Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Οι δύο μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της χώρας ΑΤΕ και ΤΤ έμειναν χωρίς κεφάλαια με υπαιτιότητα του δημοσίου

Οι δύο μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της χώρας ΑΤΕ και ΤΤ έμειναν χωρίς κεφάλαια με υπαιτιότητα του δημοσίου – Να αλλάξει το καταστατικό του ΤΧΣ και να δέχεται και κρατικές τράπεζες…..

Το ελληνικό δημόσιο με τους χείριστους σχεδιασμούς του κατάφερε να αφήσει κεφαλαιακά έκθετες τις δύο κρατικές τράπεζες την ΑΤΕ και το ΤΤ.
Αν έρθει haircut 39% όπως εκτιμά το IIF (αναφέρεται 35% και 50%) η ΑΤΕ θα εγγράψει ζημία 1,85 δις ευρώ και το ΤΤ ζημία 1 δις ευρώ. Επειδή οι τράπεζες έχουν ήδη διενεργήσει haircut 21% αυτό σημαίνει ότι οι νέες απομειώσεις θα φθάσουν για την ΑΤΕ τα 850 εκατ και το ΤΤ περίπου τα 450 εκατ ευρώ.
Με δεδομένο ότι η ΑΤΕ διαθέτει 439 εκατ κεφάλαια και το ΤΤ 621 εκατ ευρώ είναι καταφανές ότι οι δύο μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες μένουν χωρίς κεφάλαια.
Οι λύσεις είναι δύο 1)το ελληνικό δημόσιο με λύσεις ημίμετρα να τονώσει κεφαλαιακά τις τράπεζες ήδη σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 300-350 εκατ ευρώ 2)Να ζητήσει το δημόσιο ως βασικός μέτοχος να τροποποιηθεί το καταστατικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να δέχεται και κρατικές τράπεζες.
Το Ταμείο δεν δέχεται κρατικές τράπεζες με το αιτιολογικό ότι το δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που ελέγχει.


Τι συμβαίνει με το ΤΤ;


Η χρηματιστηριακή κατακρήμνιση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το οποίο έφθασε να αποτιμάται συνολικά 110 εκατ ευρώ έχει σαφή αιτιολογία.
Διαθέτει 605 εκατ κεφάλαια ενώ η έκθεση του στο ελληνικό χρέος φθάνει τα 5,5 δις ευρώ.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρέθηκε λόγω της υφής των στοιχείων ενεργητικού του και της πλεονάζουσας ρευστότητας - που φθάνει τώρα τα 1,4 δις ευρώ - να επενδύει σημαντικά κεφάλαια σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Στο παρελθόν λόγω ομολόγων κατέγραψε σημαντικά κέρδη αλλά στην τρέχουσα συγκυρία θα καταγράφει σημαντικότατες ζημίες.
Οι ζημίες αυτές προφανώς προέρχονται από το haircut που επιβλήθηκε στο χρέος καθώς τα 5,5 δις ευρώ ομόλογα έχουν μεταφερθεί κατά βάση σε χαρτοφυλάκια που δεν επιδρούν στην καθαρή θέση.
Τα 5,5 δις ευρώ δεν αποτελούν στο σύνολο τους τον δυνητικό κίνδυνο για το ΤΤ καθώς περί τα 1,63 δις ευρώ είναι έντοκα τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε haircut
Το ΤΤ συμμετείχε στο PSI με 3,123 δις ευρώ ομόλογα που ήταν η ονομαστική τους αξία αλλά η εύλογη διαμορφώνεται στα 1,890 δις ευρώ κατά μέσο όρο haircut 40% ή συνολικό μέγεθος 1,23 δις ευρώ ζημία. Το ΤΤ ενέγραψε ζημία 574 εκατ ευρώ λόγω του haircut 21%.
Το ΤΤ διαθέτει όμως και επιπλέον 2,950 δις ομόλογα τα οποία δεν συμμετείχαν στο PSI εκ των οποίων 1,63 δις έντοκα γραμμάτια και 789 εκατ ομόλογα λήξης μετά το 2020.
Αν το haircut στα ομόλογα φθάσει το 50% είναι προφανές ότι η ζημία που θα υποστεί το ΤΤ θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ εξαιρώντας τα 1,65 δις ευρώ έντοκα γραμμάτια τα οποία δεν θα ενταχθούν σε haircut.
Πως μεταφράζεται αυτή ζημία; Το ΤΤ θα μείνει χωρίς κεφάλια στην κυριολεξία καθώς τα 605 εκατ καθαρή θέση του Ταμιευτηρίου δεν θα είναι επαρκή.
Το κομβικό ερώτημα είναι το ΤΤ θα ζητήσει από τον βασικό μέτοχο το κράτος να καλύψει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου;
Το ελληνικό δημόσιο μαζί με τα ΕΛΤΑ κατέχουν 44% αλλά το κράτος δεν έχει κεφάλαια για να επενδύσει σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Το ΤΤ θα προσφύγει στο ΤΧΣ; Δεν μπορεί καθώς το καταστατικό του Ταμείου αναφέρει ότι οι κρατικές τράπεζες θα στηρίζονται από τους βασικούς τους μετόχους δηλαδή το κράτος.
Θα πωληθεί; Είναι αδύνατο;
Τι θα συμβεί τελικά;
Μπορεί να υλοποιηθεί μια αύξηση κεφαλαίου από το κράτος και ταυτόχρονα να ζητηθεί από το ΤΧΣ να στηρίξει με επιπλέον κεφάλαια, κοινώς να προσφύγει το ΤΤ στο ταμείο.
Για να προσφύγει στο Ταμείο θα προηγηθεί συνεννόηση με την Τρόικα ώστε να δώσει το πράσινο φως στο Ταμείο καθώς το καταστατικό του δεν επιτρέπει προσφυγή κρατικών τραπεζών.
Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί όλα θα εξαρτηθούν από το αν υπάρξει και τι κλίμακας νέο haircut.
Η αγορά όμως καραδοκεί και κατανοεί ότι αν το haircut στα ομόλογα είναι μεγάλο το ΤΤ θα μείνει χωρίς κεφάλαια και θα ανακύψει μείζον ζήτημα συνολικά για το τραπεζικό σύστημα


Τι συμβαίνει με την ΑΤΕ Bank


Λύση ημίμετρο μελετά ο βασικός μέτοχος της ΑΤΕ το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 89,7% ώστε να διευθετήσει το μείζον κεφαλαιακό ζήτημα της ανεπαρκούς κεφαλαιακά τράπεζας.
Η ΑΤΕ έμεινε χωρίς κεφάλαια κατ΄ ουσία μετά την εμπλοκή της στην αναδιάταξη του χρέους. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατάρρευσαν με το core tier 1 στο 4,3% και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 5,7%. H TτΕ ζητάει Core tier 1 στο 10% άρα η τράπεζα χρειάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 700 εκατ με 1 δις ευρώ.
Με βάση πηγή στο υπουργείο Οικονομικών η μόνη λύση που μπορεί να εξεταστεί αυτή την περίοδο είναι το ελληνικό δημόσιο να μπορεί να συγκεντρώσει από τα ευρώ που δεν του περισσεύουν 300 -350 εκατ ευρώ ώστε η τράπεζα να επιτύχει τον ελάχιστον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8% έτσι ώστε να μπορεί να κάνει χρήση και του ELA από την ΤτΕ.
Με τα κεφάλαια αυτά τα οποία θα συγκεντρωθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου το ελληνικό δημόσιο θα αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό συμμετοχής του πάνω δηλαδή από το 89,7%.
Πηγή στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι μπορεί να τεθεί και θέμα εξόδου της μετοχής από το ΧΑ αλλά ίσως ακόμη ένα τέτοιο ενδεχόμενο να μην είναι της παρούσης.
Η αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις παρελθούσες παραδοχές.
Όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος τράπεζας που συμμετείχε ως εγγυητής στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου λόγω της συγκυρίας είναι προφανές ότι δύσκολα τράπεζες θα αποδεχθούν να αναλάβουν ως εγγυητές αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ.
Ως εκ τούτου στην νέα αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει μόνο το ελληνικό δημόσιο το οποίο αντιμετωπίζει πλέον την ΑΤΕ ως μεγάλο βάρος.
Να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου οι τράπεζες κατέχουν το 7,8% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ και αναζητούν τρόπους πλήρους απεμπλοκής τους. Δεσμεύονται από την διαδικασία των αμκ π.χ. διακράτηση μετοχών…αλλά όπως τονίζει το ίδιο κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος «αν μπορούσαμε να πουλήσουμε τις μετοχές θα το πράτταμε»
Και ενώ αυτό φαίνεται να είναι το σχέδιο κεφαλαιακής διάσωσης της ΑΤΕ τα 300-350 εκατ δεν φθάνουν να αντιμετωπίσουν τις νέες κεφαλαιακές προκλήσεις της τράπεζας. Νέο haircut, Blackrock θα υποχρεώσουν την ΑΤΕ σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Με δεδομένο ότι το κράτος δεν έχει κεφάλαια επεξεργάζονται μια φόρμουλα ώστε μετά την αύξηση η ΑΤΕ να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το καταστατικό του Ταμείου ορίζει ότι κρατικές τράπεζες πρέπει να στηρίζονται από το κράτος κεφαλαιακά και όχι από το ΤΧΣ αλλά ίσως υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις.
Η ΑΤΕ βιάστηκε να επιστρέψει τις προνομιούχες μετοχές των 675 εκατ τις οποίες τώρα χρειάζεται 100%.


Η μετοχική σύνθεση της ΑΤΕ Bank


Ελληνικό δημόσιο 89,7%
Τράπεζες 7,8%
Μικρομέτοχοι 1,6%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...