Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Η Τουρκία δεν παράγει, αλλά καταναλώνει ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ένταση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας ήταν το θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία της Ύπατης Εκ-προσώπου, κας Ashton και του αρμοδίου επιτρόπου για τη διεύρυνση, κ. Füle. Η συζήτηση προκλήθηκε μετά από πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Είναι η πρώτη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004 με θέμα τη στάση της Τουρκίας κατά της Κύπρου.


Ο επίτροπος Füle ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "Δεν έχω πρόβλημα με μια ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική -εφόσον αυτή είναι υπεύθυνη. Όμως έχω πρόβλημα με την ανεύθυνη πολιτική. Οι απειλές εναντίον κράτους μέλους συνιστούν ανεύθυνη πολιτική που πρέπει να καταδικάζεται. Έτσι, αυτή η πολιτική καταδικάζεται και θα καταδικάζεται." Επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται δίπλα σε ένα κράτος μέλος όταν αμφισβητούνται κυριαρχικά του δικαιώματα προσθέτοντας ότι "το θέμα των απειλών δεν είναι διμερές, είναι ευρωπαϊκό" και ότι "η διαδικασία ένταξης είναι απογοητευτική".


Ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας εκ μέρους του ΕΛΚ, σημείωσε ότι η χρήση απειλών, στρατιωτικών συμπε-ριλαμβανομένων, είναι διαχρονικό συστατικό στοιχείο της εξωτερικής της πολιτικής της Τουρκίας. "Αυτό επιβεβαιώνει η κλιμάκωση των αντιδράσεων και απειλών της Άγκυρας κατά της άσκησης του νόμιμου και κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι λογικό ούτε δίκαιο να "πληρώσει" την παράνομη κατοχή τμήματος του εδάφους της με αναστολή άσκησης των δικαιωμάτων της".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...