζητήσουμε από το λαό να πει τι 'δεν θέλει'', να ζητήσουμε να επιλέξει τι θέλει μέσα από εθνικές εκλογές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...