Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Αίτημα φτώχειας από πολίτη στο ΣτΕ

Του Παναγιώτη Στάθη



Σε μια πρωτοφανή αίτηση, που αντικατοπτρίζει τα σημεία των καιρών και την οδυνηρή θέση των Ελλήνων πολιτών, καλούνται να απαντήσουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας με μια απόφαση που πιθανόν θα αποτελέσει και πιλότο για χιλιάδες άλλες οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν.


Ένας ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας 48 τ.μ. με μηνιαίο εισόδημα 361 ευρώ (ετήσιο 4.332 ευρώ) κατέθεσε στον ΣτΕ προσφυγή κατά του ειδικού τέλους ακινήτων που πρέπει να καταβληθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ λόγω αδυναμίας πληρωμής. Το ποσό που καλείται να καταβάλει ο συγκεκριμένος πολίτης είναι 350 ευρώ και χαρακτηριστικό είναι πως λόγω οικονομικής αδυναμίας συνέταξε ο ίδιος την προσφυγή που κατέθεσε στον ΣτΕ.


Παράλληλα, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο δικαστήριο καταθέτοντας και αίτημα πενίας (φτώχειας) ζητώντας με αυτόν τον τρόπο, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του, να του διορίσουν οι δικαστές δικηγόρο για να τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο.


Ο ιδιοκτήτης της γκαρσονιέρας αναφέρει ότι το ειδικό τέλος αποτελεί, λόγω πενιχρού εισοδήματος, υπέρμετρο βάρος, ενώ η απειλή διακοπής του ρεύματος «είναι απάνθρωπη και ατιμωτική και ειδικά όταν γίνεται μέσα στο χειμώνα, τη στιγμή μάλιστα που η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινό αγαθό. Ο νέος ειδικός φόρος είναι εκβιαστικός, αντισυνταγματικός, αντίθετος στην ΕΣΔΑ και παράνομος».


Εν τω μεταξύ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκε η πρώτη αίτηση κατά λογαριασμού της ΔΕΗ στον οποίο περιλαμβάνεται το ειδικό τέλος. Την αίτηση κατέθεσε ο δικηγόρος Αθηνών Αντώνης Αργυρός ο οποίος μαζί με τη ΔΕΗ καλείται να καταβάλει επιπρόσθετα και ποσό 832 ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...