Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

.Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας για τελική λύση στο θέμα της Ελλάδας, δήλωσαν Μέρκελ και Σαρκοζί

Η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει την οριστική λύση για το ζήτημα και βάσει αυτής θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της η Ευρωζώνη, δήλωσαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Οι δύο ηγέτες, μετά το πέρας της συνάντησής τους, τόνισαν ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία για το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών -χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες-, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξουν πρόταση για την τροποποίηση Συνθηκών και του συμφώνου Σταθερότητας.


Ανακοίνωσαν ότι το τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου, μετά τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΕ (Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup, 17 και 18 του μηνός) και πάντως έως τη σύνοδο της G20 στις Κάννες (3 και 4 Νοεμβρίου).


Ειδικότερα, για το θέμα της Ελλάδας, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με την τρόικα, από την οποία αναμένεται η έκθεση προόδου. Όπως είπε, ελπίζει ότι στην έκθεση της τρόικας θα υπάρχουν συμπεράσματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν την τελική λύση για το ελληνικό ζήτημα.


Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της Ευρωζώνης και θα βρεθεί λύση που να διασφαλίζει της σταθερότητα της Ευρωζώνης και τη μόνιμη λύση στο πρόβλημα της Ελλαδας.
Όσον αφορά στο θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δώσουμε τα αναγκαία κεφάλαια στις τράπεζες».
Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν «να εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια, τα οποία να γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές. Θα ρωτήσουμε όλες τις σχετικές αρχές ώστε να επιβεβαιώσουμε πως ό,τι κάνουμε είναι βιώσιμο».


Επί του θέματος, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών υπάρχει «απόλυτη συμφωνία με τη Γερμανία και ως προς τους τρόπους και ως προς τον σκοπό».


Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε πως δεν υπάρχει διαφωνία για το EFSF, προσθέτοντας πως «υπάρχουν κάποιες τεχνικές προτάσεις πάνω στις οποίες θα συνεργαστούμε».


Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πλήρη επίγνωση των ευθυνών τους και πως θα δοθεί μια βιώσιμη απάντηση στο θέμα της κρίσης στην Ευρωζώνη πριν από το τέλος του μήνα.


Ο Νικολά Σαρκοζί μίλησε για πρόταση προς τους εταίρους που να ενισχύει την οικονομική διακυβέρνηση, ώστε το ευρωπαϊκό σύστημα να καταστεί πλήρως λειτουργικό.


Η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει εισήγηση για αναθεώρηση Συνθηκών. Όπως είπε, η Γαλλία και η Γερμανία θα προτείνουν «σημαντικές τροποποιήσεις» των ευρωπαϊκών συνθηκών, προσθέτοντας πως τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης «ολοκλήρωσης της ευρωζώνης», ενώ υπογράμμισε πως «ο σκοπός είναι να έχουμε μια πιο στενή και δεσμευτική συνεργασία των χωρών της ευρωζώνης» προκειμένου να αποφευχθούν ολισθήματα προϋπολογισμών.


Ανέφερε, ακόμη: «Η απόφαση για ένα κοινό νόμισμα χρειάζεται ένα θεμέλιο και μέσα σε αυτήν την κρίση αποδείχθηκε ότι δεν επαρκεί το θεμέλιο. Χρειάζεται πιο ουσιαστική τοποθέτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας, χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη».


Η ίδια, σχετικά με το EFSF, τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε αναμονή των ψηφοφοριών στα κοινοβούλια των χωρών - μελών, ώστε να καταστεί λειτουργικό το EFSF, κάτι που θα διασφαλίσει την σταθερότητα του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...