Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Η καινοτομία και ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη

Λίγες ημέρες μετά το χαμό του Αμερικανού εφευρέτη και «πατέρα» της Apple Steve Jobs, η καινοτομία και ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης βρέθηκε υψηλά στους προβληματισμούς της Γηραιάς Ηπείρου. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ΕΚ κα Ρόδη Κράτσα υποδέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινο-βούλιο στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) που εδρεύει στη Βουδαπέστη Γερμανό καθηγητή Alexander Von Gabain. Το ΕΙΤ βασίζεται στο τρίπτυχο ανώ-τατη εκπαίδευση-έρευνα-επιχειρηματικότητα και λειτουργεί μέσω δομών (Κοινότητες Γνώσης και Καινο-τομίας - Knowledge Innovation Communities, or KICs) που αναπτύσσονται πάνω σε συγκεκριμένους το-μείς προτεραιότητας σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΕΙΤ φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του «ΜΙΤ της Ευρώπης» για να συντονίσει τις ερευνητικές δυνάμεις και προσπάθειες, διάσπαρτες σήμερα στις χώρες της ΕΕ, και να αυξήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ένωσης.


Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τα χαμηλά ποσοστά ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης καθώς και οι αιτίες και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση για την ανταγωνιστικότητα στην Ένωση Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρώπη υστερεί έντονα σε παγκόσμια κλίμακα σε σχέση με τους μεγάλους ανταγωνιστές της, όπως οι ΗΠΑ και οι Ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Νότια Κορέα), κυρίως λόγω των βραδέων ρυθμών υλοποίησης των στόχων και των χαμηλότε-ρων επενδύσεων των επιχειρήσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη. Παράλληλα, μόνο το 46% των ερευνη-τών της ΕΕ εργάζονται στον τομέα των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με το 80% στις ΗΠΑ.


Όπως τονίστηκε και στη διμερή αυτή συνάντηση, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες και «ευφυέστερες» επενδύσεις τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική έρευνα και ανάπτυξη ενώ παράλληλα, παρατηρείται ότι οι χώρες που αύξησαν τις επενδύσεις τους στην έρευνα και την καινοτομία έχουν καλύτερες προοπτικές εξόδου από την κρίση. Η κα Κράτσα έθεσε τις προοπτικές συνεργασίας του Ινστιτούτου με πανεπιστημια-κά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας και άλλων κρατών-μελών της Ευρώπης αλλά και με το Ευρω-Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (EMUNI) - δίκτυο πανεπιστημιακών κι ερευνητικών ιδρυμάτων της ευρωμεσο-γειακής περιοχής με έδρα στη Σλοβενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...