Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Στην Αθήνα επιστρέφει εσπευσμένα ο Κ. Παπούλιας - Διαδηλωτές τον αποκάλεσαν «προδότη» - Ματαιώθηκε η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη - Επεισόδια σε πολλές πόλεις - Παραίτηση Παπουτσή ζητά ο ΛΑΟΣ

Αναχώρησε εσπευσμένα για την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος δεν παρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση μετά τα όσα συνέβησαν.



Πιο αναλυτικά, νωρίτερα σήμερα οι αρχές οδηγήθηκαν στη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε να αποχωρήσει, όταν διαδηλωτές κατέκλυσαν τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου με αποτέλεσμα να μην ξεκινά η προγραμματισμένη παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.


Οι αστυνομικοί έσπευσαν αρχικά να απομακρύνουν τον κόσμο τοποθετώντας κλούβες αρκετά μέτρα μακριά από την εξέδρα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φάνηκε στεναχωρημένος και ενοχλημένος, καθώς αναγκάστηκε να φύγει από την εξέδρα των επισήμων, ενώ μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα. "Λυπάμαι πάρα πολύ. Είναι ντροπή. Ήρθα να τιμήσω την πόλη. Είναι ντροπή να ακούγονται τέτοια υβριστικά μηνύματα. Είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη, όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα", είπε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Πάντως, υπάρχουν και αναφορές για έντονες αποδοκιμασίες στις τάξεις των διαδηλωτών.


Στην εξέδρα των επισήμων στη Θεσσαλονίκη ήταν και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης έφυγε μετά από διαπραγματεύσεις.


Εν τω μεταξύ, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα, παρότι αρκετοί διαδηλωτές βρέθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας.


Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου.


Αρκετοί μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι δεξιά όταν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ενώ και η μπάντα του Δήμου Αθηναίων φόραγε μαύρα περιβραχιόνια, παρά τις προηγούμενες "απειλές" Καμίνη ότι όσοι το κάνουν θα περάσουν πειθαρχικό.


Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα υπήρξαν στη Ρόδο και στο Ναύπλιο, ενώ πανδαιμόνιο επικράτησε στην Πάτρα όπου επίσης δεν μπορεί να γίνει παρέλαση.


Διαδηλωτές στην Πάτρα πάταξαν πέτρες και αυγά, ενώ ουσιαστικά φυγαδεύτηκε από το χώρο που θα γινόταν η παρέλαση ο υφυπουργός Άμυνας, κ. Σπηλιόπουλος.


Χωρίς επισήμους αναμενόταν να ξεκινήσει με καθυστέρηση η παρέλαση στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς νωρίτερα «Αγανακτισμένοι» διαδηλωτές τους πέταξαν αυγά και τους αποδοκίμασαν έντονα.


Επεισόδια σημειώθηκαν και στα Τρίκαλα όπου η αστυνομία αναγκάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να φυγαδεύσει δύο βουλευτές, κρύβοντας μάλιστα τον ένα σε κλούβα των ΜΑΤ.


Καταδικάζει η πολιτική ηγεσία τα επεισόδια – Παραίτηση Παπουτσή ζητά ο ΛΑΟΣ


Εν τω μεταξύ, σε παρέμβασή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, καταδίκασε τα επεισόδια στις παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα και συνέστησε «ψυχραιμία».


«Τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς», είπε προσθέτοντας ότι «είναι εύκολος ο χουλιγκανισμός».


Τα επεισόδια καταδίκασε και ο ΛΑΟΣ, ενώ ο βουλευτής του κόμματος, Μάκης Βορίδης ζήτησε ευθέως την παραίτηση Παπουτσή.


«Ανίκανη η κυβέρνηση να οργανώσει ακόμη και μία παρέλαση», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του κόμματος, Θ. Πλεύρης.


Για «προσβολή στο θεσμό» έκανε λόγο η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ.


Για «δικτατορία της μειοψηφίας» έκανε λόγο ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως είπε, «προσβάλανε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι πρωτοφανή αυτά τα γεγονότα. Αυτό είναι δικτατορία της μειοψηφίας. Συγνώμη από τον πρόεδρο της δημοκρατίας».


Την παραίτηση Παπουτσή θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ΝΔ, με παρέμβαση του προέδρου της, Αντώνη Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...