Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Πρόστιμο για τα τυχερά παιχνίδια εξαιτίας της κυβερνητικής ανεπάρκειας

«Το ποσό που κατέβαλε η Ελλάδα συνεπεία καταδίκης της στην υπόθεση C-109/08 ανερχόταν τον Ιούλιο του 2011 σε 24.917.520 ευρώ» απαντά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ.Ιωάννη Τσουκαλά. Πρόκειται για την περί-φημη υπόθεση με τα «φρουτάκια» και την καταδίκη της Ελλάδας εκ μέρους του Δικαστηρίου της Ευρωπα-ϊκής Ένωσης για την αδυναμία της να ψηφίσει και να εφαρμόσει ένα σχετικό νόμο συμβατό με την Ευρω-παϊκή νομοθεσία.


Η υπόθεση, ωστόσο, ακόμη δεν έχει κλείσει και πρόστιμα ύψους ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ εξακο-λουθούν να καταβάλλονται (ή να παρακρατούνται από τα κοινοτικά κονδύλια) σε μηνιαία βάση.


Ο κος Μπαρόζο, στην απάντησή του, δίνει και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση. Σύμφωνα με τον κο Μπαρόζο, «τον Απρίλιο του 2011, οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν νομοσχέδιο περί τυχερών παιχνιδιών το οποίο αποσκοπούσε στην τροποποίηση του ισχύοντος νόμου ώστε αυτός να συμμορφώνεται προς την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Ιούλιο του 2011, η Επιτροπή απέστειλε στις ελληνικές αρχές εμπεριστατωμένη γνώμη και παρατηρήσεις στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας κοι-νοποίησης σύμφωνα με την οδηγία 98/34/EΚ. Οι ελληνικές αρχές απάντησαν στην εμπεριστατωμένη γνώ-μη και τις παρατηρήσεις της Επιτροπής στις 3 Αυγούστου 2011. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξετάζουν επί του παρόντος την απάντηση των ελληνικών αρχών».


Ο κος Μπαρόζο σημειώνει ότι «το ύψος των προστίμων που κατέβαλαν τα κράτη μέλη συνεπεία καταδίκης τους από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ, για την περίοδο από το 2000 (πρώτη είσπραξη) έως τον Ιούλιο του 2011 ανερχόταν σε 124.823.458 ευρώ». Είναι εντυπω-σιακό ότι από το ποσό αυτό τα 30 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Εκτός της χώρας μας, μόνο η Γαλλία και η Πορτογαλία έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμα για την αδυναμία τους να συμμορφωθούν με καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.


Σύμφωνα με τον κο Μπαρόζο, «προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του ελλείμματος μεταφοράς της νομοθεσίας της ΕΕ από την Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2010 δημιουργήθηκε Γραφείο Διεθνών και Ευ-ρωπαϊκών Υποθέσεων, το οποίο τέθηκε πλήρως σε λειτουργία από τα μέσα Ιουλίου 2010. Το Γραφείο αυτό λειτουργεί υπό την αιγίδα του Έλληνα πρωθυπουργού με σκοπό την κάλυψη του μακροχρόνιου ελλείμμα-τος μεταφοράς της νομοθεσίας της ΕΕ από την Ελλάδα, το οποίο οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων εθνικών φορέων που είχαν αναλάβει τη μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ». Ο κος Μπαρόζο εκτιμά ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα στον τομέα της μεταφοράς της νομοθεσίας της ΕΕ θα αποφέρουν σύντομα καρπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...