Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Οι λανθασμένοι χειρισμοί του δημοσίου θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε κρατικοποίηση και θα τις μετεξελίξουν σε ζόμπι – Λάθος δρόμος η εμμονή με τις κοινές μετοχές και οι πολιτικοί εκβιασμοί – Αποδεκατίζουν τις τράπεζες και ναρκοθετούν την οικονομία…

Η πιθανή κρατικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που εκ των πραγμάτων θα προσφύγει στο ΤΧΣ καθώς θα χρειαστεί κατά μέσο όρο 16-18 δις ευρώ νέα κεφάλαια θα το μετεξελίξει σε ζόμπι.

Το ελληνικό δημόσιο και αυτό είναι παγκοίνως γνωστό και αποδεκτό απέτυχε να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά και οδήγησε την Ελλάδα σε ελεγχόμενη – επιλεκτική χρεοκοπία selective default.
Το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε από τις ελληνικές τράπεζες πάνω από 52 δις ευρώ και η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών υπέπεσε σε ένα σοβαρότατο ατόπημα.
Η προκλητική δήλωση «μεταξύ τραπεζιτών και έθνους προτάσσουμε το έθνος» αποτελεί προσβολή στην κοινή λογική και νοημοσύνη.
Όταν ο Παπακωνσταντίνου ως πρώην υπουργός οικονομικών, ο Σαχινίδης ως υφυπουργός και ο Βενιζέλος ως υπουργός προέτρεπαν να αγοράσουν οι τράπεζες ομόλογα και έντοκα γραμμάτια κορόιδευαν τους δανειστές τους, τους εξαπατούσαν.
Πως μπορεί να εκγλυφθεί το γεγονός ότι οι τράπεζες που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες είναι οι ελληνικές τράπεζες;
Προφανώς γιατί κατείχαν τα περισσότερα ομόλογα και ποια ήταν η μέριμνα του ελληνικού δημοσίου πως προστατεύει τις τράπεζες κρατικοποιώντας το σύστημα.
Ο υπουργός οικονομικών Ε. Βενιζέλος δήλωσε στην συνέντευξη τύπου χθες 27 Οκτωβρίου ότι «οι τράπεζες αν προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν με κοινές μετοχές. Ωστόσο αν υπάρχουν άλλοι τρόποι που δεν θα επιδράσουν στο χρέος θα εξεταστούν»
Οι κίνδυνοι από την κρατικοποίηση
Ορισμένοι εσφαλμένα υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες κρατικοποιούμενες θα εξυγιανθούν.
Ωστόσο σημειώνουμε ότι οι μεγάλες ζημίες των τραπεζών προέρχονται από τα δάνεια που έδωσαν στο κράτος δηλαδή τα ομόλογα.
Το ελληνικό δημόσιο οδήγησε τις τράπεζες σε κεφαλαιακό αδιέξοδο και τώρα εμφανίζει ως ο ρυθμιστής της εξυγίανσης των τραπεζών;
Το τι θα συμβεί στις τράπεζες που θα κρατικοποιηθούν μπορεί να το δει κανείς στην Proton bank.
Η τράπεζα έχει εξυγιανθεί, έχει κεφάλαια αλλά ποιο είναι το παραγόμενο τραπεζικό της έργο;
Μηδέν ή σχεδόν μηδέν.
Οι τράπεζες που θα κρατικοποιηθούν θα υποστούν ριζική αναδιάρθρωση με μείωση κόστους προσωπικού και στοιχείων ενεργητικού.
Οι τράπεζες που θα κρατικοποιηθούν θα μετατραπούν σε τράπεζες ζόμπι απλά τραπεζικά μορφώματα χωρίς παρουσία στην αγορά, χωρίς παρέμβαση απλά θα συντηρούν τις καταθέσεις χωρίς να προσφέρουν το ελάχιστο στην ανάπτυξη.
Οι τράπεζες που δυνητικά θα κρατικοποιηθούν θα είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη η οποία έχει πλήρως εγκαταλειφτεί.


Οι λάθος εκτιμήσεις


Στην συνέντευξη του ο Ε. Βενιζέλος υπουργός οικονομικών της Ελλάδος τόνισε ότι δεν κατανοεί την κριτική που δέχεται για τις τράπεζες και τους τραπεζίτες.
Το ζήτημα δεν είναι οι τραπεζίτες και οι βασικοί μέτοχοι αλλά η αντιμετώπιση με αντικειμενικά κριτήρια της πραγματικότητας.
Οι τράπεζες δεν νοσούν γιατί οι διοικήσεις έσφαλαν αλλά γιατί φορτώθηκαν το πιο τοξικό προϊόν του πλανήτη τα ελληνικά ομόλογα.
Είναι ακατανόητο είναι αδιανόητο οι τράπεζες επειδή δάνεισαν το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος να βάλλονται με αυτό τον τρόπο.
Η κρατικοποίηση πρέπει να αποφευχθεί όχι για να διασώσουν οι τραπεζίτες τις καρέγλες τους αλλά για να διασφαλιστεί η λειτουργία της αγοράς και των τραπεζών.
Οι διοικήσεις των τραπεζών καλές, κακές μέτριες είναι σίγουρα πολύ καλύτερες από το αποτυχημένο management του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...