Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Charles Dallara (ΙΙF): Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία των τραπεζών για το ύψος του haircut στο ελληνικό χρέος - Merkel, Sarkozy: Υπάρχει πρόοδος - Φιλόδοξη λύση μέχρι την Τετάρτη

Πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το τελικό ύψος του haircut που θα πρέπει να επιβληθεί στο ελληνικό χρέος βρίσκονται ακόμη Ευρωζώνη και ιδιωτικός τομέας, όπως δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF), Charles Dallara.



"Δεν είμαστε, σε καμία περίπτωση, κοντά στην επίτευξη συμφωνίας", ήταν οι ακριβείς δηλώσεις του Dallara. "Η μείωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε τη χώρα υπό την κηδεμονία της Ευρώπης για πολλά χρόνια", πρόσθεσε συγχρόνως ο ίδιος.


Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ το οποίο και παρέδωσε στους Ευρωπαίους η επικεφαλής του ταμείου, C. Lagarde, στο οποίο και αναφέρεται ρητά ότι θα πρέπει να επιβληθεί μεγάλο haircut στο ελληνικό χρέος, ίσως και ως 60%.


Στο μεταξύ, για τις 22.00 ώρα Ελλάδος έχει προγραμματιστεί η νέα κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel και του Γάλλου προέδρου N. Sarkozy, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με το ύψος του haircut που θα επιβληθεί στο ελληνικό χρέος, αλλά και σχετικά με τη μόχλευση του EFSF. Νωρίτερα οι δύο ηγέτες είχαν και νέα τηλεφωνική επικοινωνία.


Yπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό δεν αναμένεται να υπάρξουν δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης αυτής.


Κατά τις πληροφορίες παρόντες στη συνάντηση θα είναι και ο πρόεδρος της ΕΕ H. V. Rompuy, o επίτροπος οικονομίας της ΕΕ, O. Rehn, ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. M. Barroso ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker, o απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, J. C. Trichet, αλλά και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde.


Σε δηλώσεις της νωρίτερα, η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική περίπτωση αποτελεί ένα ειδικό πρόβλημα, για την επίλυση του οποίου είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η τελική λύση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους στη Σύνοδο της ερχόμενης Τετάρτης θα είναι φιλόδοξη. "Οι υπουργοί Οικονομικών σημείωσαν πρόοδο κατά τις συνομιλίες τους", πρόσθεσε. Στη συνέχεια η ίδια δήλωσε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ως έχει, διαψεύδοντας τα σενάρια περί εξόδου χώρας από το ευρώ. "Επιθυμούμε μια Ευρωζώνη με όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν σήμερα το ευρώ", σχολίασε χαρακτηριστικά.


Σε παρόμοιες δηλώσεις του ο Ν. Sarkozy τόνισε ότι η Ευρωζώνη σημειώνει πρόοδο. "Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να βρεθεί λύση, μία δομική λύση, μία φιλόδοξη λύση, μία οριστική λύση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η κρίση πρέπει να επιλυθεί και θα επιλυθεί. Αν δεν το πίστευα δεν θα ήμουν άλλωστε στις Βρυξέλλες", σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...