Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Η Γαλλοβελγική τράπεζα, κολοσσός στο χρηματοπιστωτικό Ευρωπαϊκό σύστημα είναι η πρώτη περίπτωση - θύμα των συνεπειών του μεγάλου Ελληνικού χρέους. Κατέρρευσε ύστερα απο μεγάλες προσπάθειες να αποκτήσει την κατάλληλη ρευστότητα.
Ο κ. Σαρκοζί και ασφαλώς η Βελγική κυβέρνηση ενημερώθηκαν για το γεγονός στις αρχ΄λες της περασμένης εβδομάδος και κατάλαβαν ότι η Ελληνική υπόθεση δεν είναι μόνο Ελληνική. Ίσως να είχαν κατανοήσει το ζητημα και νωρίτερα αλλά τα άμεσα αποτελέσματα ΄του ιού δεν είχαν περάσει στην πραγματικότητα.
Η Dexia έχοντας ΄΄επενδύσει΄΄ τεράστια ποσά (περίπου το 25% του ενεργητικού της ) σε Ελληνικά ομόλογα έδωσε το σύνθημα του άμεσου κινδύνου.
Έτσι ο Σαρκοζί και η Βελγική κυβέρνηση αναγκάστηκαν να παρέμβουν, αρχίζοντας συζητήσεις για την διάσωση του κολοσσού.
Ακόμη και χθες στη συζήτηση Μέρκελ - Σαρκοζί το θέμα της Dexia ήταν κυρίαρχο. Απεφάσισαν, λοιπόν, την διάσπαση της Τράπεζας σε δύο μέρη, ένα για κάθε κράτος, το ένα αφορά την Γαλλία και ανέλαβε τη διάσωσή του και το άλλο το Βέλγιο.
Εκείνο που έχει σημασία είναι το γεγονός οτι η περίπτωση αυτή έφερε το Γαλλογερμανικό άξονα στο τραπέζι των συζητήσεων με σκοπό πια, την σοβαρή συζήτηση και τη λήψη μέτρων ουσιαστικών για την στήριξη και εξασφάλιση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος.
Οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Όμως χθες τέθηκαν οι αρχές ενώ οι λεπτομέρειες θα έλθουν πριν το τέλος του μηνός ώστε στη σύνοδο των G 20 να είναι όλα έτοιμα.
Εδώ κρίνεται και το haircut του Ελληνικού χρέους, σε τι ύψος θα είναι και πώς το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα διασφαλίσει την επιβίωσή του.
Μας θύμισαν, χθες, οι Σαρκοζι και Μέρκελ ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωζώνης και θα εξακολουθεί να είναι. Δηλαδή ότι κι αν συμβεί το κούρεμα θα είναι και μεγάλο και ασφαλές για το τραπεζικό σύστημα. Ποιός θα πληρώσει όμως; Ασφαλώς ο Έλληνας με νέες περικοπές που ετοιμάζονται και που θα φθάσουν μέχρι το 2014 (!!!)  και επισήμως και σίγουρα. Τη σιγουριά την διασφαλίζει με το γεγονός ότι έχει κλειδώσει ο προϋπολογισμός του 2014!!! Δηλαδή η χώρα είναι απόλυτα δέσμια της Ε.Ε και του ΔΝΤ για τρία τουλάχιστον χρόνια.
Τι να θυμηθούμε απο λόγια της κυβέρνησης, που μας έλεγαν ότι απο το 2011 αρχίζει η ανάκαμψη!!!!
Ποιά ανάκαμψη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...