Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ

Ανεβλήθησαν οι συνεδριάσεις των δυο βασικών οργάνων της ΕΕ, το χθεσινό Eurogroup και το σημερινό Ecofin.
Τι σημαίνει αυτό; Κανείς δεν έχει απαντήσει και πέραν της επίσημης ανακοίνωσης περί ακύρωσης των συνεδριάσεων δεν ανακοινώθηκε γιατί ακυρώθηκαν. Μεταφέρονται και οι δυο συνεδριάσεις στις αρχές του Νοεμβρίου.
Οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της σημερινής συνόδου συνεχίζονται με αγωνάι και συνεχώς καθημερινά διαφορετικές θέσεις δημοσιεύονται. Βέτο απο την Μέρκελ σε πολλά σημεία. Οι τράπεζες συμμετέχουν ενεργότατα στις διαδικασίες. Πιθανή η άρνηση των τραπεζών σε μεγάλο ΄΄κούρεμα΄΄ με αποτέλεσμα να υπάρξει πιστωτικό γεγονός και άρα να πληρωθούν αφ΄ενός τα ασφάλιστρα κινδύνου αφ΄ετέρου να κυρηχθεί ΄΄selective default΄΄.
Κανείς δεν γνωρίζει σε ποιό σημείο βρισκόμαστε, ποιές οι εξελίξεις, ποιοί οι στόχοι για τη σημερινή σύνοδο.
Σ΄αυτό το κλίμα που διαμορφώθηκε είναι φανερό ότι η σύνοδος μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο ή ακόμη και σε αποτυχία και να επαναληφθεί στις επόμενες ημέρες.
Στην Ελλάδα, αρχίζουν να ενεργοποιείται μηχανισμός αντίδρασης απο τις τράπεζες, οι οποίες φαίνεται όχι απλά να είναι δυσαρεστημένες αλλά ετοιμάζονται κατ΄αρχήν να αρνηθούν την εθελοντική συμμετοχή που είχαν δεχθεί στο παρελθόν και κατά δεύτερο επιθυμούν να αποφύγουν το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης των τραπεζών τους. Μηνύματα έχουν στείλει στην κυβέρνηση όλες οι τράπεζες. Αποτέλεσμα ήταν να έχουμε παρεμβάσεις και απο τον Πρωθυπουργό χθες μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απο τον κ. Βενιζέλο σε δηλώσεις του.
Αυτά ερμηνεύθηκαν ως επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των τραπεζών που απαίτησε να συμμετέχουν ενεργά οι τράπεζες στη απομείωση του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...